LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Blog

      FILMTIPS - december 2022

      Skrivet av Hugoxl99 den 15 januari 2023 kl 11:37

      Så var det 2023, och jag började tänka tillbaka på filmåret som varit. På grund av kronisk lathet skulle jag aldrig orka lista alla filmer jag sett under året, men några höjdpunkter från december borde till och med jag kunna skriva om.

       

      UFO Sweden (bio, 2022)

      En Spielbergiesk matiné som trots tematiska problem var ganska trevlig. Följer unga Denise som under 1990-talet i jakt på sin försvunna pappa tar hjälp av föreningen UFO Sweden. Filmen är i regi av filmkollektivet Crazy Pictures som vi känner igen från såväl kortare YouTube-serien POESI FÖR FISKAR samt såklart den extremt Hollywood-inspirerade Den Blomstertid Nu Kommer. Har man sett sistnämnda kommer man känna igen UFO Swedens tillkortakommanden gällande tematik och karaktärer, men det var samtidigt en snygg, lekfull film väl värt biobesöket. Långt ifrån en perfekt film, men en mysig stund som drog i någon känslotråd inom mig.

      Mitt betyg: 7 av 10

       

      Avatar: The Way of Water (bio, 2022)

      Jag hade i ärlighetens namn inga större förväntningar. Min hype hade helt dött. När första Avatar kom hade jag inte ens kommit in i puberteten vilket får tiden mellan då och nu att framstå som en oändlighet för mig. Nyligen såg jag även om Avatar (2009) och den har åldrats betydligt sämre än vad jag vill minnas. Därför var mina förväntningar ganska låga, men nya Avatar var en helt okej film. Mäktiga actionscener, vackra specialeffekter och en bra ”world building” trots platta karaktärer och förutsägbar handling samt en klar nedgradering i antagonist jämfört med föregående film.

       Mitt betyg: 6 av 10

       

      Glass Onion: A Knives Out Mystery (Netflix, 2022)

      En ganska generisk detektivfilm som inte var superspännande, men ganska underhållande. Rian Johnson träffar inte lika rätt här som han gjorde med Knives Out, och förväntar du dig att få ledtrådar framlagda och att du som tittare ska kunna lösa gåtan är du fel ute. Istället stakar Rian ut en ganska märklig väg framåt för utredningen som gör att tempot i filmen ofta känns ostrukturerad. Underhållande, men inte en fantastisk deckare!

      Mitt betyg: 6 av 10

       

      Troll (Netflix, 2022)

      Svaret på frågan ”vad hade hänt om en norsk kommit på King Kong?”. Första halvan är relativt sevärd och underhållande, men någon gång under mittenakten störtdyker filmen rejält och sista halvtimmen ville jag helst snabbspola mig igenom. Stundtals snyggt filmad, roligt att få se en lite annorlunda film men i övrigt är det inte mycket som fungerar.

      Mitt betyg: 4 av 10

       

      The Stranger (Netflix, 2022)

      Storspelande Sean Harris och Joel Edgerton är med i denna film, som med försiktighet långsam, långsamt bygger upp tempot. Den är betydligt mer ”artsy” (som vi ungdomar säger) jämfört med Hollywood-rullar, men den var samtidigt väldigt fängslande och snygg. Skulle inte ge den en Oscar om jag satt i den kommittén men en välgjord deckare helt klart!

      Mitt betyg: 7 av 10