Svenska
Blog

Istället för Maktens Ringar...

... får det vara lov att stirra in i en mörk kristall istället?

Även om Maktens Ringar äntligen började lirka loss sin premiss i säsongsfinalen var jag inte den enda som blev besviken, av kommentarerna att döma. Det var snyggt och stundtals underhållande, men det var också en platt och korkad Tolkien-tolkning som inte tog vara på källmaterialet. Petters blogg om hur lite tålamod han har med high fantasy-serier fick mig att fundera om det verkligen finns en vettig high fantasy-serie därute som inte är Game of Thrones?

Svaret på den frågan stavas The Dark Crystal: Age of Resistance, en underbar prequelshow från Jim Henson-fabriken som överraskade med sin välskrivna struktur och fantastiska produktionsdesign. Nu skulle ju herr Hegevall hellre slänga sig i närmaste vulkan än att utsättas för fem minuter av fantasydockor, men jag älskar det och jag påmindes om hur bra detta var när jag plöjde igenom detta nu i helgen för att tvätta bort den beska smaken av besvikelse efter Maktens Ringar. Dark Crystal är, precis som Sagan om Ringen-prologen, en spretig historia som delade upp flertalet karaktärer runt olika världhörn men det som gör att muppsagan lyckas så väl är de välgrundade och charmiga karaktärerna. Jag förvånades över hur lätt man fångades av de småstela Gelfling-dockorna och de ondskefulla Skeksis-fåglarna är fenomenalt vidriga antagonister. Dessa skräckreptiler vältrar sig i sin ondska och svartsjuke-intrigerna mellan dessa reptiler är mer underhållande än något annat som Maktens Ringar kan erbjuda.

Om du alltså inte har sett Netflix-showen (som föga förvånade lades ner efter en säsong) kan jag starkt rekommendera denna, och sedan avsluta Thra-resan med kultrullen The Dark Crystal. 

Istället för Maktens Ringar...

Mackan? Petter? Är det ni...?

HQ