Svenska
Blog

Fredagstipset (136)

Första veckan på året har snart nått sitt slut. Jag hoppas du haft en alldeles förträfflig start på året och vill du göra den ännu bättre råder jag dig att kika närmare på veckans fredagstips. Trevlig helg!

Sameblod

Det hör till ovanligheterna att Sverige levererar bra filmer. Det vore dock synd att gå miste om denna intressanta film som berättar historian om Elle Marja. Som gammal blickar hon tillbaka på sitt liv där hon är en 14 år gammal renskötare som under 1930-talet tröttnar på samefolket och vill passa in bland alla andra svenskar. I hopp om att bilda ett ''normalt'' liv flyttar hon ensam från Lappland men blir på vägen utsatt för rasism och andra hemskheter.

Regissören Amanda Kernell har baserat många scener på sitt egna liv där hon blivit kallad både det ena och det andra. Filmen bygger även på regissörens kortfilm ''Stoerre Vaerie'' som enligt henne ska fungera som både en prolog och epilog till denna långfilm. Det är en viktig berättelse som förtjänas att ses för att uppmuntra minoritetsgruppen och för att berika andras kunskap om samerna. Den är välspelad och gripande samtidigt som den är något av det bättre som kommit från Sverige på senare år vilket vore dumt att gå miste om.

Fredagstipset (136)

HQ