Svenska
Blog
Högupplöst ljud och varför 3,5mm är väldigt viktigt!

Högupplöst ljud och varför 3,5mm är väldigt viktigt!

Skrivet av Conan den 19 april 2018 kl 19:32

Denna text är ämnad för personer som har börjar ta ljudlvakite mer seriöst och kanske har börjat lyssna på HI RES musik på sin telefon t.ex. Här är några förklaringar som är bra kunna, när man ger sig in i denna intresanta del av teknikindustrin.

När man börja att köpa och ladda ner högupplöst musik så kommer man stöta på denna syn: 96kHz/24bit eller 192kHz/24 bit.

Om vi t.ex tar 192kHz/24bit, så ange det en samplingsfrekvens på 192000Hz med ett bitdjup på 24bit. 192kHz innebär här att ljudfilen innehåller 1920000 samplingar, eller delar, per sekund. Detta handlar om upplösningen i den digitala informationen (ljudet i det här fallet) som överförs. De här siffrorna kan du likna vid t ex antal pixlar och framerate (bilder per sekund) i en TV.

CD kvalité är på 44,1kHz/16bit. Så högupplöst musik refererar till musik som är över detta.

Specifikationen för hörurarnas frekvensomfång på 4-40 000Hz anger det frekvensspektrum hörlurarna är kapabla att återge. Lägsta basen vid 4Hz och högsta diskanten vid 40kHz. Det mänskliga örat uppfattar i bästa fall frekvenser mellan 20-20 000Hz.
Detta kan liknas med färgspektrumet en TV kan återge.

När man kopplar in kabeln och lyssnar med hörluren avstängd går ljudet direkt ut till hörlurarnas membran och passerar ej någon ljudbehandlingskrets. Du här då precis det som skickas ut från din mediaspelare.
Kopplar du dock på NC-funktionen skickas ljudsignalen genom en krets för att blandas med NC-signalen. Huruvida det uppstår någon förändring i kvalitét, så har jag inga uppgifter jag har hittat, detta vore dock en försumbar förändring.

Det pratas mycket om trådlösa hörlurar vs kabelhörlurar. Men när det kommer till kvalité så är kabel fortfarande bäst. Det går helt enkelt inte i nuläget att sända ut så mycket information trådlöst. Sony har ett system som kallas LDAC, som ska förbättra kvalitén, men det kommer bara i närheten av riktig HI RES. Och kan inte gå över 96kHz/24bit. Så ha i åtanke, att om du verkligen vill ha den bästa kvalitén, använd kabelhörlurar.

För det är synd att slösa pengar på musik, som man inte kan utnyttja till 100%. Så det är därför det är en tragedi att mobiltillverkare tar bort hörlurs-porten, när den trådlösa teknologin inte har hunnit med.

HQ