Svenska
Blog

Fredagstipset (168)

Det är dags att lägga upp fötterna och kanske ta något gott att dricka/äta. Det är fredag och betyder att det är dags för veckans fredagstips. Till dig som läser önskar jag en riktigt trevlig helg!

Pleasantville
Många av oss har nog en osund relation till en eller flera sitcom-serier. Friends, Seinfeld, How I Met Your Mother eller något helt annat ligger dig kanske varmt om hjärtat. I Pleasantville möter vi David, spelad av Tobey Maguire, som fullkomligt älskar såpoperan Pleasantville. Han kan varje dialog utantill och missar aldrig chansen att kika på serien. Detta krockar en kväll när hans syster Jennifer, spelad av Reese Witherspoon, bjudit över en kille och David vägrar avstå ett maraton av TV-serien. Detta leder till att de förstör fjärrkontrollen och bara sekunder senare dyker en man som påstår sig vara reparatör upp och ger dem en ny fjärrkontroll. När de sedan testar den transporteras dem in i en ny värld som är identisk med TV-seriens Pleasantville.

Pleasantvilles handling kan på förhand kännas väldigt simpel men underhållande. Två personer transporteras till ett ställe som de sedan måste fly ifrån. Vi har sett det förr, men ändå anser jag denna film vara lite speciell i jämförelse med andra filmer som bygger på samma koncept. Filmens teman går nämligen att knyta an till flera dagsaktuella samhällsdebatter som exempelvis rasism. Vad händer egentligen med folk som utsetts för stora förändringar och hur allvarlig kan situationen bli? Enligt mig kan detta vara den bästa filmen Gary Ross skapat och jag råder dig att inte missa den (om du nu inte redan sett den, såklart).

Fredagstipset (168)

HQ