Svenska
Blog

Jahopp, ny dator

Som mitt Live-feed skvallrade om i slutet av förra veckan så har jag blivit med ny dator...

Det började förr, förra lördagen. Jag hade för en gång skull accepterat en inbjudan om att följa med till Täby Centrum (som vanligtvis ignoreras för min egen del, börjar bli lite trött på stället). Jag hade ändå ett presentkort på JC på vilket det låg 500 kronor, liggandes i plånboken och när allt kom omkring... Behövde jag nya jeans. Så därför hängde jag med. På vägen in fick jag ett meddelande som utökade vår redan konstanta gruppkonversation ytterligare. Han hade tagit en bild på sin gamla dator och undrade om någon av oss "ville ha en fullt fungerande dammsugare.", som också fungerade "utmärkt som dator också." Jag visste ungefär vad den innehöll och var inte sen med att säga ja.

Efter lite annat snack fick jag den hemkörd till dörren och sen stod den i mitt rum i ungefär tre dagar innan jag körde över den till far min där den skulle stå. Jag var minst sagt ivrig att få igång den med tanke på vad som sagts. Enligt säker källa tillika dess gamla ägare så var den kapabel att köra det första Crysis på medium och Mafia II på högsta (dock utan PhysX-historien), och därför ansåg jag att jag fått en "halvpotent" speldator på halsen. Han sa också att den lät rätt mycket som när jag startade den förvandlades till enormt. Ni som tyckte att första 360:n väsnades - den skulle i jämförelse med datorn klassas som tyst. Inte nog med att den vrålade, den hade inte heller stöd för VGA till grafikkortet och således började jag jaga en adapter som konverterade DVI-anslutningen.

I fredags hade jag en adapter och bestämde mig för att öppna upp burken. Och inte konstigt att den brölade högre än en skadeskjuten älg - det redan kompakta bygget var från topp till tå klätt i ingrott, grått damm. Fläktar till kylningen och till grafikkortet var igenproppade. Jag beväpnade mig med snabeldraken och skred till verket. Lite precision senare så hade jag både målat om moderkortet och trollat fram fläktarna igen. På med sidan och ett tryck på start senare så var mullret borta. Sen var det dags för grovjobbet som min kompis som fint lämnat efter sig. Med grovjobbet menar jag innehållet som trots att det var säkerhetskopierat fortfarande fanns kvar. Så arbetet med att personifiera den. Bort med diverse spel, program och dokument som inte föll mig i smaken stod på menyn.

Men nu till det som betyder något - hårdvaran. Innan jag går vidare så ska det sägas att det inte den mest uppdaterade och framför allt inte mest kraftfulla saken. Men men, utan vidare förklaring eller diskussion går vi in på vad som fanns inuti när jag fick den ('den' är en Acer Aspire M5201):

640 GB hårddisk
4 GB DDRII RAM
ATI Radeon HD 4850
AMD Phenom 9650 Quadcore 2,3 Ghz
Windows 7 Professional 64-bit

Med andra ord inget monster men fortfarande lite bättre än min förra. När jag satt och funderade så kom jag ganska fort fram till slutsatsen att jag inte skulle använda min gamla längre, och undra om det fanns hårdvara att hämta där? Jag researchade om kompatibilitet innan jag öppnade gammelburken. När jag var klar såg det ut såhär:

640 GB hårddisk, hade utökats till 1160 GB
4 GB DDRII RAM, hade utökats till 8 GB
ATI Radeon HD 4850
AMD Phenom 9650 Quadcore 2,3 Ghz
Windows 7 Professional 64-bit

Som ni ser så är det jämtemot vad vissa av er kanske sitter på, eller Akahzs senaste bygge, ingenting. Men jag tror fortfarande att jag nu kan gå över mer till PC gaiming i viss mån. En sak är säker - Sims 3 kommer aldrig slöa igen (stolt Sims-geek). Vad som är mest trevligt är att jag faktiskt fick den, helt gratis och inte behövde betala de ex antal tusenlappar den faktiskt är värd (trots ålder). Här kommer en bild på härligheten:

Jahopp, ny dator

Emma, som jag döpt datorn till av någon anledning, Steam-namnet var chadd3, förresten.

HQ