Svenska
Blog

Sommarfilmer för regniga dagar

Jag växte aldrig upp med Sunes Sommar eller majoriteten av Astrid Lindgren-filmerna, vilket kan vara rentav kriminellt att inte inkludera i sommarfilmssammanhang - kan tyckas. Ändå vill jag ge det ett försök här på bloggen, för i regniga corona-tider kan man behöva lite solstrålar från filmens värld. Heeeeere we go!

Whisper of the Heart
Vad är mer sommar än sjungande sommarsyrsor, tonårstrubbel, livsviktiga vägval och Country Roads? Denna underbara Ghibli-pärla väcker en njutbar nostalgi av sällan skådat slag och bubblar upp känslor man trodde sig ha glömt. Förutom den söta coming of age-historien var regin varm, solig och strålade av livsglädje. Ett riktigt lyckopiller, detta.

A Goofy Movie
En genuin sommarlovsklassiker om du frågar detta filmfreak. Disneys underbart poppiga far-och-son-film tog tittaren på en lika vild som emotionell roadtrip och är än idag ett självklart sommarval för hela familjen, oavsett om man är på musikalhumör eller om man bara vill väcka lite skolavslutnings-känslor i 90-talets tecken.

Jaws
Visserligen lyckades Steven Spielberg traumatisera flera generationer med sin skräckinjagande hajrulle, men det hindrar inte Jaws från att vara en obligatorisk sommarfilm - även om det hindrade många från att ens doppa tån i badkaret. Stränder, sol, sand, sönderslitna lemmar och en sadistisk monsterfirre... mer sommar än så blir det väl inte?

Stand By Me
Sommarfilmer och coming-of-age-historier går lite hand i hand, där sommarperioden blir en tid att utforska sig själv och sina relationer. Detta är kärnan i vad som möjligen är den bästa Stephen King-adaptionen, som har bevarat ungdomshjärtat och förevigade sommarminnen i en minnesvärd amerikansk filmklassiker. Ett måste!

Do the Right Thing
Åskar det och stormar det eländigt hos dig? Slå då på Spike Lees tveklöst bästa film för filmhistoriens kanske argaste sommardag. Idag är filmen brännande aktuell med tanke på de senaste händelserna i USA, där Lee låter filmen brinna upp av känslor och koka av frustration under den skoningslösa New York-solen.

The Beach
Alex Garlands roman The Beach är den perfekta semesterläsningen när man är utomlands, men nu när resandet begränsas och slitna pocketböcker tappar lite av sin tjusning i vardagsrumssoffan så funkar Danny Boyles filmadaption nästan lika bra. Man blir nämligen lika frälst som karaktärerna när man omringas av klarblåa oceanvatten i denna nerviga och svalkande lilla sommarthriller...

Call Me By Your Name
Om du ännu inte har hunnit se Luca Guadagninos makalösa kärlekshistoria ska du definitivt passa på under denna semestertid, som med sitt sensuella berättande och strålande rollprestationer laddar sommarflörten med sexuell spänning och passionerade scener som berör på djupet. Detta är en Italien-resa som sommartittarna sent lär glömma...

Sommaren med Monika
En sommarfilmslista vore ju inte komplett utan Ingmar Bergmans ljuvliga skärgårdsromans från 1953, en passionerad undanflykt som hjälpte till att markera "den svenska synden" utomlands. Det är lustfyllt, pirrigt, svettigt och härligt spontan i sin anda - allt som kännetecknar en skön sommar och en lysande sommarfilm.

Vilka är dina bästa sommarfilmstips?

Sommarfilmer för regniga dagar

HQ