Svenska

Nintendo är ett så jävla vidrigt företag att det rent av är löjligt

Skrivet av Carnivora den 11 mars 2017 kl 12:57

Har aldrig skrivit ett blogginlägg här på Gamereactor innan. Det har aldrig kommit upp något jag tyckte var värt att skriva ett blogginlägg för, tidigare. Men idag såg jag ett gammalt Youtube klipp av AngryJoe, där han pratade om Nintendo, och hur en av hans videoklipp blivit nertaget från Youtube.
Självklart har man ju vetat om länge att Nintendo håller på med detta skitiga beteende, det är, vid det här laget, ingenting nytt alls. Men det gör det inte mindre sjukt, i mina ögon. När Nintendo får fritt fram att leka diktator, och kan gå och censurera bort precis vad de vill från Youtube, så blir man ju faktiskt nästan rädd. Med tanke på att traditionell-media håller på att dö ut, och kritiker på Youtube garanterat kommer vara de som får ta över, så måste väl fan folk fatta att det är livsfarligt att Nintendo kan gå att välja ut vilka klipp som får och inte får visas. Självklart kommer de klippen som är kritiska att flyga ut genom fönstret, medans de som blir kvar bara visar alla bra saker i spelen (och inte ens detta är nödvändigtvis sant, då även klipp som hyllar spelen Nintendo släpper mystiskt försvinner ).

Jag skulle vilja likna det hela med att Nintendo sitter och kräver att Gamereactor, IGN, Gamespot eller vad sjutton som helst skriver en hyllande recension av Nintendos spel, annars får de helt enkelt inte publicera den. Då kan man ju säga, att tidningar har rättigheten att skriva en recension av ett Nintendo-spel utan att Nintendo kan göra något åt det. Visst är det så, men varför i helvete får man inte ha en Video-recension kvar då? Den blir nertagen direkt. Nintendos menar att de "tjänar pengar" på saker som inte är deras. Självklart tjänar en videoskapare pengar när han publicerar en ny video. Något annat vore väl otroligt korkat. Men Nintendo är inte som andra företag, där det idag finns företag som uppmuntrar, till och med betalar folk som spelar deras spel, kräver Nintendo dem på pengar för att släppa ifrån sig en liten videosnutt innehållande Nintendos spel. Det behöver inte ens vara ett videoklipp dedikerat till Breath of the wild, bara man har en liten sekund av foto från det så står Nintendo där direkt med sin äckliga, dreglande, mun, och videon försvinner direkt.

I vår moderna värld är det fan inte okej att ett företag så stort som Nintendo kan gå omkring och censurera modern-media. När Jim Sterlings videoklipp blev nedtaget av en liten indie-studio vid namn Digital-Homicide för något år sedan, var det INGEN som tyckte att det var okej. Ingen stod på Digtial-Homicides sida, alla som kände till det tyckte att Herr Sterling var på rätt sida av lagen, gällande bland annat Fair-use, men när Nintendo gör i princip samma sak är det många som tycker att Nintendo ska ha den rättigheten. Vad är då skillnaden? Jo, Nintendo är ett större företag, med miljontals beundrare runt om i världen. Dessa går då och säger att Nintendo inte alls gjort något fel. Dessa personer är hycklare, och inget annat än hycklare. De kanske också vill att alla lagar vad gällande fri press ska försvinna, vi kan leva i ett samhälle liknande Nazi-tyskland eller Sovjetunionen, för fri press kan man ju inte ha. Allt måste kontrolleras av staten.

Nu är det ju självklart inte exakt samma sak, det finns skillnader, men princip-frågan är densamma. Jag påstår inte heller att man tycker Nintendo gör rätt i det här bara för man råkar gilla nya Zelda. Tvärtom, så finns det många människor som älskar nya Zelda, men tycker att Nintendo som företag är allmänt skitigt. Precis som det fanns folk som gillade Phantom-Pain när det kom (inklusive mig själv) men som avskydde, och avskyr, Konami som företag.

Jag vill dock uppmuntra folk att inte, under några omständigheter, låta Nintendo komma iväg med sånt här. Ignorera det inte, för det är ett stort problem, som bara kommer bli större i och med att Youtube, och därmed modernare-media, blir större, medans sidor som Gamereactor, inte nödvändigtvis blir mindre, men inte växer i samma hastighet. Hur många här på site:n skulle exempelvis uppskatta att Gamereactors recension av det nya Zelda försvann efter en timma, för Nintendo inte tyckte att den var bra nog. Jag tror inte en jävel hade tyckt det vore bra. Samtidigt så händer i princip samma sak hela tiden, på Youtube. Nu var inte klippet som AngryJoe la ut en recension, utan bara ett klipp där han spelade något random Nintendo-spel. AngryJoe har i skrivande stund drygt 2.75 miljoner prenumeranter. Vilket är jävla mycket mer än antalet läsare på Gamereactor Sverige. Att Nintendo bara kan gå in och ta bort ett klipp så här visar hur otroligt bakvänt företaget i fråga är. På grund av detta så kan nu inte AngryJoe göra någon recension av nya Zelda, för Nintendo kommer bara ta ner den. Detta är censur. Jim Sterling, som jag nämnde innan, kan inte prata om Nintendo i sin videoserie "The Jimquisition", för Nintendo kommer då att säga att klippet är deras, och sätta reklam på klippet som genererar pengar åt Nintendo, inte Jim Sterling (Detta är även det extremt sjukt, särskilt med tanke på att videoserien vi pratar om är menad att vara reklamfri).

Jag har varit intresserad av att köpa en Switch, faktiskt. Trots att nya Zelda kör i en oacceptabel bildfrekvens, så har ju Nintendo gått ut och lovat att en del av spelen som kommer härnäst ska köra i 60 bilder/sekund. Detta gjorde mig intresserad, samtidigt som jag ärligt trodde, att Nintendo i och med denna konsol skulle sluta med deras beteende och faktiskt gå in i den moderna världen. Detta var då tydligen fel. Nintendo har inga sådana planer alls. Tyvärr. Så länge de håller på som de gör nu, är jag inte ett dugg intresserad av att köpa vare sig det ena eller det andra av dem. Man skulle kanske tro att Nintendo skulle vara mer liberala med deras nertagningar nu, särskilt med tanke på att de släppte en konsol för mindre en dryg vecka sedan. Trots allt så är ju gratis marknadsföring knappast något 99% av världens företag skulle klaga på. Men Nintendo, de tycker inte alls det är bra. De ser hellre att folk pratar om hur otroligt bakvänt de agerar som Företag nu när de släppt en ny konsol, det är säkert bra marknadsföring. Än en gång, det är så troligt bakvänt ock korkat att det ända man kan göra är att skratta. För att inte tala om alla de blådårar som försvarar Nintendos ageranden. Det kan inte finnas många järnceller hos dem, fast det är väl samma människor som sitter och diskuterar hur bra Hitler var på Flashback.

Nintendo är ett äckligt jävla företag, när de agerar så här, oavsett hur bra deras spel är, och jag kan inte vänta på den dagen då någon stor videoskapare på Youtube kommer och faktiskt tar Nintendo till en domstol för detta. För det kan man nämligen göra, om ens klipp blir nertaget. Jag är villig att sätta hundratals kronor på att Nintendo kommer förlora den dagen. Rätten att kritisera, rätten att parodiera och rätten att hjälpa människor ta ställning till en produkt kommer vinna över Nintendos argument; "De tjänar pengar på något de inte skapat." Den dagen detta händer, kan Nintendo bli skyldiga folk ganska många miljoner kronor, och jag kan inte vänta på att detta händer. För alla ska ha rätt att kritisera, utan att ett Japanskt, ultrakonservativt smuts-företag ska ha rätten att stoppa dem. Dra åt Helvete Nintendo!

Några intressanta videoklipp i ämnet;
AngryJoes klipp: https://www.youtube.com/watch?v=Cz09W2Z6OOU&t=56s
Ett roligt klipp av Boogie2988 gällande ämnet: https://www.youtube.com/watch?v=w1CfReGFm2s
TotalBiscuit pratar om nedtagningar generellt: https://www.youtube.com/watch?v=8D_Vyca69TE
Intressant klipp från halvguden Jim Sterling; https://www.youtube.com/watch?v=OA8xrgLqQZ8

HQ