Svenska
Blog

Topplistor från 2014 (2)

I första inlägget av den här bloggserien rankade jag årets bästa spel och i detta hade jag tänkt att ranka de bästa filmerna baserade på serietidningar. För att inte göra listan för lång och ta med titlar som inte ens varit bra (Sin City: A Dame to Kill For eller Teenage Mutant Ninja Turtles exempelvis) så nöjer jag mig med en topp fem.

5. Son of Batman
De tecknade filmerna med karaktärer från DC brukar vara lite av en bergochdalbana. Ena är bra medan den andra inte alls är särskilt bra. Assault on Arkham var en film som inte var så bra från 2014 medan Son of Batman var en bra sådan. Detta är en alternativ historia om Bruce Wayne's son, Damian och det var faktiskt en ganska intressant tolk. Som den insatte jag är så fanns det en del grejer jag inte uppskattade med filmen men ändå var den övervägande delen positiva saker. Deathstroke har haft ett grymt år som skurk i både Arrow och i Son of Batman och tack vare han blev detta en riktigt bra film. Relationen mellan Bruce och Damian var ovanlig att se men ändå en intressant sådan, det är ju trots allt en alternativ historia.

4. X-Men: Days of Future Past
Efter den enorma besvikelsen som The Wolverine var hade mitt hopp om en bra X-Men-film nästan sjunkit till botten. Days of Future Past visade sig dock vara den bästa filmen i serien hittills och mina förväntningar är numera skyhöga inför Apocalypse. Äntligen släppte man mutantskolan och expanderade universumet med tidsresor och nya mutanter och visade att det faktiskt finns andra skurkar än bara Magneto.

3. The Amazing Spider-Man 2
När Spider-Man först syntes på bioduken kunde jag knappt sluta le. Det kändes som om en serietidning hade absorberat mig och att jag beskådade varje ruta som verklighet. Det här är Spider-Man. Sättet han pratar på, rör sig på, omgivningen - allt är klockrent och som hämtat ur en valfri serietidning. Härliga skurkar och för första gången kan vi någonsin beskåda ett grymt kärlekspar i en superhjältefilm. Det enda jag har att klaga på är det ojämna tempot i filmen annars så tycker jag att det är en grym superhjältefilm.

2. Captain America: The Winter Soldier
Äntligen kunde man bevisa att Captain America också kan vara en intressant karaktär. Det tyckte jag redan från första filmen men jag vet att många inte tyckte det och att den andra filmen ändrade mångas åsikter om honom. Här har vi sannerligen en grym actionfilm som påminner lite om 80-talet med den kanske bästa skurken någonsin. Winter Soldier var otäck och hypen byggdes upp enormt inför honom och tack vare hans och Rogers historia fanns även ett djup i honom.

1. Guardians of the Galaxy
Ända sen första trailern visste jag att det här skulle bli bra. Humorn är klockren. Karaktärerna är klockrena. Musiken är klockren. Vad är inte klockrent? Ja, filmens skurk är kanske inte särskilt klockren och är vad som hindrar denna film från att bli kallad ett mästerverk för mig. Jag har sett massvis med komedier i mina dagar men jag trodde aldrig att en superhjältefilm skulle toppa dem alla. En film som de allra flesta åldrar kan uppskatta tror jag och man behöver dessutom inte ha sett de tidigare filmerna av Marvel för att förstå sig på denna.

Topplistor från 2014 (2)

HQ