Svenska
Blog
Lätt att missa bra indiespel

Lätt att missa bra indiespel

På senare tid har det dykt upp massor med indiekarameller på marknaden. Som ett stort fan av pusselspel i olika former gläds jag åt att många av de lite smalare titlarna är just sådana. Men i en uppsjö av releaser är det lätt att missa något bra.

The Turing Test, Swapper, Hue, Unmechanical, The Sojourn och Donut County är bara några exempel på titlar jag haft nöjet att spela igenom senaste året eller så. I kvalitet varierar dessa från att vara helt okej till smärre mästerverk. Den 17 oktober släpptes Felix the Reaper till flera format och jag har ägnat några timmar åt att få riktigt huvudbry med detta superkluriga indiespel från Kong Orange.

Felix the Reaper är en dansant bödel från Dödsriket som besöker människornas värld för att vinna sin älskades hand. Varje bana går ut på att ordna och dona så att någon till slut dör. Handlingen låter inte riktigt klok, jag vet, och det är det som är charmen. Spelmekaniken handlar om ljus och skugga. Banorna är uppdelade i ett rutmönster och där solen lyser kan Felix inte kliva. Genom att flytta själva solskivan på himlen mellan två olika lägen kan Felix få ljuset att falla från antingen det ena eller det andra hållet. Objekt i spelvärlden, som träd, tunnor eller lådor, kastar skuggor som Felix kan röra sig i. Ju högre föremål, desto högre skugga. Från början gick jag fullständigt bet och tänkte att det här spelet är alldeles för svårt för mina små grå, men när jag väl kom underfund med reglerna i detta tänkaräventyr började det med ens gå som på räls!

Det var nära att jag missade det här spelet. Jag fick syn på det när jag sökte på måfå bland titlarna på Xbox Live. Jag menar inte att det var gömt eller dolt på något vis, men alla som brukar botanisera bland spel på sin konsol vet att det hela ibland kan kännas ganska grötigt.

Nu tänker jag rikta lite, lite kritik mot självaste Gamereactor, eller åtminstone ifrågasätta något. Redaktionen blir säkert sur, och kanske är det jag som är blind och bara letar på fel ställe, men varför kan inte Gamereactor berätta om nya släpp på sin nyhetssida? Om det handlar om spel och dessutom ganska bra sådana? Varför kan det inte finnas en nyhetsnotis den dag ett spel som detta släpps? Jag förstår att det blir en typ av gratisannons men det måste väl i så fall gälla många andra nyheter, också? Om jag tittar vilka nyheter Gamereactor publicerade den 17 oktober så hittar jag bland annat en nyhet om vad Elton John tycker om nya Lejonkungen, en nyhet om Netflix-aktier och en nyhet om en skådespelare i Matrix 4. Om dessa nyheter säger jag inget, men jag hade önskat en nyhet med rubriken "Felix the Reaper ute nu". Eller nåt sånt. Det är nämligen till fantastiska Gamereactor jag dagligen vänder mig för att få veta intressanta och viktiga nyheter om spel.

Den som vill elda upp några hjärnceller, sätt igång och lira Felix!

HQ