Svenska
Blog
Årets (hittills) bästa filmer

Årets (hittills) bästa filmer

Vi diskuterar de hetaste filmerna just nu, på redaktionens filmhörna. Det fick mig att fundera på hur bra filmåret faktiskt har varit fram tills nu och än så länge tänker jag nog att det har varit ett hyfsat sådant - även om jag fortfarande väntar på flera av mina efterlängtade titlar. Framförallt har det sett bra ut på det animerade hållet, men det finns andra godbitar att välja mellan - hittills. Här är fem filmer jag har uppskattat extra mycket än så länge!

5) Lightyear<br />
Efter flera halvdana snedsteg verkar Pixar ha hittat tillbaka till sin gamla magi, där deras senaste höjdpunkt är en spinoff på leksakssuccén Toy Story. Lightyear var makalöst läcker sett till animationen och titelfiguren i sig var välkonstruerad, där studion strösslade lite Interstellar över det hela  och överraskade rejält med sin tajta action. 

4) Drive My Car<br />
Kritikerälsklingen visade sig mycket riktigt vara en sann njutning. Det är en tre timmar lång bilresa som belönar tålmodiga tittare med en minutiös och känslosam undanflykt som sitter kvar långt efter att motorn har stängts av. Tystnaden kunde vara mer talande än ord i Hamaguchis omtänksamma regi, som här förtrollade med sitt poetiska berättande. 

3) Maverick<br />
Scientolog-Tompan förstår det här med fanservice och biospektakel, vilket han visade med uppföljaren till ett av 80-talets ostigaste filmer någonsin. Maverick var ett helt annat monster till filmdjävul, som här var direkt nervkittlande tack vare det starka manuset och som imponerade tekniskt från början till slut och som fick oss att längta tillbaka till biodukarna.

2) The Bob’s Burgers Movie<br />
Världens just nu bästa animerade komedi stavas Bob’s Burgers har fått en egen långfilm och jag kunde inte ha varit mer nöjd med filmdebuten. Inte nog med att filmen fångar det allra bästa från seriens underbara karaktärer, det var också länge sedan en film fyllde mig med så mycket glädje, optimism och sommarlycka. Jag har säkert sett den sex gånger nu och fler gånger lär det bli.

1) Everything Everywhere All At Once<br />
Ibland är det skönt att bli påmind om hur inspirerande indiefilm kan vara som i fallet EEAAO, för det ligger så mycket skaparglädje och passion bakom Daniel-brödernas absurda multiversumkomedi att man storknar. Det är lika fånigt som det är rörande och är en uppfriskande filmupplevelse för alla som sedan länge har tröttnar på CGI-geggig superhjälteaction. Vilka är dina filmfavoriter, än så länge?

 

HQ