Svenska
Blog

De mest romantiska filmscenerna

Dags att byta ut de gräddiga semlorna mot flottiga geléhjärtan och filmmysa med din älskade eller i ditt eget kärlekskranka sällskap, för nu är det Alla Hjärtans Dag! Där tanken var först att lista ihop mina absoluta favoritfilmer i romanskategorin tänkte jag att det skulle vara mer utmanande att rota fram scenerna som sticker ut för mig personligen eller som bara ropade "det där är minsann kärlek", så... here goes nothing, utan inbördes rangordning! Jag varnar härmed för spoilers, om ni inte sett filmerna nedan...

Regnscenernas regnscen (Breakfast at Tiffanys)
Efter att ha slagit ifrån sig Pauls kärleksförklaring och dumpat sin katt ute i regnet bevisar den excentriska Holly för Paul att hon inte behöver kärlekens fängslande galler i sitt liv, för hon vägrar underkasta sig någon. Besviket lämnar Paul henne i taxin, förklarar att hon redan är fast i sin egen bur och kastar ringen han burit på i månader... och något magiskt händer. När Holly hon trär på sig Pauls ring, den svällande musiken skiftar tvärt och Holly springer bestämt ut i regnet tog andan ur mig första gången jag filmen och filmhistorien skrev sig självt när "Moon River" spelades upp igen efter ett intensivt utbyte av frågande blickar. Kärleken är ingen självklarhet för Holly i den förnäma filmadaptionen av Truman Capotes lysande roman, men samtidigt, i just den scenen, i taxin, i regnet... så är den det, mer än något annat. Att det inte är så fel att känna sig hemma med någon. Att känna trygghet med någon, att älska någon - innerligt.

"You belong to me"

"We'll always have Paris" (Casablanca)
De bästa kärlekshistorierna slutar inte alltid med att man slutar upp tillsammans och det berömda Casablanca-slutet är ett legendariskt filmexempel. För när den cyniske nattklubbsägaren Rick får ännu en chans att bli ihop med kvinnan som dumpade honom för så många år sedan - en kärlek som vaknar till liv igen när de möts igen - så beslutar han sig för att låta Ilsa och hennes make Lazlo kliva ombord ett flyktplan för att låts de undkomma nazisternas järngrepp. Krigets hetta är nämligen för påtaglig för att möjliggöra kärleken mellan dem, där Ricks osjälviska sida bryter ut från den hårda ytan för att rädda Ilsa och Lazlo från ett hemskt öde. Det magnetiska paret Humphrey Bogarts och Ingrid Bergman har förmodligen aldrig glänst så mycket som i denna film och hör till en av de mest romantiska, och bästa, filmscener som har gjorts.

"Here's looking at you, kid"

Blåa eldar (Hellboy)
Efter att ha räddat världen från en dödsgud av Lovecraft-proportioner, ligger Liz - kvinnan i Hellboys liv - livlös på marken efter att Rasputin tagit ifrån henne själen. Han viskar då någonting i hennes öra och hon vaknar mirakulöst till liv igen. Vad kunde han möjligtvis ha sagt som kunde ha slitit hennes loss från dödens famn? Ingenting annat än att han skulle gå till andra sidan för henne. En lättantändlig kyss sätter paret i blått brand, vars mjuka lågor omger dem ända in till slutet. Paranormal kärlek blir nog inte bättre än slutscenen i Guillermo del Toros härliga Hellboy-äventyr, som i sin enkelhet skapar en ljuvlig brygga mellan monsterdräparfantasy och klassisk Hollywood-ost som behåller Hellboys benhårda attityd ända in till slutet. A mans man, liksom. Simpelt och fint som attan, helt enkelt.

"...for her, I would cross over"

Fettot fastnar i hissen (Paprika)
Paprika är en oförutsägbar film om en terapeutisk drömmaskin som kan locka fram folks djupt störande undermedvetna och som resulterar i en vansinnig parad som förslavar den japanska befolkningen i ett besynnerligt drömtillstånd. Men den kanske mest överraskande scenen i Paprika är scenen då psykoterapeuten Atsuko får en flashback när hennes geniale degklump till kollega Tokita fastnar i hissen och hon måste dra ut honom från den trånga hissdörren. Genom hela filmen har hon gett honom grymma öknamn och gett elaka kommentarer om hans manchild-aktiga livsstil, men i detta alternativa scenario säger hon någonting som hon innerst inne önskar att hon sade i den situationen, det hon egentligen menade - att hon älskar denna snillrika människa, precis som han är. Denna undermedvetna kärleksförklaring var anledningen till att jag själv förälskade mig i filmen och är en av de mest briljanta kärleksscenerna jag någonsin har sett.

"I know. You're so much fun..."

Biblioteksattacken (The Handmaiden)
Att förstöra ett helt bibliotek och dränka böcker i renodlad ilska har nog aldrig varit så romantiskt och kraftigt som i Park Chan-wooks The Handmaiden, en film där alla lurar alla fram tills kammarjungfrun Sook-hee förälskar sig i arvtagerskan Hideko och får veta hennes mörka hemlighet - hon har levt hela sitt liv under sin perverse farbrors terror och utsatt henne för sadism sedan barnsben. Detta får Sook-hee att se rött, som gör allt hon kan för att förstöra det pervo-imperium som farbrodern byggt upp och glimten i Hidekos tårfyllda ögon säger i princip allt - den här kärleken är rå och sann. Det är en befriande, ursinnig, ljuvlig och rent av katarsisk scen som kastar ett ljus över det mörker som dessa kvinnor omges av.

"Min Tamako, min Sook-hee"

Drömmen om lyckan (The Tale of Princess Kaguya)
Den vackra historien om prinsessan Kaguya är allt annat än en dans på rosor (något som redaktions-Henke kan intyga om), där det mest förkrossande med Studio Ghiblis mästerverk är att huvudpersonen Kaguya - den mystiska flickan som föddes ur ett bambuskott - aldrig fick uppleva sann lycka innan hennes hemska öde hann ikapp henne. Hon vet nämligen att hon hade varit lycklig om hon hade stannat med sin barndomsvän Sutemaru i sitt barndomshem och när han väl erbjuder sig att lämna allt bakom sig (till och med sin nybildade familj) och rädda henne från ett öde hemskare än döden, vet hon innerst inne att ingenting kan rädda henne från slutet. Ändå försöker hon bevara denna ljuva stund i hans famn och tar med honom ut i en drömsk flyktscen bland molnen som han - och alla bölande filmtittare - sent lär glömma.

"Jag kunde ha varit lycklig med dig. Det vet jag nu.

Vilken scen anser du vara den mest romantiska?

De mest romantiska filmscenerna

Tröstpriser: fotoalbumet i Up, Odjuret släpper Belle fri i Skönheten & Odjuret, i princip alla sällskapsscener i In the Mood for Love, Sebastians sista sång i La La Land, Little blir sann mot sig själv i Moonlight och jakterna i Millennium Actress

HQ