Svenska
Blog

Topplistor från 2014 (5)

Den här gången tänkte jag ranka de fem största överraskningarna från 2014. Jag blandar både film och spel.

5. The Babadook
Jag ser inte överdrivet mycket på skräck men hittar jag någon som fått väldigt positiv brukar jag ta mig en titt. Jag hade aldrig hört talats om The Babadook förrän den blev hyllade från alla möjliga håll. Inte bara filmen överraskade utan även Jennifer Kent gjorde ett grymt jobb som regissör till sin första långfilm. The Babadook sticker ut från mängden av alla skräckfilmer och likt Exorcisten så utnyttjar den stämningen istället för att missbruka effekten av jumpscares. Alla skräckfans borde definitivt ta sig en titt på The Babadook när de får chansen. Själv har jag inte sett något så bra inom den här genren på många, många år.

4. Foxcatcher
En film som verkligen gått under radarn och som jag inte ens hade hört talats om förrän filmredaktören, Erik skrev om den på sin blogg. Jag kollade dock inte upp den efter att jag läst inlägget men när jag hade tråkigt i förrgår och frågade min kompis om vi skulle dra på bio så kom jag direkt att tänka på den här. Eller ja, min första tanke var Nightcrawler men då den inte gick på den biografen som är närmast oss så fick det bli Foxcatcher. En fantastiskt bra dramafilm där Steve Carrell framför allt imponerar stort som John du Pont. En av de bästa bioupplevelserna i år på grund av att den lämnade så stort intryck på mig fast jag för ungefär en vecka sen nyss upptäckte den.

3. Boyhood
Jag kommer så småningom göra en topplista med årets tio bästa filmer men då jag inte har sett Interstellar eller Nightcrawler ännu vill jag vänta. Utan att säga för mycket kan jag hur som helst säga att Boyhood definitivt kommer finnas med på listan. Jag hade inte hört talats om den alls tidigare, trots att produktionen pågått i 12 år men när jag såg att den hade 100/100 på Metacritic blev jag extremt nyfiken. När jag ett tag senare hade sett den var jag nästan mållös. Otroligt vacker film som egentligen inte beskriver mycket mer än vad många pojkar får genomgå i sitt liv. Tack vare att den spelats in under tolv (!) års tid så känns det på något sätt som om man fått följa en pojkes liv från femårsåldern till artonårsåldern.

2. Halo: The Master Chief Collection
Aldrig hade jag räknat med att den här samlingen skulle vara så proppfylld med buggar som den faktiskt var. Jag och min kompis har spenderat flera timmar bara att kunna ansluta till varandra. Jag har dessutom inte spelat mer än tio matcher online på grund av de stora bristerna onlineläget innehåller. Även kampanjerna har buggat när spelet hoppat över kapitel för mig och sagt att jag redan spelat dem fast jag inte har det. Jag samlar dessutom många achievement när jag spelar spel och det har till och med varit omöjligt att låsa upp dem. Den här samlingen kommer jag inte att komma ihåg som fantastisk underhållning (vilket det är när det väl fungerar) utan bland det mest buggade spel jag någonsin spelat.

1. Middle-earth: Shadow of Mordor
Et par dagar innan spelet släpptes skrev jag i min blogg att jag var så paff över att spelet mottagit så bra kritik från många spelrecensenter. Det såg på förhand ut som en kopia av Assassin's Creed och när nyheter om att de använt samma koder som Ubisoft spreds så anade jag att spelet skulle bli riktigt, riktigt dåligt. Det visade sig dock vara ett av de roligaste spelen som släppts i år och det hade jag verkligen inte räknat med.

Topplistor från 2014 (5)

If it's in a word or in a look you can't get rid of the Babadook

HQ