Svenska
Blog
Cirkeln: En svensk film om häxor

Cirkeln: En svensk film om häxor

Var precis på eftermiddagsbio och såg den svenska filmen Cirkeln som handlar om ett gäng tjejer på gymnasiet som upptäcker att de är häxor med olika krafter samtidigt som ett mörkt hot försöker hitta och mörda dem en efter en.

Filmen är, i äkta Hollywood-anda den första delen av en trilogi baserad på tre böcker. Just nu är det oklart om det blir några film-uppföljare då filmen tydligen inte har dragit in så mycket pengar som man hoppats på. Fast detta betyder inte att filmen är dålig då svensk film överlag behöver lägga ner lite mer pengar på marknadsföring. I Hollywood är det många skitfilmer som drar in hur mycket pengar som helst för att filmbolaget lägger ner mycket, ibland mer pengar än vad produktionen kostade på marknadsföring (om vi t.ex. snackar en helt vanlig drama/komedi utan överfeta specialeffekter)

Nu ser jag inte så mycket på TV så jag vet inte om det har varit mycket trailers i reklampauserna, men annars har jag knappt läst eller sett någonting om filmen innan jag såg den.

Är filmen bra då? Nja. Dialogen är styltig, tempot är segt, storyn är ganska förutsägbar och vissa av skådespelarna spelar alldeles för stelt. Rappare, smartare dialog och bättre samspel mellan karaktärerna är något jag vill att de ska tänka på om det blir fler filmer. Det är alldeles för mycket diffusa påståenden som sägs utan att någon karaktär ifrågasätter dess betydelse. Det känns som att de riktar sig mot den yngre publiken och om dessa ska vilja se fler filmer i denna serie så måste de knyta ihop säcken lite hårdare. Filmen hade inte behövt vara nästan två och en halvtimme lång. Men de visuella effekter som finns där är kanske inte påkostade, men välgjorda. Inga klagomål där. Och då kollar jag, yrkesskadad TV-redigerare som jag är ganska noga på sånt.

Filmen gör lite samma misstag som Twilight gjorde, nämligen att ta sig själv på alldeles för stort allvar så att det till slut bara känns fånigt. Våga ha lite roligt och släng in ett skämt eller två.

När en svensk film försöker göra någonting annorlunda än en kriminalare eller drama/komedi så går jag alltid och ser den på bio. Jag känner att när jag köper en biljett så ger jag min röst på att jag vill se fler svenska filmer försöka satsa på lite annorlunda genrer. Mer övernaturliga filmer om häxor, absolut. Kör på. Det känns som att svensk film måste få öva lite innan det kan bli rätt. Förhoppningsvis blir det en uppföljare som har lärt sig av sina misstag och ett gäng unga skådespelare som har blivit varma i kläderna och mer bekväma i sina roller. Men var beredda på att det antagligen kommer att vara ganska dåligt innan det börjar bli bra.

Har ni sett Cirkeln eller ens hört talas om den?

HQ