Svenska
Blog
Kan en Mass Effect-serie bli bra?

Kan en Mass Effect-serie bli bra?

Jag spelade nyligen klart Mass Effect Legendary Edition och och älskade majoriteten av det (förutom en del av trean), vilket fick mig på adaptionstankar. Amazon Studios leker sedan förra året med tanken av att göra TV-serie av Biowares storslagna rymdkrig och även om denna typ av projekt brukar ta  flera år att utveckla känns en Mass Effect-show som en alldeles lysande idé. Spelen i sig är redan episodiskt sturkturerade och tillräckligt cinematiska för att fungera som ett renodlat TV-drama, där man i princip bara behöver klistra över dialogen och karaktärerna till TV-rutan.

Men när man sedan har katastrofserier som Paramounts Halo-haveri och den nedlagda Netflix-nedrigheten Resident Evil i bakhuvudet är det lätt att bli mer än lovligt mörkrädd. Man vrider sig kallsvettigt i sängen när man inser att det finns människor som på fullt allvar tror att en Tik Tok-doftande high school-version av Resident Evil med tusen tillbakablickar skulle fungera bra som underhållning. Man tappar också tron på mänskligheten när man också inser att det finns folk som tror att det bästa sättet att översätta Halo till TV-rutan är att ta avstånd från allt som är Halo. Jag förstår att Halo och Resident Evil är svåra att översätta då deras spel inte direkt är fokuserade på dramaturgiskt tajta intriger, men då måste man ju också förstå att det är atmosfären i dessa spel som borde vara kärnpunkten i adaptioner. Som Petter påpekade i sitt blogginlägg om nedläggningen av Resident Evil-showen borde ju Resident Evil naturligtvis vara läbbigt och intensivt. Punkt slut!

Som rollspel borde Mass Effect dessutom inte ha samma problem ovannämnda shower, för allt finns redan uppdukat för Amazon om de nu bestämmer sig för att gå vidare med rymdoperan. Se bara på The Expanse, vilket är det ultimata beviset på att ett seriöst och karaktärsdrivet drama i rymdmiljö kan fungera. Lyckas man exempelvis få till den där inspirerande utforskarandan har de ju i princip halva foten inne. Om spelmusiken finns med är jag såld, men hur ser det ut på storydepartamentet? Allt produktionsteamet behöver göra är att skapa sig en egen Shepard och sedan följa spelets story från början till slut. Drivkraften i spelserien etableras tidigt, karaktärerna är distinkta och världen är så inbjudande detaljerat att det vore svårt att misslyckas med just detta. Här skulle jag dessutom välkomna finputsningar av illasittande idéer (tittar på dig Mass Effect 3) och det finns också utrymme för manusförfattare att ytterligare utveckla karaktärer och interaktioner med varandra. Tänk om man kunde klippa bort baby-blöj-Kai Leng överhuvudtaget? Tänk om Jacob och Kaiden kunde vara mer engagerande karaktärer? Tänk om handlingen i Mass Effect 3 var mer genomtänkt? 

Sedan finns ju såklart möjligheten att man väljer att utgå från de otaliga böcker som har skrivits och utgå från exempelvis First Contact Wars, vilket ju inte vore helt fel. Mitt drömscenario är dock ett dyrt tre säsonger långt live-action sci fi-äventyr som håller sig så nära spelen som möjligt och som följer en osjälvisk hjälte som förenar en hel galax mot ett obegripligt hot. Röstskådespelarna för utomjordingarna är med, make up-effekterna är av högsta klass och skådespelare som Seth Green, Keath David, Carrie-Anne Moss och Martin Sheen repriserar sina roller (jag kan leva med en pluffsigare Illusive Man). Fokus ligger främst på karaktärerna, spännigarna mellan dessa figurer och dramatiken som Biowares manusförfattare lyckades så väl med. Jag tror absolut att en Mass Effect-serie kan fungera om det finns folk bakom projektet som älskar franchisen och inte aningslösa klåpare som bara läser Wiki-sidor för inspiration. Om en Mass Effect-serie ska bli bra ska man inte bara välja element här och där som lösviktsgodis, man ska ta till sig hela konceptet och grundligt förstå varför fans världen över älskar Biowares fantastiska trilogi. För ingen vill väl ha en repris på detta?

HQ