Svenska
Blog

Historien om Sunsoft - 7 år av research

Förra året släpptes boken The History of Sunsoft Volume 1. Den var resultatet av över 6 års forskning i spelutvecklaren Sunsofts historia. Över 50 intervjuer och många många timmars letande resulterade i att Limited Run Games erbjöd mig en bokdeal under deras då inte lanserade bokavdelning Press Run.

Det var egentligen aldrig meningen att jag skulle göra det här. Det var inte planerat. Min nyfikenhet sprang iväg med mig. Boken täcker Sunsofts (och till en början dess moderbolag Sun Electronics) tidiga år. Från de trevande arkadåren 1978 till 1985 då de helt kastade sig in i Nintendos Famicom och blev en av de åtta första it givarna till formatet. För att sluta under tidigt 1989. Precis innan Sunsoft på allvar började göra ett namn för sig på NES.

Resten av historien försöker jag skriva ner nu. Det är i andra och sista volymen som Sunsofts mest intressanta spel kommer trilla in. Det är bara synd att jag inte tycker att det är jätteskoj att skriva. Men jag kan ju inte leta upp historiskinformation och bara sitta på den. Men andra boken lär bli mitt sista verk. Sen återgår jag till att bara spela spel och läsa om andras historieforskning.

HQ
HQ
Ted Dabney död

Ted Dabney död

Dabney (vänster på bilden) grundade Syzygy 1972(senare Atari) tillsammans med Nolan Bushnell (höger på bilden). Deras första produkt Computer Space var det första videoarkadspelet. Det var inte en succé men banade väg för Pong där Al Alcorn använde Dabneys Computer Space-kretsar för att skapa spelet.
Dabney dog 26 maj 2018 till följd av den cancer han diagnostiseras med i slutet av 2017. Dabney blev 81 år gammal.

Videospelshistoria #0 - Intressekollen

Videospelshistoria #0 - Intressekollen

Jag har på senare år börjat intressera mig mer och mer för historien bakom spelen vi spelar. Hur kom de till, vilka är personerna och företagen som gjorde dem och så vidare.

Jag håller själv på att undersöka den gamla anrika, nu kanske inte lika populära utvecklaren Sunsoft. Ett arbete som har pågått i två och ett halvt år. Och säkerligen kommer ta lika lång tid (barn, livet osv).

Ibland känner jag att jag bara vill skriva av mig om intressanta historier jag har läst/hört eller själv snubblat över under mitt arbete. Så varför inte blogga om sådant. Men tänkte har genom inlägg #0 mest se om det finns något intresse av att läsa korta små historier från spelvärlden lite då och då.

Att jag inte har några blogginlägg innan detta beror bara på att jag raderade dem för att de var irrelevanta. Har varit medlem på Gamereactor sedan 1999. Det är väl mest genom bloggen jag skulle kunna tänka mig att återvända hit lite oftare.

Som sagt, det hade varit kul att höra hur intresset ser ut för den här typen av inlägg.