Svenska
Blog
Höjdpunkterna från Microsoft och Bethesdas konferenser

Höjdpunkterna från Microsoft och Bethesdas konferenser

Igår satte jag mig i min fåtölj med en skål uppskuren vattenmelon, en gosig katt i knät och en upphälld öl i väntan på Microsofts presskonferens på E3. Ivrig och pirrig som ett barn på julafton.
Nedan följer mina tankar kring det som intresserade mig mest från båda konferenserna.

MICROSOFT

Halo Infinite
Det började som en tech demo för en ny spelmotor och slutade i en utannonseringen av ett nytt Halo-spel med Master Chief. Designen såg riktigt läcker ut och det ska bli väldigt spännande att få höra mer om spelet framöver. Mest intressant ska det bli att få veta mer om storyn. Cortana är ju på språng fri från Master Chief men ändå ploppade han in sitt chip som Cortana alltid varit fäst vid i bakhuvudet på sin hjälm i trailern ett antal gånger. Har han en ny AI nu? Är det hans kontakt med henne fastän hon är fri? Är detta en reboot och Halo 5 faller helt i glömska (känns väldigt osannolikt)? Jag är peppad och nyfiken!

Gears 5
Det säger väl en hel del om Gears of War 4 när jag inte minns namnet på huvudkaraktärerna i den nya trilogin men det känns ändå fräscht att vi får spela som tjejen den här gången. Snutten från spelet kändes gedigen men sa inte så mycket heller. Jag tycker Marcus Fenix ser ännu märkligare ut nu när han är rakad. Gubben borde närma sig 70 men ser yngre ut nu än i Gears 4 vilket bara blir lite märkligt, även om jag älskar karln. JD i snaggat och med skäggstubb kändes märkligt nog också bättre än i 4:an då han för mig var något för "hipp och ung" för seriens bästa. Men vad vet jag. Gears of War är en kul serie men jag hoppas på mer mörker och mindre blå himmel den här gången, även om det vi fick se hintade om mycket blå himmel...

Metro Exodus
Jag älskar verkligen 2033 och Last Light och har fullt förtroende för att utvecklarna gör ett lika bra spel den här gången som de två första. Den nya gameplay-trailern som visades upp gav verkligen mersmak.

Dying Light 2
Hurra! Dying Light var för mig en enorms positiv överraskning och jag har väntat på en uppföljare länge nu. Dying Light 2 verkar ta serien i en helt ny riktning och även om jag känner mig snurrig av alla val det nya spelsystemet ska kunna ge tror jag ändå att det kommer bli en svindlande spelupplevelse.

Cyberpunk 2077
Mina armar hade gedigen ståpäls när Microsofts konferens hackades mot slutet och en röd skärm började lysa med inloggningsskärm. Jag förstod snabbt att det var CD Project Red som det var tal om och Cyberpunk 2077 visades äntligen upp! Det ser fantastiskt ut på förhand men egentligen fick vi ju inte veta särskilt mycket. Nu verkar man spela som en manlig karaktär men den första informationen vi fick för ett par år sedan verkade peka mot en kvinnlig protagonist. CD Project kan sedan dess mycket väl ha ändrat om i konceptet en hel del och det var kul att äntligen få se konceptet i sin helhet. Att det doftar starkt av neon a la Blade Runner och annat från 80-talet känns tufft!

Microsofts presskonferens var väldigt bra men jag kände mig inte lika uppspelt som föregående år när de utannonserade sin bakåtkompabilitet eller när de förra året pratade mycket om Xbox One X.

BETHESDA

Jag var inte vaken i natt utan letade upp deras presskonferens på youtube tidigt i morse och klickade mig igenom till det som uppmärksammade mig mest.

Doom Eternal
Doom var motorsågsbrutalt häftigt och det här verkar bli mer av samma. Kött är gött.

Wolfenstein Youngblood
Intressant Koncept med att spela som BJ:s döttrar antingen co-op (uppskattas verkligen om det innebär split screen) eller ensam. Jag gillade Wolfenstein 2 men märkligt nog har Wolfenstein-spelen för mig varit lite svåra att komma in i. Bethesdas spel (som utgivare) känns väldigt lika varandra i FPS-mode. Doom, Wolfenstein, Prey och Dishonored skiljer varandra mest åt genom designen men spelkänslan är serierna emellan ganska snarlik vilket på något konstigt vis gjort att jag gillat Wolfenstein men ändå haft svårt att komma in i det. Jag lär absolut skaffa Youngblood men vet med mig att första timmarna brukar kännas för mig lite tvingade. Jag förblir dock optimistisk!

Prey Mooncrash
Jag spelade Prey under våren och ser definitivt fram emot mer material i form av DLC. Mooncrash verkar följa formulan rewind/repeat så om man dör börjar "simulationen" om från början. Det kan bli kul men det kan också bli enerverande. Prey var skitkul så detta lär införskaffas!

Fallout 76
Försiktigt optimistisk. Jag är verkligen noll intresserad av det mesta som innefattar online men ändå ska ju detta gå att spela singleplayer också, på sätt och vis. Dock var det någon som flaggade lite om en vital del - Om spelet grundar sig i att alla man möter är andra spelare, finns det ens NPC:s då med dialoger eller kommer allt man möter utöver andra spelare endast vara ghouls och monster? Då kan det ju snabbt bli tråkigt. Jag hoppas för Bethesdas skull att detta blir en succé men jag tror på förhand att det kanske inte finns så mycket intresse för mig kring det här spelet i slutändan. Det såg dock kul ut på konferensen.

Starfield
Det har länge ryktats om det här spelet och äntligen fick vi en utannonsering men det var en väldigt kort sådan. Jag tror att Bethesdas fulla fokus ligger på Fallout 76 just nu och att de bara ville få utannonseringen överstökad så folk ska sluta spekulera om vad som komma skall. Todd Howard nämnde dock att detta (och Elder Scrolls 6 som jag förstår det) är menade för nästa generations konsoler så något releasedatum än på 1-2 år är nog att glömma. Jag ser fram emot att få se mer om det här i framtiden i varje fall.

The Elder Scrolls VI
Precis som Starfield tror jag att Bethesda utannonserade detta bara för att lugna alla fans att fortsättningen på deras favoritserie är under utveckling. Trailern sa egentligen inte alls mycket mer än att något nytt kommer. Det var pampigt men det känns som att spelet säkert är 2 år bort. Jag tror absolut att Starfield kommer före och att det kommer skilja ett år mellan releaserna. När det väl är dags kommer jag vara superredo.

HQ