Svenska
Blog

Liten genomgång av mobila OS

Skrivet av ifongard den 5 juni 2017 kl 21:36

För några år sen skrev jag bloggar om olika operativsystem för mobiler som var på gång och kanske kunde utmana Android och iOS. Tänkte nu göra en liten uppföljling och se hur länget ligger. Det känns inte som det är något som håller cheferna på Google och Apple vakna på natten av oro.

Windows Phone/Mobile såg det ändå ganska ljust ut för ett tag. Marknadsandelarna var på väg upp, speciellt i Europa. Men förra året släpptes endast fyra mobiler med Windows och ingen i år än så länge (enligt GSMarena). Microsoft har sparkat nästan alla som jobbade med mobiler och även om de uppdaterar systemet känns det som de gör en minimal insats för att hålla det igång. En lustig sak är att Microsoft säljer Androidmobiler med Microsoft-appar tillagda i sina egna affärer.

Blackberry OS 10 blev inte det succé som Blackberry hoppades på. De släppte ju en del mobiler men har sedan gått över till Android. Vad de har sagt så är inte BB10 dött än utan det kan komma fler mobiler men det känns nog tveksamt. Och företagsekonomisk är det nog bättre att ha en mindre avdelning som gör appar och säkerhet till Android än att driva ett helt operativsystem.

Tizen finns till några mobiler. Z4 släpptes för bara några veckor sedan så Samsung jobbar med systemet. Men det känns som det är långt kvar innan det kan bli någon ordentlig utmanare. Ännu så länge så släpper de ju bara en low-end mobil per år och bara på utvalda marknader.

Sailfish från Jolla finns ju i några mobiler och ska släppas till vissa av Sonys för de som vill flasha själv. Men det känns ändå som det är ganska dött vid det här laget.

WebOS lever ju vidare i TV-apparater och har funnits i smartklockor men det var länge sen någon mobil släpptes med systemet och jag tror inte vi kommer se någon mer heller.

Ubuntu Touch lades tyvärr ner. Synd då det hade potential enligt mig. Det släpptes ett par mobiler med systemet men vet inte hur pass färdigt det var eller hur bra de sålde.

HQ