Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem






Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Sailfish 3

Sailfish 3

Skrivet av ifongard den 28 februari 2018 kl 15:45
This post is tagged as: Jolla, sailfish, mobil, MWC

Jolla har annonserat version 3 av operativsystemet Sailfish.

Sen tidigare kan mail köra Sailfish till Sony Xperia X och framöver kommer man även kunna köpa det till Xperia XA2 och till en kommande mini laptop, Gemini PDA. Det kostar 50 euro. Jag har varit sugen på att prova Sailfish så det kanske blir en XA2 för att kunna göra det.

Dessutom kommer Sailfish 3 fungera på vanliga mobiler, t ex skulle nya Nokia 8110 4G kunna köra med det. Men då är det ju troligtvis så att det är tillverkarna som får lägga in det från start. Kan de få det att fungera och övertyga Nokia att ta in det i sina vanliga mobiler bör de kunna tjäna lite pengar.

Sailfish 3 ska komma först i höst och frågan är om ett så litet företag som Jolla kan lyckas hålla operativsystemet aktuellt och få in efterfrågade funktioner. Det ser ju ändå bra ut vad de visar att Sailfish 3 ska innehålla. Stöd för bland annat fingeravtrycksläsare, blockkedjetjänster, VoLTE, VPN och krypterad kommunikation. Men det gäller att leverera också.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus
Nokias mobiler på MWC 2018

Nokias mobiler på MWC 2018

Skrivet av ifongard den 27 februari 2018 kl 14:44
This post is tagged as: Nokia, android, mobil, MWC

Nokia har visat upp några nya mobiler på MWC.

De fortsätter temat med att återuppliva gamla modellnamn och denna gången är det 8110 som fått komma tillbaka. 8110 blev känd genom filmen Matrix och har en lucka framför tangentbordet som man skjuter nedåt. Inte så intressant för de flesta och jag undrar om de som är gamla nog att minnas 8110 kommer ha något intresse av att köpa denna.

Nokia 7 Plus är deras första mobil med 18:9 format på skärmen. Den har rejält tilltaget batteri på 3800 mAh och kör det lite billigare chipet Snapdragon 660. Den kommer kosta runt 400 euro när den släpps och är en mobil jag skulle kunna tänka mig (även om jag inte planerar köpa en ny mobil i vår). Prestandan ser ut att ligga lite över Snapdragon 820 (som min nuvarande mobil har) och batteritiden kan säkert vara den dubbla. Att Nokia dessutom är snabba med uppdateringar är en till fördel.

Nokia 8 Sirocco är det nya flaggskeppet, men frågan är hur länge. Sirocco var en påkostad mobil från Nokia med dyra material och det är väl lite det man vill lyfta fram här. Mobilen kostar lite mer än Nokia 8 från förra året trots liknande specifikationer.
8 Sirocco kör på förra årets toppchip, Snapdragon 835, vilket ju tyder på att det kommer ett flaggskepp med Snapdragon 845 senare i år. Den har 6 GB RAM och 128 GB minne. Som de flesta andra tillverkar har de gått mot mindre ramar runt skärmen. De är inte riktigt lika små som på Samsung Galaxy S8 men det är stor skillnad mot Nokia 8 från förra året.

Nokias mobiler har Android One, vilket innebär att de får uppdateringar i minst två år och inga förändringar har gjorts i operativsystemet.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus
Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact

Skrivet av ifongard den 26 februari 2018 kl 20:49
This post is tagged as: Sony, mobil, MWC, android

Även Sony har hakat på trenden med mindre ramar runt skärmen och 18:9 formatet. De nya toppmodellerna XZ2 och XZ2 Compact kör båda med den nya processorn Snapdragon 845 så de bör vara snabba. Skärmarna har blivit större jämfört med sina föregångare, 5,7 mot tidigare 5,2 tum och 5,0 mot 4,6 tum. Men i och med formatet så blir ju inte skillnaden i yta så stor. Compact modellen har dessutom fått Full HD upplösning.

Mobilerna har fått betydligt rundare former jämfört med tidigare och även en kurvad baksida. Men jag måste erkänna att jag inte är speciellt övertygad. Jag gillade Sonys mer kantiga design, även om ramarna ovanför och under skärmen var i klart största laget. Något som dessutom är trist med de nya mobilerna är tjockleken, 11,1 mm för XZ2 och hela 12,1 mm för XZ2 Compact, jag som tyckte XA2 var tjock med sina 9,7 mm. Visst är batterierna hyffsat väl tilltagna på 3180 respektive 2870 mAh, så förhoppningsvis har de bra battertid, men ändå. Nu är ju baksidan avrundad vilket ju kan göra att mobilen blir bekväm att hålla i, men min gamla HTC 8X från 2012 hade liknande avrundning och var bara 10,1 mm men kändes för tjock ändå.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus
Alcatel 5: billig mobil med små ramar runt skärmen, typ

Alcatel 5: billig mobil med små ramar runt skärmen, typ

Skrivet av ifongard den 25 februari 2018 kl 11:21
This post is tagged as: Alcatel, MWC, mobil

Alcatel är inget speciellt vanligt märke på mobiler i Sverige, kanske ingenstans i världen. Men de fortsätter i alla fall att släppa nya modeller.

Mobile World Congress börjar i morgon och Alcatel ville vara först med att visa upp sina. Ett gäng billiga modeller som ingen förmodligen är så intresserad av. Men en intressant observation är att alla modeller 18:9 format på skärmarna.

Den dyraste, Alcatel 5, har dessutom väldigt smala ramar runt skärmen, på tre sidor i alla fall. Kanten i toppen, där högtalare, kamera och andra sensorer sitter, är fortfarande stor. Den har inga vidare specifikationer med Mediatek processor, 720x1440 pixlar på skärmen som är 5,7 tum, inte så mycket RAM och inbyggt minne. Men priset på ca 230 euro visar att denna typen av design inte bara behöver vara för toppmodellerna.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus
Xperia XA2 och XA2 Ultra

Xperia XA2 och XA2 Ultra

Skrivet av ifongard den 18 februari 2018 kl 10:30
This post is tagged as: Sony, mobil, android

Sony visade upp ett par nya mellanprismobiler i början av januari, Xperia XA2 och XA2 Ultra.

Tidigare modeller i XA-serien har använt Mediatek processorer, men nu har man gått över till Qualcomm. Snapdragon 630 som sitter i båda bör fungera bra och dessutom ge ett betydligt bättre stöd för att lägga in moddade versioner av Android. Spelar kanske inte så stor roll för de flesta, men vissa gillar ju att flasha och prova. Dessutom brukar man kunna få en nyare version av Android när de officiella uppdateringarna slutar komma.

De har även ökat batteriet rejält. I XA2 sitter ett 3300 mAh jämfört med 2300 i XA1. För Ultra-modellerna har man gått från 2700 i XA1 Ultra till 3580 i XA2 Ultra. Detta har, föga förvånande, gett bättre tider i batteritester från GSMarena och Phonearena.

En sak som tyvärr blivit sämre är tunnheten på mobilerna. XA2 Ultra är 9,5 mm och väger hela 221 g och XA2 är 9,7 mm och väger 171 g. Inga tunna och lätta mobiler alltså. Området runt skärmen, speciellt på XA2, har i alla fall minskat något. Samtidigt som man ökat storleken från 5 till 5,2 tum för XA2 medan XA2 Ultra kör vidare på 6 tum.

XA2 ser ut att få ett pris i Sverige på 3500 kr och XA2 Ultra kostar 4000 kr. Jag tycker det känns som rimliga priser för det man får och priserna brukar ju sjunka ganska snabbt för Android-mobiler.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus
Gamereactor

Tidningen

More

Copyright 1998-2018 - Utgiven av Gamez Publishing A/S, Toftebæksvej 6, 2800 Kongens Lyngby, Denmark.