Svenska
Blog

Black Panther var "okej"

Att påstå att jag nu för tiden är ganska ljummen över superhjältefilmer är en underdrift. De senaste åren har mängden av Marvel-rullar sakta men säkert vittrat sönder och förvandlats till en substanslös, grå massa där de flesta filmerna nu känns som samma breda underhållningsspektakel. Det betyder inte att jag ogillar någon av filmerna egentligen. Långt ifrån. Disneys storfilmer har alla fortfarande en kvalitativ botten att stå på med en fungerande formula. De är aldrig lika usla som DC varit på länge (för ja, DC gör inte bra filmer förutom acceptabla Wonder Woman). Marvels problem idag är att de sällan gör något intressant med sitt berättande, tematik eller har konsekventa berättelser som engagerar rakt igenom.

Jag hoppades dock lite på Black Panther. Dels för att det är en karaktär jag inte har överdrivet stor koll på utöver de vanliga maskotarna som Spider-Man, Iron Man och Captain America och för att jag faktiskt fann den visuella designen spännande. Regissören, Ryan Coogler, är talangfull och gjorde ett makalöst jobb med Creed sedan tidigare och det var en bred och engagerande ensemble av skådespelare med i det här projektet vilket verkade väldigt lovande. Men trots all hype och alla månader av konstiga twitter-krig kring filmen så känner jag tyvärr att Black Panther trots sina styrkor i slutändan bara är en okej, standard Marvel-film.

Black Panthers största problem som film är att den bollar med flera olika koncept och teman men fortsätter aldrig med att utforska ett enda av dessa. Som hur den fiktiva staten Wakanda med alla sina hemliga resurser och teknologiska underverk ska ställa sig till problemen som visar sig världen över. Eller hur filmens huvudkaraktär, T'Challa (Chadwick Boseman) ska kunna hantera sin position som kung efter sin fars död i Captain America: Civil War. Det pratas även om tunga ämnen som rasrelationer och marginaliserade människor världen över, men trots att filmen pratar om dessa olika saker så är dessa sällan något som faktiskt utforskas. Det saknas en faktisk central konflikt mellan T'Challa och antagonisten Killmonger (Michael B. Jordan) då det mera ebbar ut i "jag vill döda alla och ta över världen" som enkelt besvaras med "nej". Det är inget intressant eller utmanande för fem öre utan filmen har endast förklätt sitt tunna manus med ridåer av viktigare ämnen snarare än att faktiskt utforska dessa.

I övrigt går filmen som på räls framåt utan vare sig direkta överraskningar och har för det mesta också väldigt mediokra actionscener och specialeffekter. Det är ofta stundtals hur distraherande saker kan vara när en strid kan gå från att ha en på tok för närgången och skakig kamera till att sedan ha väldigt märkbara datoranimationer. Detta förvånade mig då vi vet att Coogler kan regissera spännande scener efter den makalösa boxningsmatchen i Creed några år tillbaka. Black Panther har vacker och detaljerad design för sina omgivningar men dessa känns sällan verkligare än bakgrunderna än George Lucas prequel-trilogi med sin färgkomposition.

Det som räddar filmen lite är att jag gillar nästan alla skådespelare i filmen. Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Letitia Wright och resterande gör ett utmärkt jobb rakt igenom, även Michael B. Jordans Killmonger lyckas vara intressant trots sin svaga konflikt och aningen monotona framförande. Det finns talang med i varje scen men filmen har inte riktigt fötterna att stå på med sitt manus och berättande. Speciellt när en del väldigt enkla sammandrabbningar mellan några av karaktärerna hade kunnat lösas direkt bara pratat med varandra lite mer. Det finns få saker som är mer frustrerande än när dumheter sker på skärmen utan faktisk motivation. Inte blir det bättre när filmens ibland märkliga humor plötsligt drar in antika memes och tjuter "WHAT ARE THOOOOSE" som om vi vore fångar hemma hos Jake Paul eller något.

Black Panther var okej. Den är visuellt intressant och har bra musik och skådespelare, men faller pladask genom att vara en under ytan väldigt ointressant actionfilm. Den fortsätter försöka vara mer färgsprakande likt Guardians of the Galaxy: Vol 2 och Thor: Ragnarok vilket jag uppskattar. Om den hade haft en starkare, central konflikt mellan T'Challa och Warmonger och även ett bättre klimax (seriöst, slutstiden är nästan hysteriskt medioker och visuellt bedrövlig på sina platser) så hade jag kunnat ge den ett högre betyg, men som den är just nu så är Marvels Black Panther inte mer än en kompetent men oengagerande 6/10.

Katten morrar men den saknar klor

Black Panther var "okej"

Mjau

HQ