Svenska
Blog

Spelmusikfredag (349)

This post is tagged as: Spelmusikfredag

Då var det fredag igen, och denna gång är det äntligen dags för Spelmusikfredag att göra en mer regelrätt comeback. Förra veckan uteblev pga semester, och de två veckorna före det blev lite specialdelar istället med tanke på hur pass länge frånvarande denna bloggserie varit. Men nu är det dags igen för att lyssna på lite ljuvlig spelmusik.

Denna vecka blir det kraftigt äventyrslysten musik, då jag tänkte lyfta en spellåt från Indiana Jones and the Emperor's Tomb. Det råkar nämligen vara så att jag ska iväg och se den senaste Indiana Jones-filmen i kväll, och tänkte jag att det passar bra med lite spelmusik från ett Indiana Jones-spel som jag håller varmt om hjärtat från barndomen (även fast jag dessvärre aldrig lyckats ta mig genom hela spelet, men en vacker dag...).

I sedvanlig ordning när det gäller spel baserade på filmserier vill jag inte vara så enkel att jag bara lyfter det ikoniska ledmotivet. Förvisso är det möjligt att just ledmotivet i The Emperor's Tomb har någon form av skillnad inbakad i sig, som ledmotivet i filmerna kan ha, men sannolikt är dessa av ganska liten karaktär. Så för min del skulle det inte kännas helt rätt att lyfta ledmotivet som, om inte komponerat av John Williams, åtminstone väldigt väl likartat.

Tur då att det finns mer originell musik i spelet komponerat av Clint Bajakian, som ändå lyckas fånga kärnan från John Williams alster. Detta tycker jag märks väldigt tydiligt i låten "Istanbul Breakout", som verkligen fångar in äventyrskänslan från filmerna när Indy befinner sig tillfångatagen i Istanbul. Faktum är att jag skulle nog vilja gå så långt som att säga att denna spellåt mycket väl låter som att den skulle kunna vara tagen direkt från av filmerna, och det är ju sanneligen ett gott betyg när vi pratar musik ur ett licensspel.

Istanbul Breakout (Clint Bajakian)

Spelmusikfredag-spellista

HQ

Spelmusikfredag - ACE COMBAT 28th Anniversary Special Music Playlist

Då var det fredag igen, och efter återkomsten från förra veckan så är det dags för att lyssna på mer ljuvlig spelmusik. Det blir dock inte en ordinarie del denna vecka heller, eftersom det blir flera spellåtar på en gång även denna gång. Idag fyller Ace Combat-serien hela 28 år sedan Air Combat släpptes till den första Playstation-konsolen i Japan (förövrigt var det denna månad 30 år sedan arkadspelet Air Combat lanserades, som sedermera Ace Combat-serien baserats på). För att fira detta har utvecklarna släppt en speciell spellista dagen till ära, och med risk för att göra saken lite för enkel för egen del så tänkte jag fokusera på denna.

I denna spellista har utvecklarna valt ut 8 olika låtar från seriens diverse spel, och dessa bjuder definitivt på en god variation av olika musikstilar och tempo, vilket även ytterligare förstärker hur pass bra musiken är i denna serie. Spellistan börjar även riktigt starkt med den starkt Top Gun-doftande låten "Fire Youngman", som jag haft med tidigare i Spelmusikfredag och som utan tvekan är min favoritlåt från Ace Combat 2. Därefter följer en något lugnare låt i form av "The Round Table", den extremt futuristiska "Engage", och den väldigt stillsamma "The Bird Spread Its Wings". Sedan ökar tempot något med den välorkestrerade och lite mer filmiska "REBIRTH From Sand Storm", som bär på både nostalgi med Ace Combat-ledmotivet samt något nytt med mellanöstern-influerad musikstil. Sedan kommer mer välbekant latinkör som ackompanjerar en episk orkester med "Archange", för att sedan trappa ned med "Home" och slutligen avsluta med det riktigt vackra musikstycket "The Journey Home" framfört av Warsaw Philharmonic-orkestern.

Allt som allt är det en riktigt bra spellista med noggrant utvalda låtar från olika Ace Combat-lir, och lyckas defnitivt med konststycket att bjuda på en god variation av olika musikstilar. Förutom att lyfta de enskilda spelens musikaliska teman, lyfter denna spellista även den bredd av musik som spelserien bjudit på under dessa 28 år. Eller 26 år om man ska vara petig, då den äldsta låten i listan är från Ace Combat 2.

ACE COMBAT 28th Anniversary Special Music Playlist

Spelmusikfredag-spellista

Nåsta Spelmusikfredag tänker jag kommer att vara en ordinarie del med en specifikt utvald spellåt, vill dock förvarna att det troligen inte blir nästa vecka eftersom jag kommer att vara bortrest.

Spelmusikfredag - ACE COMBAT 28th Anniversary Special Music Playlist

HQ

Spelmusikfredag - Midsommarmix

This post is tagged as: Spelmusikfredag

Då var det dags att köra igång igen! Efter en alltför lång inaktivitet i bloggen, är det äntligen (?) dags för att köra igång med Spelmusikfredag igen. Vad som var en sen fredag där jag inte orkade fixa till någonting blev ytterligare en, och ytterligare en, och ytterligare en... Ja, ni förstår poängen.

Men det känns inte som någon vidare idé att älta det förflutna, utan nu blickar vi framåt. Det är dags för att avnjuta lite ljuvlig spelmusik, men denna gång blir det inte en vanlig del utan det blir en slags midsommarmix. Typ, jag får naturligtvis tänja ganska mycket på vad som hamnar i denna midsommarmix eftersom det är en högtid som inte direkt firas i spelvärlden. Men jag tycker ändå att jag fått en hyfsad mix med 5 spellåtar som är löst sammankopplade till antingen midsommar, Sverige överlag eller dagens datum.

Pelennor Fields (Ian Stocker)

Musik från filmlicensspel känns alltid som fusk, i och med att de ofta innehåller musik direkt från filmerna, därav att jag inte brukar lyfta musik från den typen av spel. Men i en midsommarmix måste Sagan om ringen med på något sätt, eftersom det är något som jag starkt förknippar med midsommar. Tur då att det går att tänja något på gränserna, för även om musiken känns bekant så är den ändå något omtolkad i GBA-versionen av Konungens återkomst. Det är också något speciellt med att höra en 32-bitarsversion av Howard Shores originalmusik som ger en extra myskänsla.

Under an Ancient Sun (Jeremy Soule)

Midsommar och Sagan om ringen hör ihop om ni frågar mig, och då ligger ju faktiskt Skyrim inte särskilt långt därifrån med sina Tolkien-inspirationer och nordiska miljö. Varför Skyrims musik är fantastiskt har jag ju tjatat om i omgångar, så egentligen behövs nog ingen direkt motivering eller förklaring av denna spellåt. Men kopplat till titeln känns det ändå passande under den gassande solen, och just denna spellåt förmedlar verkligen värme som vi kan uppleva även i ett nordiskt och kallt klimat.

Operation Dread Factor

Jag har än så länge inte dykt in i den senaste säsongen till Rainbow Six Siege, men nyheten med en svensk operatör gör mig onekligen sugen. Kanske blir att hoppa in den säsongen under helgen, i synnerhet då jag verkligen diggar denna säsångs huvudtema. Förutom att förmedla den taktiska känslan som i övriga Rainbow Six Siege-låtar, finns det lite nordiska inslag i denna temalåt och framförallt en lite otäck och kuslig känsla. Defintivt ett passande musikstycke med tanke på att den nya karaktären ifråga ska vara en form av vetenskapsman.

Valhalla Nights (Jesper Kyd)

Skyrim må vara influerat av nordisk miljö och kultur, men det måste ju flikas in mer riktiga vikingar med, och där känns ju musiken till Assassin's Creed: Valhalla minst sagt passande. Om "Under an Ancient Sun" perfekt förmedlar känslan av att vara under den gassande solen, så är denna låt definitivt dess raka motsats med en betydligt kallare känsla som inte bara speglar nattens kyla, utan även den mytiska känslan av Valhall.

Battlefield Theme - Orchestral Version (Mikael Karlsson)

Egentligen hade jag nog inte behövt förklara varför musik från den svenskutvecklande Battlefield-serien inkluderas i en midsommarmix, men faktum är att det är på dagen 15 år sedan det första Bad Company släpptes. Något som EA kommer att fira med nedstängning av servrar i slutet av året, och som jag väljer att fira genom att lyssna på det spelets version av det klassiska Battlefield-ledmotivet.

Glad midsommar!

Spelmusikfredag - Midsommarmix

Bild gjord av naachi.

Spelmusikfredag (348)

This post is tagged as: Spelmusikfredag

Då var det fredag igen, även om det inte är så mycket helg för min del eftersom jag haft sportlov. Något som i alla fall är en fördel med att arbeta som lärare, att en kan vara ledig vissa lov åtminstone (min arbetsplats är ett stort fan av lovskola, men bara en är med på ett lov blir en ledig de två andra loven, så det är ändå en hyfsad deal). Det behövdes i alla fall, för efter förra veckan var jag bra slutkörd, så pass att jag helt sonika hoppade över Spelmusikfredag förra gången. Något som tyvärr sker ganska ofta, men så får det helt enkelt vara.

Men nog om det, för nu är dets dags för att lyssna på lite ljuvlig spelmusikm även om det denna vecka blir av det lite dystrare och delvis deprimerande slaget. "Devestation" må vara en felstavning av ordet 'devastation' och namnet på en av kartorna i Battlefield V, men det tar inte ifrån effekten av denna låt som perfekt speglar den känsla som går att förknippa med ordet. Förödelse. Fullständig förödelse, vilekt gör namnet på kartan ifråga väldigt passande, och något som denna låt speficikt fångar upp på ett perfekt sätt. Den förödelse som andra världskriget och nazisterna förde med sig över Europa.

Devestation (Johan Söderqvist & Patrik Andrén)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (348)

Spelmusikfredag (347)

This post is tagged as: Spelmusikfredag

Då var det fredag igen, och till skillnad från förra veckan då jag var så pass trött att jag var som en vandrade zombie, så är det återigen dags för att lyssna på lite ljuvlig spelmusik. Förra veckan var på sätt och vis speciell för spelmusikens värld, då Dawn of Ragnarok-expansionen till Assassin's Creed: Valhalla blev det första spelet någonsin som vann ett Grammy-pris för bästa spelmusik. Detta känns som en självklarhet att lyfta i Spelmusikfredag, även om det blir en vecka senare...

För musiken bakom Dawn of Ragnarok står kompositören Stephanie Economou, ett namn som för mig är obekant sedan tidigare och är väl fortfarande relativt ny som kompositör (även om hon arbetat inom diverse musikdepartement i flera år). Det verkar vara ett lovande namn i alla fall, om "Assassin's Creed Dawn of Ragnarok (Main Theme)" är något av en fingervisning. För detta är definitivt ett mäktigt ledmotiv, även om jag är villig att erkänna att det inte sticker ut så mycket jämfört med Valhallas soundtrack. Låten har dock ett ess i rockärmen, och det är Einar Selviks dova sångröst som sätter pricken över i:et med vikingastämningen.

Assassin's Creed Dawn of Ragnarok (Main Theme) (Stephanie Conomou & Einar Selvik)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (347)