Svenska
Blog
Dokumentären om en sällan skådad bedrift

Dokumentären om en sällan skådad bedrift

Skrivet av baz14 den 2 maj 2019 kl 16:46

Den 10 april i år blev ett av universums största mysterium ett faktum när den första bilden någonsin på ett svart hål visades upp. Ett stort forskarlag lyckades sammanlänka åtta radioteleskop runtom i världen och bildade det så kallade Händelsehorisont-teleskopet, och på så sätt blev teleskopets omfång lika diger som jordens yta. Det påtagliga precisionsarbetet är en exceptionell bragd i ordets rätta bemärkelse, så pass att det kan leda till ett Nobelpris.

I framtiden kan forskarna förhoppningsvis förbättra teleskopet ännu mer och ta en skarpare bild på det svarta hålet i mitten av vår egen galax, Sagittarius A. Ett sånt här verktyg skapar verkligen aptitretande möjligheter att upptäcka fler hissnande företeelser.

Om du har det minsta intresset för den omåttligt fängslande evigheten utanför jordens atmosfär så bör du se dokumentären på SVT Play.

Länk: https://www.svtplay.se/video/22030470/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-bilden-pa-svarta-halet?start=auto

HQ
Den första bilden någonsin på ett svart hål

Den första bilden någonsin på ett svart hål

Skrivet av baz14 den 10 april 2019 kl 18:25

Europeiska sydobservatoriet (ESO) har med hjälp av ett nätverk bestående av flera radioteleskop runtom i världen lyckats ta den första bilden på ett svart hål, eller rättare sagt på skuggan som bildas när extremt varm materia snurrar runt hålet i nära ljusets hastighet. Det svarta hålet i fråga ligger i galaxen Messier 87 som befinner sig ungefär 55 miljoner ljusår härifrån. Den här enastående bedriften är minst sagt storslagen och den tydliggör ett av universums största mysterium.

Lite kortfattat så bildas svarta hål när enorma stjärnor kollapsar under sin egen vikt och skapar en krökning i rumtiden. Området kring den här kolsvarta avgrunden har en oändligt stark gravitationskraft, så varken materia eller själva ljuset kan lämna området när gränsen är passerad. Man tror att det finns minst ett supermassivt svart hål i alla galaxers centrum.

Mer väldigt spännande information finns på ESO:s hemsida: https://www.eso.org/public/news/eso1907/

Bilden i inlägget är den faktiska bilden.

HQ
Se ljuset som har färdats i mer än 2,4 miljarder år

Se ljuset som har färdats i mer än 2,4 miljarder år

Skrivet av baz14 den 23 maj 2018 kl 17:15

Kvasaren 3C 273 är ett supermassivt svart hål som håller på att sluka ett extremt varmt moln av gas. Det ljusstarka objektet, som befinner sig i centrum av en elliptisk galax en sisådär 2,4 miljarder ljusår härifrån, skapar friktion mellan gasmolnets atomer och på så sätt bildar processen en ström av starkt ljus och andra typer av strålning. Ljuset från kvasaren är så pass intensivt att det överglänser vår egen galax hundra gånger om. 3C 273 är förmodligen det mest avlägsna objekt som du kan se på egen hand.

Om du vill se kvasaren så behöver du ett teleskop på minst åtta tum och titta mot stjärnbilden Jungfrun, som i maj befinner sig i en sydlig eller sydvästlig riktning. I början på den här månaden kunde man se den ungefär 35 grader över horisonten kring midnatt, men den rör sig längre ned på himlen ju längre månaden fortskrider.

En spektakulär syn

En spektakulär syn

Skrivet av baz14 den 27 juni 2017 kl 19:12

Om du befinner dig i USA den 21 augusti så kan du få syn på något riktigt frapperande. Under den här dagen kommer nämligen en viss del av landet att glida in under en total solförmörkelse i några minuter. Fenomenet kommer att som mest pågå i omkring 160 sekunder (i St. Louis), och skuggan kommer att vandra tvärs över landet i en diagonal riktning. Den senaste solförmörkelsen inträffade i mars förra året. Då fick man chansen att uppleva en total förmörkelse i Indonesien. Som sagt, om du befinner dig i området den här dagen så kan du vända blicken upp mot skyn och få syn på ett av de mäktigaste naturfenomenen.

OBS! Om du tittar rakt in i solen så bör du använda dig av skyddsglasögon.

Här är lite mer information om händelsen: http://illvet.se/universum/solsystemet/solformorkelse/solformorkelse-skapar-kaos-i-usa