Svenska
Blog

Vad jag tycker om Gotham så här långt! *Milda spoilers*

Två avsnitt av Gotham har nu sänts och jag känner mig redo för att skriva ned mina tankar så här långt. Mina förväntningar inför serien har varierat och jag har flera gånger varit orolig för att den skulle bli helt misslyckad. Skådespelarna har jag på förhand tyckt känts lovande men handlingen var jag till en början skeptisk till. Jag har inga problem med en serie utan Batman men då måste också Gordon kunna bära serien på sina axlar istället.

Förra veckan gick då stapeln av för pilotavsnittet och jag var ganska så nöjd efter att sista scenen var slut och skärmen fylldes med titeln, GOTHAM. Selina Kyle kändes som en ganska bortslösad karaktär i första avsnittet och att hon var i närheten när Bruce föräldrar mördades var något jag tyckte bara kändes underligt. Bortsett från det var scenen när Martha och Thomas Wayne mördades fantastiskt bra upplagd. Pärlhalsbandet som i slowmotion for ned i marken och en Bruce som med sina föräldrars blod på händerna skrek ut i sorg i den smutsiga staden. Ingen film har faktiskt lyckats så bra med den scenen som Gotham gjorde.

Endast fem minuter hade nu gått och mitt intresse var redan större än det var innan jag startade avsnittet och det blir inte sämre när nästa scen byts till polisstationen i Gotham som ser ut exakt som den ska se ut, trång och gammalmodig. Ben McKenzie's tolkning av en ung Gordon känns redan där lovande. När det kommer till Bullock känns han lagom underlig och det märks att han snart kommer att bli så korrupt som många känner till honom som.

Penguin kändes också fantastiskt bra gjord och var nog höjdpunkten med första avsnittet. Att se honom gå loss och banka vettet ur folk och slafsigt ha ihjäl dem var något av höjdpunkterna på avsnittet. Edward Nygma och Ivy Pepper kändes dock som två bortslösade karaktärer, precis som Selina Kyle. Endast en av Batman's framtida villains lyckades dem bra med. Eller visst, Falcone kändes mäktig och jag ser fram emot att se mer utav honom också.

Så mitt slutliga omdöme av avsnittet var ändå ett positivt sådant, bortsett från de bortslösade karaktärerna. Alfred var jag också lite besviken på och hade inte velat se honom så tuff i sin roll utan mer som en mysig farbror med brittisk dialekt. Tror dock att jag kan ha svårt att släpa Michael Kaine som gjorde ett enastående jobb som Pennyworth.
_______________________________________________________

Andra avsnittet var jag nu taggad på men när jag såg att avsnittet hette Selina Kyle blev jag lite fundersam. Hon var som jag sa, ett av de svagaste korten i avsnitt 1 och det kändes svårt att göra henne intressant. Jag hade dock fel och jag älskar henne numera. Uppkäftig, slug, självständig och nyfiken - precis som Catwoman ska vara. Ett större fokus på henne gav alltså mersmak för henne och kanske kommer detsamma gälla för även Ivy och Edward om de också får avsnitt som fokuserar mer på dem.

Skurkarna kändes bra de med och det märks tydligt att det korrupta Gotham börjat ta plats eftersom alla poliser inte bryr sig ett dyft om vad som händer med stadens invånare. Så länge de blir betalda så kvittar det. Samtidigt som några nypresenterade skurkar härjar får vi fortsätta följa Penguin som bjuder på rysligt bra scener. Allt omkring honom känns rått och stelt och man vet aldrig vilka galenskaper han får för sig.

De första riktigt blodiga och våldsamma scenerna tar också plats i det här avsnittet som gör att atmosfären blir allt tyngre och det känns mer ''Gotham''. Jag kan ibland sakna våldet i Arrow eller Agents of S.H.I.E.L.D. men det ser ut som att jag kommer få mer av det i Gotham, (och Constantine som snart börjar).

Så efter två avsnitt är jag så här långt mycket nöjd och det känns verkligen som att serien har potential att bli något riktigt bra om den fortsätter som den gör i nuläget. Det känns tungt att behöva vänta en hel vecka till på nästa avsnitt men jag förväntar mig ett minst lika bra avsnitt då som nu, om inte bättre. För mig får man gärna hålla nere på scenerna med Bruce Wayne men också Edward Nygma. Ta tillbaka Edward när han fyller någon funktion istället för att bara se allmänt dum ut och ställa gåtor i var och varannan mening.

Vad jag tycker om Gotham så här långt! *Milda spoilers*

HQ