Svenska
Blog

Retrospecial: 80- och 90-talets Sonic (8)

Sonic är en karaktär som jag idag avgudar. Men i valet mellan den röda, italienska rörmokaren mot den blåa igelkotten så väljer jag Super Mario alla gånger i veckan. Anledningen till det är att Mario har präglat min barndom - något som aldrig Sonic lyckades med. Hatet mellan de båda konsolerna - Sega och Nintendo, var otroligt stort under 80- och 90-talet. Antingen så spelade man Sega och Sonic, eller Mario och Nintendo. Det gick knappast att välja två konsoler på den tiden. Jag var av den typen som absolut inte gillade Sonic. Jag testade spela det första Mega Drive-spelet hemma hos en kompis men det var ingenting för mig. Jag blev för det mesta fartblind och tyckte Sonic inte gav mig lika mycket glädje som Mario gjorde. Samtidigt tyckte min Sega-kompis vid namn Johnny™ att Mario var fruktansvärt tråkigt och försökte på alla sätt och vis pracka på mig att jag skulle tjata på mina föräldrar att köpa en Sega-konsol. "Sega var ju så mycket bättre" - lät det varje dag. De hade Sonic - det var allt. Vi som spelade Nintendo hade ju åtminstone Mario... och Zelda.

Men i äldre dagar har jag insett att Sonic faktiskt är riktigt kul. Visst, jag tycker fortfarande att Mario är ett betydligt roligare spel, men hatet har växt bort sedan länge och Sonic är absolut inte fy skam. När jag för några minuter sedan gick igenom min Sonic-samling och rotade fram de spelen som de släppte under perioden där Nintendo och Sega var stora rivaler - så blev jag chockad över hur många Sonic-lir som tog plats i hyllan. Hade jag på förhand fått tippa så hade jag sagt max två - kanske tre.

Sonic the Hedgehog är en mycket bra spelserie som jag ångrar djupt att jag inte spelade mer av som barn. Men var man en Nintendo-ägare så var man. Tydligen så lider jag av någon slags Sonic förälskelse i smyg, där jag helt omedvetet har samlat på mig samlarfigurer, kramdjur, DVD-filmer och en massa annat merchandise från spelserien. Något som jag förr i tiden aldrig trodde jag skulle röra.

Retrospecial: 80- och 90-talets Sonic (8)

Sonic eller Mario? Vad föredrar du?

HQ