Svenska
Blog
En vecka med Surface Book 2

En vecka med Surface Book 2

Skrivet av ica den 26 januari 2018 kl 18:10

Nu har jag haft nöjet att leka med min Surface Book 2 (512gb-modellen) i en dryg vecka, och jag tänkte dela med mig av lite tankar om datorn. Jag har tidigare alltid kört med 15-tumsdatorer, så det här är ett steg ner storleksmässigt. Jag tänkte lista det som är bra och det som är mindre bra med den.

Positivt:

Utseendet: För det första är Surface Book 2 den snyggaste datorn jag någonsin har sett. Jag trodde inte att den skulle vara så läcker då bilderna skvallrade om en något tam och tråkig design.

Tangentbordet: Tangentbordet är underbart, men jag har fortfarande inte riktigt vant mig vid att inte ha en number pad. Det lär vara en vanesak dock.

Skärmen: Skärmen, som är avtagbar, är lätt och smidig, och riktigt, riktigt bra.

Batteritiden: Batteritiden är löjligt bra. Den håller i två dagar innan man behöver ladda den. Den har ett batteri i själva tangentbordet och ett i skärmen som samverkar.

Surface Pen: Pennan (som tyvärr inte följer med) är ett måste tillsammans med datorn, och den är fenomenal. Tyngden är perfekt, och den har nu stöd för skuggning när man tecknar genom att man tiltar pennan.

Prestandan: Det är otroligt att de har lyckats trycka in ett Geforce 1050 GTX i en 13,5"-dator. Om man väljer den större modellen (15") så får man ett 1060-kort, men 1050 räcker gott och väl om man inte ska spela de senaste spelen.

Portar: Datorn har två vanliga USB-portar och en minneskortläsare, vilket är relativt ovanligt nu för tiden. Dessutom har man en USB-C.

Minus:

På minussidan har man valt att inte satsa på Thunderbolt 3. Lite synd, såklart, men ingenting jag saknar nämnvärt då jag varken använder externa grafikkort eller använder externa skärmar. Det hade varigt trevligt att ladda datorn utan Microsofts laddningsdongel dock.

Man har också valt att ha magneten på vänster sida på skärmen, vilket tvingar en högerhänt som mig att flytta högerhanden tre dm i onödan...

Priset är verkligen i det högsta laget. Den datorn jag har kostar 29.000:-, och om man ska ha en penna får man punga ut 1100:- till. Jag köpte också till en sleeve för 500:- till. Plånkan blev genast bra mycket lättare. Om man vill ha en 15-tummare med de värsta specsen tvingas man punga ut med 40.000:-!

Omdöme:

Surface Book 2 är världens just nu bästa dator, men smakar det så kostar det. Om man jobbar med illustrationer, videoredigering eller fotografi är den här datorn ett klockrent verktyg. Om man bara ska kolla på Netflix och snoka på Facebook är det som att köpa en Lamborghini för att pendla till Willys.

HQ