Svenska
Blog

Avslutar året med RoboCop

Hos mig blir det varken oxfilé eller raketer till nyår, då jag är en av de där griniga gubbarna som sällan firar nyår. Däremot blir det en hel del köttfärs och raketgevär i RoboCop: Rogue City, som jag ville strö lite kärlek över innan 2023 når sitt slut. 

Rogie City är nämligen en filmfantasts våta dröm, det bästa från två världar: en passionerad förening mellan film och TV-spel som tar fram det bästa från Paul Verhoevens ultravåldsamma samhällssatir och TV-spelens potential. Där Robcop 2 kändes som en kylig fortsättning på Alex Murphys karaktär (trean ska vi inte ens tala om) kändes Rogue City som en varm omfamning som stod i direkt kontrast till många av dagens djupt cyniska film- och TV-reboots som verkar hata källmaterialet. I Rogue City finns bara kärlek: kärlek till 80-talsestetiken, kärlek till filmkaraktärerna och kärlek till fansen. 

Det är alltså lätt att förlåta spelets tekniska tillkortakommanden till skillnad från exempelvis Bethesdas låga spelstandard i Starfield, för Rogue City dryper av detaljer som bara riktiga fans kan få till. Det är underbart att uppleva en interaktiv filmuppföljare där man gör Murphy rättvisa och där man får känna sig som Delat Citys fruktade supersnut. Det är fanservice på helt rätt sätt och känns gammaldags på ett sätt som få spel är idag, i positiv bemärkelse: det är "bara" en klassisk shooter där man kan få bonuspoäng för att man skjuter skurkarna i skrevet och det är väl egentligen allt jag önskade mig från ett renodlat Robocop-spel, men det tillkommer såklart så mycket mer välgenomtänkta inslag också.

Det är långt ifrån ett perfekt spel, såklart. Soundmixen är stundtals bedrövlig, röstskådespelet lämnar en hel del att önska och animationerna saknar energin från Verhoevens kultklassiker, men i mitt hjärta är det så perfekt det kan bli. Jag avslutar därmed året med följande replik:

"Excuse Me, I Have To Go. Somewhere There Is A Crime Happening."<br />

Avslutar året med RoboCop

Gott nytt år, ditt slem! Och god fortsättning!

HQ