Svenska
Första trailern till Without Remorse gör mig svettig av längtan

Första trailern till Without Remorse gör mig svettig av längtan

Skrivet av Erik den 4 mars 2021 kl 08:49

Jag älskar hämndrullar. Oavsett om de serveras varma eller kalla. Death Wish 1-5, Rolling Thunder, Ms. 45, Man on Fire (både originalet och Tony Scotts mästerliga nyinspelning), Kill Bill 1 & 2, A Bittersweet Life, I Saw the Devil och Inglourious Basterds. Listan kan egentligen göras hur lång som helst, men vi stoppar där av utrymmesskäl.

Huruvida den kommer att fyllas på med ytterligare en den 30:e april, när Amazons Tom Clancy-filmatisering Without Remorse med Michael B. Jordan i huvudrollen har premiär, återstår såklart att se. Men trailern bådar gott och vi kan nog förvänta oss köttigt ultravåld när Jordans otroligt kapabla mördarmaskin ger sig ut på en hämndresa efter att hans fru blivit mördad. Med manus av grymma Taylor Sheridan och regi av Gomorrah-gubben Stefano Sollimo (som ju tidigare samarbetat med Sheridan i Sicario 2) samt en så pass vass huvudrollsinnehavare finns liksom alla förutsättningar för en riktigt underhållande och välgjord hämndrulle.

Jo, jag tycker också repliken i trailern där en kostymklädd myndighetskaraktär berättar att det vore bäst för elakingarna att Jordans karaktär inte vaknar upp eftersom han är världsmästarbäst på att leta upp och döda bovar och banditer låter närmast parodisk och hämtad direkt ur klyschboken. Hennes replik innehåller för övrigt varken orden (inte så konstigt då allt levereras på engelska) världsmästarbäst, bovar eller banditer. Men vad gör lite ostiga repliker egentligen?

Förhoppningsvis lyckas Without Remorse leverera på underhållningsfronten med välkoreograferat köttande, gammal hederlig tokaction och en hel del maffigt övervåld mot ondingar som får vad de förtjänar.

Här njuter du av trailern

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera
Fem (!) nya Irene Huss-filmer på väg i år

Fem (!) nya Irene Huss-filmer på väg i år

Skrivet av Erik den 2 mars 2021 kl 09:54

Det finns nog på riktigt inga svenska filmer som jag avskyr mer än de fruktansvärda filmatiseringarna av Helene Turstens böcker om göteborgspolisen Irene Huss. Svensk film blir helt enkelt inte sämre än i dessa ruttna produktioner där otroligt skitnödiga dramatenleveranser av klyschiga/styltiga pocketboksrepliker (finns inte en enda konversation i någon av filmerna som låter det minsta likt något man kan höra i det verkliga livet) varvas med så mycket oavsiktlig humor att inte ens en renodlad polisfilmsparodi skulle kunna briljera med lika mycket skratt.

Nu kommer fem nya filmer och jag ber om ursäkt att bloggtiteln är lite missvisande. Denna gång är det faktiskt dottern till Irene Huss som är i fokus och om nu bloggtiteln istället hade varit "Viaplay gör fem nya filmer om Irene Huss dotter" hade den blivit alldeles för lång för sitt eget bästa. Med den ursäkten ur världen kan vi konstatera att huvudpersonen i de nya filmerna heter Katarina Huss och tydligen är nyexaminerad polis. I filmerna ska vi få följa hennes första steg i polisyrket och problemen hon stöter på längs vägen med, vad trailern ger sken av, bristande respekt för det polisiära regelverket bland hennes kollegor.

Tack, men nej tack. Den här nytolkningen (som bara heter Huss) av Turstens böcker ser redan i trailerform ut att bjuda på ungefär samma typ av dynga som de tidigare filmerna. Med teatraliskt skådespeleri och repliker som kanske låtit okej i bokform, men som på film mest låter otroligt högtravande. Ska det vara så himla svårt att läsa upp replikerna man skriver i manus och sen tänka ett steg längre ifall de låter tokigt eller inte när dessa lämnar munnen?

Alla ni som älskar Irene Huss lär ju dock få sitt lystmäte. Det kommer säkerligen att fikas väldigt mycket. Vara sprängfyllt av stelt familjehäng utan minsta lilla kemi mellan skådespelarna som ska gestalta familjemedlemmar. Och om nu Katarina Huss har lärt sig något av sin mamma (som denna gång inte spelas av Angela Kovacs), så gissar jag att hon också kommer att bli kidnappad av skurkar minst två gånger per film eftersom hon valt att helt skita i sunt förnuft och åkt ut till en misstänkt gärningsmans svinskumma (och väldigt nedsläckta) lagerlokal alldeles, alldeles ensam.

19:e mars har den första Huss-filmen premiär på Viaplay. Här tittar du på trailern

Inte imponerad av nya Netflixserien

Inte imponerad av nya Netflixserien

Skrivet av Erik den 24 februari 2021 kl 22:43

Det är alltid lika surt när man investerat tid i en TV-serie som börjat så lovande bara för att sedan tappa allt mot slutet. Exakt så känns det efter att ha tagit mig genom hajpade miniserien Bakom hennes ögon på Netflix.

Serien, som bygger på Sarah Pinborough bok med samma namn, började tillräckligt intresseväckande för att göra mig nyfiken på fortsättningen. Ensamstående mamman Louise träffar en spännande man på en bar och det klickar mellan dem på direkten. Några dagar senare visar det sig dock att mannen i fråga är hennes nya chef och efter det blir allt mer komplicerat - speciellt när det visar sig att mannen dessutom är gift och att (den mycket märkliga) frun i förhållandet påbörjar en vänskapsrelation med Louise bakom ryggen på hennes man. Man anar snabbt att saker och ting inte kommer att gå sådär jättebra och att det är bäddat för ett triangeldrama utan något lyckligt slut. Bakom hennes ögon känns i de två inledande avsnitten som en skön mix mellan gamla thrillerpärlan Body Heat och den lite mer otäcka kungrullen Fatal Attraction från ungefär samma tidsepok. Med bra skådespelare och en härligt mystisk stämning.

Men sen börjar ytan krackelera rejält. Mer och mer ju längre in i serien vi kommer. Med fritt fall på kvalitetsfronten under de sista två avsnitten. Bakom hennes ögon går från att vara en spännande och engagerande miniserie till att bli snudd på skrattretande dålig under de avslutande två avsnitten. Den bara tvärdör helt och hållet när handlingen går in på närmast Terror på Elm Street-aktiga territorier som inte känns berättigade eller ens nödvändiga för fem öre. Vi snackar massivt störtdyk av den sort som gör att man blir både förbannad och besviken över att ha ödslat tid på något som i slutändan inte lyckas knyta ihop säcken överhuvudtaget.

Mitt tips? Slösa inte din tid på denna. Det räcker gott och väl att jag gjorde det.

Underbara, underbara Training Day

Underbara, underbara Training Day

Skrivet av Erik den 22 februari 2021 kl 23:25

Jag såg om Training Day häromdagen och kan liksom inte göra annat än att konstatera att Antoine Fuquas mästerverk har åldrats alldeles utomordentligt fint. En svettig, tung och otroligt spännande thriller som inte bara håller ens nerver på helspänn från i stort sett första till sista sekund, utan också påminner en om att David Ayer en gång i tiden faktiskt kunde klämma ur sig någonting vettigt i filmväg. Hans fina manusarbete i kombination med Fuquas täta regi är en match made in heaven som man som filmälskare bara lutar sig tillbaka och njuter av.

Samma med skådespeleriet. Denzel, med så många underbara skådespelarprestationer i bagaget att det knappt går att räkna, har aldrig varit bättre än vad han är i rollen som korrupta knarkpolisen Alonzo Harris. Han är en urkraft som bara käkar och käkar upp varenda scen han medverkar i. Det är en enda lång (och magisk) uppvisning i skådespeleri av den högre skolan. Ethan Hawke försöker så gott det går att hålla jämna steg och gör även han en av sin karriärs bästa insatser, men ingen i ensemblen (varken Hawke, Scott Glenn eller alltid lika sevärda Cliff Curtis) kommer ens i närheten av Washingtons briljans. Det här är hans show från början till slut och Oscarsstatyetten för bästa manliga huvudroll kunde knappast ha gått till en värdigare vinnare. Hans urladdning mot slutet ("King Kong ain't got shit on me!") är tillsammans med Sicilienar-scenen i True Romance en sån där scen som jag aldrig någonsin tröttnar att titta på - hur många gånger jag än gjort det.

Planen för ikväll är att fortsätta på Ayer-spåret och se om även Street Kings. Hoppas nu bara att den åldrats lika grymt som denna.

Shyamalans nya ser fruktansvärd ut

Shyamalans nya ser fruktansvärd ut

Skrivet av Erik den 8 februari 2021 kl 20:17

M. Night Shyamalan har inte haft det lätt sedan Signs. Det var i samband med den som många tittare vände honom ryggen och även om jag själv tycker det är en av hans finaste stunder som filmskapare, så känns det ändå rätt tydligt att det var där och då som hans stjärna på allvar började att falna. Som om idéerna började att ta slut. Filmerna som kom efter den blev dessutom bara sämre och sämre.

Och även om Split kändes som ett steg i rätt riktning, så dödade Shyamalan exakt allt momentum med uppföljaren Glass som trots en lovande start (där Bruce Willis nästan verkade lite engagerad framför kameran för första gången på typ tio år) snabbt utvecklades till en ordentlig skitfilm.

Hans kommande film Old, var första trailer premiärvisades under Super Bowl inatt, ser knappast heller ut att vara någon återgång till storhetstiden. Tvärtom. Den ser alldeles fruktansvärd ut. Ja, det är förstås omöjligt att bilda en uppfattning under en såpass kort trailer som denna och det är mycket möjligt att gamle Shyamalan överraskar positivt när filmen väl rullar framför mina ögon, men den lilla, lilla snutten av Old som visades upp inatt skruvar dessvärre inte upp förväntningarna det minsta. Baserad på en fransk serieroman och med en handling som kretsar kring en familj som besöker en idyllisk (men mystisk) liten badstrand verkar det finnas gott om utrymme för sedvanliga Shyamalan-knorrar, men vad hjälper det när skådespeleriet redan i trailern ger sken av att vara garanterade några Razzie-nomineringar lagom till nästa år?

När mamman häver ur sig "You were six years old this morning!" utan minsta lilla panik i rösten trots att hennes ungar gått och åldrats åtskilliga år på bara några minuter och således borde vara i upplösningstillstånd över denna upptäckt vill jag mest bara strypa mig själv med mitt näshår.

Här tittar du på trailern

Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy