Svenska
Blog

Topp 5 Godzilla-rullar

Gareth Edwards Godzilla-tolkning var högst medioker, som räddades av några läckert fotade scener och Desplats musik. Godzilla: King of the Monsters var, i sin tur, en fullständigt horribel röra och kommande Godzilla vs. Kong lär mest troligt stinka apa. Men istället för att klanka ner på Legendarys CGI-giganter i förväg vill jag med detta inlägg hylla den japanske jätteödlans bästa ögonblick på vita duken. Godzilla är nämligen mer än bara en japansk man i en oerhört obekväm fettodräkt som klumpigt svingar armarna för att välta över kartongbyggnader - det är också ren och skär filmskaparmagi, så är du efter en daglig kaiju-dos fram till den nya filmpremiären (som sker den 26 april i Sverige) kanske denna lilla topplista över mina personliga Godzilla-favoriter kan ge dig några härliga filmminnen!

5) Godzilla, Mothra & King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack
Phew! Vilken titel! Lite av charmen med filmserien är att Godzilla ofta skiftar allians, där han fungerar lika bra som hjälte och som antagonist. I denna explosiva megatitel, som tydligen fungerar som en uppföljare till originalet, är den radioaktive kungen återigen Tokyos terror; ett skrämmande, ostoppbart och hämndfyllt väsen som lever för att skjuta sin laserstråle mot alla som står i sin destruktiva väg. Nu är det uppe till Mothra och Ghidorah (!) att rädda dagen! Svaga människokaraktärer och några fula effekter till trots är detta en lika bisarr som tillfredställande monsterfest som spårar ur på bästa tänkbara sätt.

4) Godzilla vs King Ghidorah
Frågar du vilket Gojiria-fan som helst kommer Godzillas ultimata möte med ärkefienden Ghidorah mest troligt att vara det första som nämns, då denna magnifika monster-mash innehåller allt en potentiell Godzilla-beundrare kan älska: massor av förstörelse, underhållande monsterslakt, härligt knäppa B-filmselement som tidsresande och minnesvärda scener som denna emotionella (och tyvärr dubbade) pärla, som slår de amerikanska filmernas försök till känsloengagemang på tårna. Detta var dessutom den första japanska Godzilla-filmen jag såg sedan jag (tyvärr) introducerades till franchisen via Emmerich-sörjan, så Ghidorah-smisket kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

3) Godzilla (1954)
Trots franchisens många ostiga och barnvänliga tillskott var originalet långt ifrån en solskenshistoria. Faktum är att originalet från 1954 är en mörk och deprimerande historia som använde Godzilla som bärare av apokalypsens fana - en oförstörbar dödsbringare, ett resultat av ett av mänsklighetens värsta krigsbrott. Även om effekterna inte har åldrats särskilt väl i dag det svårt att slå en klassiker med ett så starkt budskap, där fokus ofta låg på Godzillas offer och Japans djupa sår efter atombombningarna snarare än fräcka explosioner.

2) Shin Godzilla
När vi på filmredaktionen utsåg decenniets bästa filmer förra året placerade vi Evangelion-skaparen Hideaki Annos flerfladigt prisbelönade nytolkning på en välförtjänt plats. Inte nog med att denna publiksuccé var ett tydligt kärleksbrev till franchisen, det var också en spektakulär återuppfinning av helvetesödlan, som här visar upp sig i sin mest skräckinjagande och mäktigaste form någonsin. 80 % av filmen må utspela sig i snackiga konferensrum, men den politiska intrigen om politikernas katastrofhantering och Japans plats i världsordningen fungerar väl för att karaktärerna aldrig förvandlas till karikatyrer och påhittigheten hos de udda outsider-figurerna är lika smittsam som Gojiras radioaktiva spår. Dessutom står Shin Godzilla för filmseriens mest fasaväckande slut, där filmens 30 sista sekunder fortfarande lyckas krypa under mitt skinn...

1) Godzilla vs. Destroyah
Om Shin Godzilla uppvisade en svårt plågad varelse med förkolnade armar, som inte kunde göra annat än att blöda radioaktivitet och förinta allt i sin väg, visade Godzilla vs. Destroyah vilken tragisk figur faktiskt är. För ingen trodde väl att Godzillas död skulle vara så hjärtskärande och tårdrypande? Att se den majestätiske jätte brytas ner på det här viset gjorde genuint ont när jag såg denna som pojkspoling med monstermani. Bara Akira Ifukubes musik gjorde att den tragiska slutscenen hörde hemma i samma tårdränkta dödsscen-hall of fame som Mufasa, Järnjätten, Landet för Längesedan, osv. Om Kong (eller MechaGodzilla) skulle få för sig att puckla sönder denna popkulturella ikon i den nya filmen hoppas jag att dennes dödsscen är minst lika minnesvärd som Godzilla vs. Destroyah - min personliga favorit i Tohos monstruösa franchise. Har du någon Godzilla-favorit?

Hedersplatser: Godzilla vs. Mothra, Return of Godzilla, Final Wars, Godzilla 2000

Topp 5 Godzilla-rullar

HQ