Svenska
Apple TV+ har haft ett strålande första år

Apple TV+ har haft ett strålande första år

Skrivet av Ano92 den 26 oktober 2020 kl 12:23

Den här bloggportalen har nu lyckats krascha vid flera tillfällen när jag skrivit klart långa inlägg. Att jag aldrig lär mig att spara texten någon annanstans... Nåväl.

Kort sammanfattning: Apple TV+ lanserades 1 november 2019 och nu har jag provat på tjänsten i ett år. Jag gillade filmerna Greyhound och The Banker. Här kommer mitt omdöme om mina favoriter av deras originalserier:

Little Voice
Mysig liten serie om att växa upp som musiker i New York. Vackert filmad i ständig solnedgång (känns det som) och Brittany O'Grady är strålande. En stjärna in the making. 7.5/10

Home Before Dark
Ganska trevlig familjeserie om en ung tjej som rotar i en mordgåta. Att det är baserat på en sann händelse lyfter serien och Brooklynn Prince är perfekt i rollen som den lillgamla detektiven. 7.5/10

See
Apples dyraste satsning är deras fantasyserie See. I en framtid där alla är blinda får vi följa de första barnen som föds med synens gåva på många år. Serien är storslagen och har otroligt snygg koreograferade actionsekvenser. Bildkompositionen är dock inte helt i min smak då det är väldigt grått och blekt genomgående. Det ger en lite dyster ton som drog ner serien något. 8/10

Mythic Quest: Raven's Banquet
Rolig komediserie om en spelutvecklarstudio. Bra skämt, fin cast och kul med spelreferenser.. Serien ska även ha en eloge för coronaavsnittet som släpptes i efterhand som enligt mig är det bästa "distansavsnittet" under corona som gjorts såhär långt. 9/10

The Morning Show
Den på förhand mest upphausade serien med Jennifer Anniston och Reese Witherspoon i spetsen. Serien känns aktuell, dialogen är rapp och poängerna träffar rätt. Serien vill gärna vara skriven av Aaron Sorkin och många gånger känns det faktiskt som att den är det. 9.5/10

Defending Jacob
Mörk, stämningsfull, spännande. Chris Evans är en personlig favorit och när hans son (förträffligt porträtterad av Jaeden Martell) blir anklagad för ett mord får vi följa med på en intensiv resa mot rättegången. Jag var fullständigt fast från första avsnittet och tyckte att slutet snudd på levererade hela vägen. 9.5/10

Ted Lasso
Årets bästa serie såhär långt. Otroligt charmig, varm och hjärtlig komedi om en fotbollsklubb i Premier League. Jag skulle vilja påstå att Ted Lasso är den bästa nya komediserien på många år och jag tror att den har potential att nå upp till samma status som The Office eller Friends på sikt.10/10

For All Mankind
2019 års bästa serie alla kategorier. Premissen är kort och gott att ryssarna blev först med att lyckas landa en människa på månen 1969. Detta ledde till att rymdkapplöpningen eskalerade och i serien får vi följa de austronauter på NASA som kämpar frenetiskt för att hänga med ryssarnas innovationstakt. i rymden. Jag har (som många andra) alltid faschinerats av rymden och premissen är denna serien är lite av en drömpremiss för min del. Lyckligtvis är även leveransen strålande. Skyhöga produktionsvärlden gör att alla rymdscener är trovärdiga och snygga och drama saknas aldrig när det handlar om rymdfärder. En triumf för Apple TV+. 10/10

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera
Årtiondets läsmånad

Årtiondets läsmånad

Skrivet av Ano92 den 17 september 2020 kl 10:33

Jag har alltid tyckt om att läsa. Från den dagen min moster gav mig Harry Potter och de vises sten i present så var jag fast. Sedan ett antal år tillbaka så har jag läst ett femtiotal böcker per år och jag har funnit massor av favoriter. Favoritgenren är helt klart fantasy men det kan slinka med än det ena än det andra mellan varven.

Nu så har det slumpat sig så att under fyra veckor i november 2020 så släpps det hela sju böcker som jag är något oerhört förväntansfull inför. Flera av mina favoritserier släpper sista delen. Olyckligtvis släpps även de nya konsolerna inom just detta tidsspann. Kan det verkligen bli för mycket av det goda? I november 2020 kan det för första gången bli sant.

10 november:
Fires of Vengeance (The Burning #2) - The Rage of Dragons tog mig med storm i slutet av 2019. Det var 544 sidor rent adrenalin som pumpades in i mig. Maken till actionberättelse har jag inte stött på tidigare. Jag älskade varenda sida och förväntningarna på uppföljaren är oerhört stora.

The Ickabog - JK Rowling återvänder äntligen till fantasygenren med The Ickabog. Som jag nämnde ovan så har jag Rowling att tacka för introduktionen till det magiska med att läsa böcker. Jag längtar efter att få dyka ner i en ny förtrollande värld.

17 november:
Rituals of War (The Stormlight Archives #4) - Brandon Sanderson, den främsta av de främsta, fortsätter sitt magnum opus. Jag vet att jag kommer få 1300 sidor guld.

The Burning God (Poppy Wars #3) - Sista delen i Poppy Wars. Denna kina-inspirerade fantasy håller jag kanske inte riktigt bland de allra största men jag är mycket förväntansfull på att få läsa den sista delen av historien. Jag förväntar mig mer krig, mer råhet och ett värdigt avslut.

24 november:
War Lord (The Saxon Stories #13) - Jag började läsa Bernard Cornwells vikingaserie som liten snorunge i mitten på 2000-talet. Nu så kommer äntligen den avslutande delen i Uhtreds saga. Det blir mycket vikingar i höst tillsammans med Assassins Creed Valhalla.
Ready Player Two - Ready Player One var nördig, häftig och skitrolig. Jag hoppas att tvåan kan fånga samma magi.

1 december:
A Sky Beyond The Storm (An Ember in the Ashes #4) - Denna romarriket-inspirerade fantasysaga har tappat något i mina ögon sedan den lovande första boken. Men nu är det trots allt sista delen. Hur ska det gå för imperiet som står på ruinens kant?

Sju böcker, två konsoler, fyra veckor. Game on.

Om jag fick bestämma i The Streaming Wars

Om jag fick bestämma i The Streaming Wars

Skrivet av Ano92 den 17 januari 2020 kl 12:10
This post is tagged as: Tv, Tvserie, Streaming Wars

Under 2019 talades det frekvent om det kommande streaming-kriget. När både Apple Tv+ och Disney+ tillslut lanserades bröt stridigheterna ut på allvar. Netflix enda fiende är inte längre sömn och Jeff Bezos satte ner foten och beordrade Amazons videodivision att skapa en megahit. Även om Apples serier inte fått någon jättespridning ännu så anser jag att For All Mankind var förra årets bästa nya tv-serie och The Mandalorian hos Disney har onekligen varit en stor hit. 2020 eskalerar konflikten ytterligare då HBO Max och Peacock ger sig in i leken (på den amerikanska marknaden). De närmsta åren kommer det helt enkelt att spenderas en väldans massa kosing (fyrtiotusen miljarder kronor) och det är ju som vi alla vet väldigt mycket pengar. Tjänsterna behöver locka prenumeranter och för det behövs det egna hits.

Om någon sida hade rekryterat mig för att leda deras trupper ut i strid så hade jag satsat på följande franchises för att få mig en egen megahit:

Harry Potter: The Series
På samma sätt som Disney+ lanserades med The Mandalorian i spetsen skulle HBO Max kunna stoltsera med den första tv-serien i Harry Potters magiska värld. The Wizarding World är väl en av få franchises som skulle kunna mäta sig mot Star Wars och en fläskig Hogwarts-serie hade varit det första jag slungade pengar på om jag fick ansvaret.

Brandon Sandersons Cosmere
Brandon Sanderson är den absolut mest kända fantasyförfattare vi har idag som ännu inte har fått en tv-serie eller film baserad på hans böcker. Att han dessutom är en av vår tids mest hyllade författare skadar inte heller. Brandon Sanderson har för närvarande boken med det högsta betyget på Goodreads (tänk motsvarande nummer 1 på imdb top 250) och i stort sett alla hans serier är unisont hyllade. Sanderson skriver episk fantasy i modern take med extra fokus på action. Mistborn och The Stormlight Archive måste adapteras snarast möjligt!

Red Rising
Århundradets revenge-tale i en tydlig scifantasyvärld med grymma karaktärer. Klassklyftorna i världsbygget och Battle Royale-inslagen hade gjort det lätt att sälja in konceptet. Hunger Games må kännas något mossigt idag men med Red Rising hade det gått att locka den enorma tonårspubliken utan att alienera oss andra. Pierce Browns böcker är som skrivna för att adapteras med sitt vansinniga driv framåt. Jag hade spelat in tre filmer på en gång och marknadsfört min tjänst med denna pärla.

Saga
Star Wars för alla andra än Disney. Det finns plats för mer än en Space Opera och i Image Comics Saga finner jag allt jag söker. Jag hade köpt upp rättigheterna och anlitat Weta Workshop för att skapa mig min alldeles egna galax långt borta.

En serie om romarriket
Visst, HBO har redan gjort Rome. Men den serien är gammal och även om den är bra är den inte allt man hade kunnat önska sig. Jag hade ögonaböj beordrat en fläskig storproduktion av de puniska krigen (eller valfri annan fascinerande epok under romarriket).

Nästa band of Brothers
Jag kommer nog aldrig få nog av WW2 och det verkar vara en ganska så universell besatthet. Apple Tv+ har redan fattat detta och avsatt ett par hundra miljoner för att göra nästa storsatsning. Hanks & Spielbergs nya Masters of the Air lovar på förhand otroligt gott men det finns alltid plats för fler berättelser på detta tema.

En datoranimerad storproduktion
Tänk er stilen från Blizzards cinematics. I en knivskarpt animerad serie så kan fantasin flöda fritt och i princip allt går att realisera utan att ta hänsyn till skådespelare eller miljöer. Netflix visade med sin mästerliga Love, Death and Robots att det går göra snygg animation utan att det blir övermänskligt dyrt. Jag tror verkligen på konceptet. Med en sådan här satsning skulle man också kunna rida på vågen som kommer ur att vara först. Likt hur Avatars framgång mycket hänger ihop med att det var den första filmen som visade upp 3D på ett bra sätt så skulle en sådan här animerad vuxenserie kunna rida på styrkan att vara först ut med att visa upp stilens fördelar. Vågar man föreställa sig en mörkare och mer episk version av Zelda? Jag hade satsat hela min östfront på det kortet.

Om du hade fått ta över befälet över en streamingtjänst, vad hade du satsat på?

Första intrycken av Apple Arcade

Första intrycken av Apple Arcade

Skrivet av Ano92 den 16 januari 2020 kl 11:09
This post is tagged as: Apple Arcade, iOS

Jag hoppade på gratismånaden på Apple Arcade i december och helt enligt Apples plan så missade jag att avsluta prenumerationen så nu har jag även betalat 59 kr för ytterligare en månad. Jag tycker själva gränssnittet inuti App Store är bedrövligt utan bra topplistor eller möjligheter att filtrera på vettiga sätt. Jag hade exempelvis velat se vilka spel som är mest populära, vilka som har högst betyg och vilka spel som har flest betyg osv.

När Apple utannonserade Apple Arcade föreställde jag mig att det likt Xbox Game Pass skulle vara en katalog av gamla godbitar och klassiker som man kunde få genom månadsbetalningen istället för att köpa varje enskilt spel. Tyvärr är det hittills endast nyutvecklade spel på Apple Arcade. Jag hade gärna sett favoriter som Monument Valley, Donut County eller varför inte Final Fantasy 4 ingå i tjänsten för mervärde.

Utbudet så här långt är godkänt men det kommer krävas att det släpps mycket nytt för att det ska kännas värt att låta prenumerationen ticka på kontinuerligt. Jag tänkte att jag skulle nämna mina favoritspel som jag (trots uselt gränssnitt) lyckats hitta än så länge:

Grindstone
Candy Crush-liknande fast utan mikrotransaktioner eller väntetider och med roligare tema. Otroligt tillfredsställande att göra combos och se minionerna kapas till köttslamsor av mitt bredsvärd. Helt klart spelet jag gillat mest på Arcade so far.

Rayman Mini
Rayman-spelen på iOS har alltid varit en favorit för min del och Rayman Mini är exakt samma koncept som de tidigare spelen fast med nya banor. Lika kul och tajt som alltid.

WHAT THE GOLF?
Det spelet som hyllats mest på Arcade? Jag tror nog det. Det är väldigt roligt och knasigt att spela genom ett par hål. Jag tycker inte spelet håller för några längre pass och nyhetens behag börjar avta lite men visst är det mycket värt att testa.

Några spel som jag testat men inte fastnat för är: Shantae, Sonic Racing, Sneaky Sasquatch, Sayonara Wild Hearts, Cat Quest II, Speed Demons.

Allt som allt skulle jag säga att tjänsten är värd en gratismånad men inte ett fullt commitment ännu. De riktiga tungviktarna saknas. Jag hade gärna sett ett påkostat och snorsnyggt racingspel (Real Racing 4 utan microtransaktioner hade varit underbart) och ett sockersött japanskt rollspel med lång nonsensstory från en meriterad studio för att nämna några. Med lite tid kan detta förhoppningsvis bli lika bra som Game Pass. Det får tiden utvisa!

Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy