Svenska
Blog

Topplistor från 2014 (7) FILMER

2014 som filmår var inte så dåligt faktiskt. Det fanns till och med ett par filmer jag skulle vilja kalla för mästerverk. Visst kunde det varit ett ännu bättre filmår då besvikelser som Interstellar, The Imitation Game, The Theory of Everything, Fury eller Transcendence såg ännu bättre ut på förhand. I det här blogginlägget kommer jag att kora de bästa filmerna från 2014 och det kommer även att vara sista delen av den här bloggserien. Observera att alla filmer inte visades i Sverige 2014 men precis som Oscarsgalan så har de filmer som hade chansen att bli nominerade där chansen att finnas med på min lista.

10. The Babadook
Jag är ingen skräckfantast och ser den filmer ur den här genren extremt sällan. Jag plågades dock genom Annabelle, underhölls av Life after Beth och njöt av The Babadook. Jag gillar främst de skräckfilmer som fokuserar på atmosfären och karaktärerna än att pumpa ut jumpscars. The Babadook hade en enastående atmosfär och skådespelarna var otroligt bra, (särskilt Essie Davis som mamman). Denna film är definitivt en av årets största överraskningar för min del.

9. Foxcatcher
Filmen som för mig hade gått helt under radarn visade sig vara en av mina favoriter från filmåret. Berättelsen om hur brottaren Mark Schultz blev anlitad av John du Pont som gestaltas av Steve Carell. Insatsen av Carell var enastående och det låg en alldeles särskilt stämning över biosalongen när han var i bild, han var helt oberäknelig och man fruktade hans nästa drag hela tiden. En gripande historia med fantastiska skådespelarinsatser och grymt manus.

8. Guardians of the Galaxy
Det var nog få som hade räknat med att Marvel's storsatsning skulle bli en så stor hit hos tittarna. Guardians of the Galaxy hade inte bara underbara karaktärer, grym nostalgi, otroliga effekter utan även ett makalöst soundtrack som hela tiden satte en härlig stämning över filmen. Som seriefantast tyckte jag även att man hade ett bra fokus på det viktigaste och man introducerade även nya betydelsefulla karaktärer inför kommande filmer på ett mycket bra sätt.

7. Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Det som jag föll för mest var såklart hur man filmade filmen. Det kändes aldrig som att det fanns ett hopp mellan scenerna utan varje scen kändes som att de togs direkt inpå varandra. En mycket speciell film som jag förstår att alla inte kommer att tycka men jag gillade ändå manuset, berättelsen och klippningen (såklart). Michael Keaton gjorde även sitt livs största roll, enligt mig.

6. Nightcrawler
Att denna film inte fick en nominering för bästa film på Oscarsgalan är för mig helt obegripligt. Dock blir bara galan sämre och sämre för varje år så det förvånar mig egentligen inte särskilt mycket. Debuten som regissör kunde inte ha börjat bättre än för Dan Gilroy som gjorde ett utomordentligt jobb med Nightcrawler där Jack Gyllenhaal ännu en gång levererar en intressant karaktär som både irriterar och fascinerar en. En otroligt spännande film med ett otroligt foto är vad Nightcrawler är.

5. Gone Girl
David Fincher's filmer är några av mina favoriter och därmed var mina förväntningar på Gone Girl höga. Lyckligtvis så blev jag inte besviken, (jag älskade slutet) och så småningom ska jag beställa den på Blu-Ray också. Rosamund Pike var enligt mig den bästa skådespelerskan från fjolåret och stal nästan showen varje gång hon var i bild. En riktigt spännande film som jag kommer att se om många, många gånger.

4. Captain America: The Winter Soldier
Det här är enligt mig det första verket från Marvel som jag skulle vilja kalla mästerverk. Efter att ha sett om den en andra gång fanns det ingenting som irriterade mig och som hindrade mig från att kalla den för ett mästerverk. En superhjältefilm som precis som Guardians of the Galaxy osar nostalgi och koreografin i fighterna var det bästa jag sett på väldigt, väldigt länge där varje slag räknades. Captain America visade även i denna film att han inte är så tråkig vilket många tyckt sen han fick sin egna film och var med i Avengers. Att se hur han har gått vidare sen händelserna i denna film är något jag ser fram emot mest i Age of Ultron.

3. Boyhood
Att filma en film under hela tolv års tid är något som fascinerade mig redan innan jag hade sett filmen. Att se filmen känns som att man verkligen får vara en del av Masons liv och se honom utvecklas. Den har egentligen ingen handling men att få ta del av någons liv på det sättet är något alldeles särskilt och som jag aldrig kommer att glömma. När eftertexterna rullade så var ögonen alldeles blöta. En uppföljare, (ungefär som trilogin av Before Midnight) på denna film skulle vara något alldeles extra.

2. Whiplash
Jag är själv ingen musiker och har aldrig spelat något instrument. Jag tog några gitarrlektioner i mellanstadiet innan jag insåg att det inte var något för mig och att spela i takt på trummor är något jag är helt värdelöst på. Att bli helt tagen av Whiplash var dock något jag inte kunde motstå att bli. Mitt hjärta bultade nästan så hårt när Andrew blev utskälld av sin lärare spelad av J.K. Simmons. Han var för mig filmens höjdpunkt och han med hjälp av honom stannade tiden och helt plötsligt var filmen slut. Är man trummis så kan jag tänka mig att man blir grymt inspirerad av den här filmen.

1. The Tale of the Princess Kaguya
Studio Ghibli leverar i och med denna film sin kanske bästa hittills. Illustrationen är något som är extremt sällsynt och det gör mig nästan ledsen att det här kan vara en av de sista filmerna vi ser som är gjorde med papper och penna innan datoranimationer tar över. Joe Hasaishi överträffar sig själv denna gång med sitt makalösa soundtrack och Isao Takahata skapar en gripande historia baserad på den gamla japanska sagan om bambuhuggaren. Jag sitter än idag och filosoferar över slutet och dess betydelse. I april kommer denna film att gå på svenska biografer för er som inte sett den ännu och det vore dåraktigt att inte ta chansen att se den då.

Topplistor från 2014 (7) FILMER

HQ