Svenska
Blog

'*•.¸.•*'moviefreaks magiska julkalender (11)¸.•*'*•.¸

I dagens lucka: mord, blod och svårmod

2) Årets bästa filmer
The Handmaiden

Det är ondskefullt, det är erotiskt, det är suggestivt, det är våldsamt, det är utsökt, det är vansinnigt - det är The Handmaiden, den senaste fullträffen från mästerregissören Park Chan-Wook. Under den japanska ockuperingen av Korea, sätter en svindlare ihop en plan om att bedra en arvtagerska på sin förmögenhet med hjälp av en tjänsteflicka - men känslor kommer i vägen...

The Handmaiden är en omtumlande och läcker filmupplevelse som återigen visar prov på mästerregissörens djärvhet och konstnärliga formsinne. Allt från sanslösa kameraarbetet, det knivskarpa fotot och det helskruvade manuset imponerade stort i vad jag anser vara den absoluta höjdpunkten i Stockholms Filmfestival. Missa inte den svenska premiären i januari, för allt i världen!

2) Årets bästa tv-serier
The Night Of

Naiva Ahmed är på väg till en fest tills en mystisk flicka kittlar hans nyfikenhet och de spenderar en lång natt tillsammans - en natt som varar i en plågsam evighet när Ahmed plötsligt blir befinner sig mitt i ett ohyggligt mord i precis fel plats och tidpunkt. John Torturros sympatiserande försvarsadvokat gör allt han kan för att stödja Ahmed genom en svår och händelserik rättsprocess...

Sällan har jag haft en sådan dödsångest när jag tittar på en tv-serie. Visst finns det gott om ångestframkallande serier... men redan i pilotavsnittet? Jisses amalia vad man ville knäppa av programmet och ta sig en dusch, men samtidigt var det svårt att slita ögonen ifrån tv-skärmen. Så stark är HBO's svettiga, nyanserade och banbrytande kriminaldrama.

2) Årets bästa spel
Witcher 3 - Blood and Wine

Det är måhända fuskigt av mig att kora vad som tekniskt sett är ett DLC på andraplats. Men faktum är att Blood and Wine är så raffinerad, så magiskt och så polerat att det lika gärna kan vara ett fullprisspel. Hur kan man inte älska det möda, hjärta och själ som CD Projekt lägger i sitt mästerliga fantasyäventyr? Det går bara inte.

Blood and Wine är, precis som huvudspelet, själva definitionen av spelmys. Det är den typen av spel där jag kan ägna timmar åt att bara rida runt i gräset, hitta gömda sidemissions och bara mysa i spelets härliga vädereffekter. Gerard & co. gör mig salig och jag längtar tills jag kan sätta tänderna i denna blodfulla och berusande spelupplevelse igen.

Jag har nämligen inte spelat klart det. För trots min omätliga kärlek till Witcher-spelen, har ett annat spel slukat all min gamingtid det senaste halvåret. Det spelet kommer jag att diskutera närmare i nästa - och sista - julkalenderluckan... så missa inte det!

'*•.¸.•*'moviefreaks magiska julkalender (11)¸.•*'*•.¸

HQ