Svenska
Blog
Jag spelar Earthbound på Wii U

Jag spelar Earthbound på Wii U

Skrivet av edind den 25 juli 2013 kl 20:55

Nitton år efter att det släpptes i Japan och arton efter USA kommer Earthbound äntligen ut i Europa.

Earthbound är väl så kult som det kan bli i spelvärlden. I ett nötskal är det här ett Nintendo-publicerat jrpg till Super Nintendo som bryter mot dåvarande fantasy-norm och utspelar sig i modern tid samt driver med genrens konventioner med fyndigt manus fylld med metaskämt och popkultur-referenser. Earthbound är egentligen del två i den älskade trilogin som går under namnet Mother i Japan.

Hur som haver, i dagarna släpptes det så äntligen i Europa som en del av Virtual Console och jag laddade ner omedelbart. Och det är...helt strålande! Stridssystemet må vara föråldrat och grafiken, rent tekniskt, ganska primitiv även för sin tid. Men spelet väger upp alla tillkortakommanden med massor av charm och fyndighet. Manuset är underbart och driver med den amerikanska popkulturen och jrpg-staplar med glimten i ögat. Och skämten håller än idag eftersom det här är en genre som i grunden inte har förnyats så extremt mycket sedan sina glansdagar.

Spelet är proppfyllt med underliga karaktärer, talande hundar och fiender som varierar från aggressiva träd till massiva mullvader och jag kan köpa allt från slangbellor att strida med till hamburgare som såklart fyller på min HP.

På sätt och vis var spelet före sin tid när det begav sig vilket gör att det känns långt ifrån mossigt när det nu till slut släpps i Europa. Det här är en kultklassiker som har åldrats med värdighet. "Fint folk kommer sent" kan därmed appliceras även på spel.

HQ