Svenska
Blog

Om Justin Timberlake

Om Justin Timberlake

Vi behöver snacka om Justin Timberlake lite. Han gjorde i princip samma kändisresa som Brad Pitt. Gick från att främst vara kvinnligt ögongodis och killars hatobjekt till att sedan jämna ut fälten med hårt arbete tills det att alla hade accepterat honom som en allmänt "schysst snubbe".

En stor del hade självklart att göra med att han också växte upp och att folk runt om i världen växte upp. Det är nog förresten det som är det mest intressanta med Justin Bieber nu för tiden, att se om han också kommer lyckas göra samma svåra resa. Något jag själv, för stunden, faktiskt tvivlar på.

Men nog om JB, nu ska vi prata om JT! Så killen var en duktig skådespelare, vem hade anat? Efter en rad fina och ambitiösa insatser i olika Hollywoodproduktioner har han nu återvänt till sitt ground zero, musiken, med det nya albumet 20/20 på horisonten. Första spåret Suit & Tie möttes av positiv till blandad kritik där konsensusen var att "Det känns inte som när jag lyssnade på Sexyback för första gången".

En tes som är märklig i sig när Sexyback var en ganska illa omtyckt låt av kritikerna, medan lyssnarna fattade vad Timbaland och Timberlake var ute efter, varpå musikkritikerna var snabba med att revidera sina åsikter i hopp om att plocka upp sina tappade ansikten.

För kom igen, hur kan man inte gilla en låt som Suit & Tie? Den är ambitiös, snygg och smidig. Men det som gör den så intressant är när vi nu fått se den ihop med David Finchers musikvideo som hade premiär igår. Plötsligt föll bitarna på plats. Plötsligt fattar man grejen de försöker göra.

Det handlar om musik som vi ska se. Kanske inte direkt på någon Viking Eggeling-nivå men likväl finns här ambitionen att göra något mer audiovisuellt än vad man mainstreampopen vanligen ägnar sig åt.

Ta bara klippningen som är helt enastående. Okej, jag förstår att det kanske inte är sånt man lägger märke till så ofta (bra klippning är osynlig klippning) men titta bara på den! Uppskatta vilka fantastiska saker de får att se så lätta ut på skärmen. Videon rinner som vatten mellan de olika (ofta väldigt svåra) tagningarna och matchar otroligt imponerande med musiken. Allt inkapslat i den här rat pack-romantiken som lyckas med konststycket att både kännas nostalgisk och modern samtidigt.

På något sätt känns det som ett naturligt, om än vågat, steg för Timberlake att ta efter att ha jobbat med film de senaste åren. Jag applåderar det verkligen och ser riktigt mycket fram emot resten av plattan och framförallt de videos som följer i dess spår.

Skönt att ha honom tillbaka. Ett tag såg det ju ut som att snubben skulle lägga resten av sitt liv på att göra roliga videos på Youtube.

Se videon för Suit & Tie här!

HQ