Svenska
Blog
Makalöst snygga BlacKkKlansman

Makalöst snygga BlacKkKlansman

(Pytteliten spoilervarning)
En av filmerna som tävlar om en Oscar för bästa film den här omgången är Spike Lees BlacKkKlansman. Jag har sett den och jag gillar den. Ännu mer gillar jag hur makalöst snygg denna film är att titta på, på sina ställen.

John David Washingtons karaktär Ron Stallworth spelar en undercover-polis i 70-talets Colorado. Mot alla odds (han är nämligen svart) vill han infiltrera den rasistiska organisationen Ku Klux Klan. Tidigt träffar han Patrice Dumas, spelad av Laura Harrier, och tar henne med på en nattklubb. Scenen från nattklubben, en repliklös sådan bestående av dans till Too Late To Turn Back Now med Cornelius Brothers & Sister Rose, är bland det snyggaste jag sett i bioväg.

Framåt slutet av filmen dyker några riktigt magstarka, motbjudande dokumentära scener upp, från upploppen i Virginia här om året, och efteråt tänkte jag på kontrasten mot denna nästan drömlikt vackert koreograferade dansscen med Ron och Patrice.

För övrigt skulle jag vara beredd att betala fyrahundratusen kronor, kanske mer, för att ha hår som på bilden här intill.

HQ