Svenska
Blog

'*•.¸.•*'moviefreaks magiska julkalender (7) ¸.•*'*•.¸

Dagens (försenade) lucka: ultravåld, ultradrama och ultraskräp

Årets bästa filmer
6) Machester by the sea

En av årets höjdpunkter är ett drama om farbror Casey Affleck som kan komma att bli förmyndare till sin brorson, vars far precis har dött. Farbrodern, som redan har alldeles för mycket skit på tallriken, innebär det att resa tillbaka till hemstaden och möta ett förflutet som han fortfarande försöker fly från.

Den här filmen golvade mig totalt när jag såg den på Stockholms Filmfestival. Det är som att kika genom ett fönster till någon annans liv. Dess ärliga approach, dess respekt för tittarens förmåga att pussla ihop saker och ting och dess mänskligt framställda karaktärer är hjärtslitande äkta och den premiär lagom till jul - 23 december. Missa inte!

Årets bästa serier
6) Banshee

Efter de förkrossande nederlagen från säsong 3, befinner sig alla karaktärer i en sörjande tillvaro tills ett mord skakar om den lilla byhålan. Inte nog med att en av de mest lovande karaktärerna är död inom säsongens första tio minuter; gammalt groll tänds upp igen och våldet som en gång lamslog Banshee är tillbaka...

Till en början var det oklart hur Banshees sista säsong skulle te sig, framförallt pga. av den malplacerade seriemördarhistorien, men ju närmare slutet man kommer, desto mer hemma känner man sig. Karaktärernas resa får ett tillfredställande slut i Banshess sista andetag, som tvingade karaktärerna att rycka sig själva i kragen och ta itu med sina inre demoner - en gång för alla.

Årets sämsta

Film: Noll koll på källmaterialet, intelligensbefriad "humor", platt regi, fula effekter, lååååååångdragna scener, fantasilöst manus, tröttsam cynism och desperata marknadsföring gjorde senaste Ghostbusters till en plågsam komedi som inte lockade fram ett enda skratt. Inte ens ett leende. Bättre kan ni, Feig & Wiig.
(tröstpris går till Legend of Tarzan)

Bok: teatermanuset till Harry Potter & The Cursed Child. Fanfiction deluxe späckat med logiska luckor och förlorad potential.

Tv-serie: Criminal Minds: Beyond Borders. Nytt, pinsamt lågvattenmärke för dagens verklighetsdistanserade proceduraler.

Spel? Har undvikit de flesta besvikelser och floppar i år, tack och lov.
Men i nästa lucka kommer jag att kora årets fem bästa spel!

'*•.¸.•*'moviefreaks magiska julkalender (7) ¸.•*'*•.¸

HQ