Svenska
Blog

Skämmes, Snyder!

Till skillnad från chefredaktören, som ju är redaktionens största Snyder-fanboy, är jag inte helt såld på Snyder som regissör. När det kommer till det visuella kan man dock inte förneka att han har satt sina spår i filmvärlden och efter den "lagade" Justice League-filmen undrade jag om jag bara hade varit för hård mot filmskaparen.

Efter att ha plågat mig igenom hans senaste Netflix-exklusivitet Army of the Dead kan jag dock åter konstatera att Snyder helt enkelt inte är en särskilt bra historieberättare, för den filmen fungerade inte på något plan. Alls. Att det skulle vara mer identitetslöst och fulare än ett valfritt Walking Dead-avsnitt var oväntat och det blev ännu mer uppenbart att karlen inte kan skriva manus om hans ens så var under pistolhot. Det visade han redan i den bedrövliga musikvideo-febern Sucker Punch och det har han åter bevisat i Army of the Dead, där karaktärer knappt är karaktärer och handlingen är så patetiskt utförd att man nästan vill gråta. Det är som att den där 13-åriga mentaliteten från Sucker Punch fick fria tyglar här, fast utan regissörens visuella signum eller någon som helst begriplig struktur.

Att filmen dessutom påminner mer om den senaste Predator-haveriet i sin stil och humor än den urläckra Dawn of the Dead från 2004 säger väl allt om hur lite Snyder förstår sig på genren. Här finns det ingen nerv, inget som håller mig kvar som tittare, ingenting som gör att jag bryr mig om vad som händer med de "ruffiga" karaktärerna. Det finns idéer som hade kunnat fungera om det hade funnits inspiration eller någon som helst vision bakom det hela, men icke. Det hela känns så fejk, påklistrat och ogenomtänkt att det är svårt att uppslukas överhuvudtaget och inte ens på det där "stänga av hjärnan och njut"-sättet. Army of the Dead var hopplös från första stund och borde egentligen aldrig ha sett dagens ljus. Det må kanske inte vara det värsta som har kommit i år (Chaos Walking och Thunder Force delar den titeln), men det är inte heller långt ifrån. Bättre kan du, Snyder...

Skämmes, Snyder!

HQ