Svenska
Blog

Svalt intresse för Oscars 2021

The Father, Judas and the Black Messiah, Mank, Minari, Nomadland, Promising Young Woman, Sound of Metal och The Trial of the Chicago 7... dessa tävlar om den tyngsta Oscarsgubben i natt, som presenteras i en strängt corona-anpassad gala klockan två i natt på TV4 Play. Men nog känns det som att det har varit rekordlågt intresse för denna kulturtradition och även om akademin lyckades skrapa ihop ett gäng sevärda filmer kan jag inte säga att jag direkt brinner för några av kandidaterna.

Eller jo, Mank - som jag belönade med en skinande tia på min recension - är såklart favoriten för min del, men trots att den leder med nomineringar är detta kärleksbrev till Citizen Kane-författaren chanslös mot kritikerälsklingen Nomadland, som lär ta hem både Bästa Film, Bästa Regi och Bästa Kvinnliga Huvudroll. Bästa Foto, kanske den också plockar? Jag har ännu inte hunnit se Nomadland (som dyker upp på Disney+ nästa vecka) och den lär säkert hålla vad den lovar, men filmer blir alltid lite mindre spännande när det hela blir så förutsägbart, ni vet? Jag är väl lire mer upprörd över att den otroligt minnesvärda I'm Thinking of Ending Things inte fick någon ärlig chans här, än något annat. Inte ens för manus efter förlaga! Nåja, jag är åtminstone stensäker på att danska pärlan En Runda Till vinner bästa Utländska film, det är danskjävlarna värda.

Minari lär inte bli någon ny Parasite-skräll för den koreansk-amerikanska produktionen och The Father (som är riktigt bra) kanske plockar manuspris, medan Sound of Metal (som också är galet välgjord) lär gå hem tomhänt. Av alla filmer som har nominerats sticker Promising Young Woman ut som en varböld allra mest. Detta är väl ett resultat av att man vill ge utrymme till kvinnliga regissörer i en kategori som så länge har dominerats av män, men här hade man lika gärna kunnat nominera Birds of Prey. Trots några fiffiga idéer och alltid lika duktiga Carey Mulligan fungerar inte Promising Young Woman för fem öre, som tappar mer och mer trovärdighet ju längre den filmen pågick. Trial of Chicago 7 glömde jag helt bort dagen efter, men Cohen är bra. Inte tillräckligt Oscars-bra dock, där lär Daniel Kaluuya vinna. Inte mig emot, den killen är riktigt duktig.
Det står mellan Yuh-Jung Youn och Olivia Colman i Kvinnlig Biroll och om hyllningarna är någon indikation lär förstnämnda vinna - även om Colman, som vanligt, är briljant.

Hur mycket jag än vill se Gary Oldman plocka hem en guldstatyett för sin superba insats i Mank kommer nog Chadwick att plocka hem ett pris postumt, vilket inte känns helt förtjänt så här i efterhand. I animeringskategorin håller jag såklart tummarna för genombriljanta Wolkwalkers (missa inte denna film!), men då Pixar/Disney i princip redan dominerar den här kategorin år ut och in ska vi väl inte låtsas om något annat. Själen tar såklart priset, även för musiken. I dokumentär-kategorin hoppas jag att dystra Collective får uppmärksamheten, men det blir nog Netflix bläckfisksaga Octopus and Me som blir favoriten även här. Min favoritdokumentär The Painter and the Thief kom inte ens med här. Nåja. Nu får vi se om jag orkar hålla mig vaken hela vägen eller om jag tuppar av vid röda mattan igen (om det fortfarande är ett inslag i dessa coronatider).

Vilken film hoppas du vinner i natt?

Svalt intresse för Oscars 2021

Two Strangers lär väl också plocka Kortfilmspriset, som för övrigt går att se på Netflix just nu

HQ