Svenska
Blog
Skyscraper - inget för den höjdrädda

Skyscraper - inget för den höjdrädda

Dwayne "The Rock" Johnson måste vara den mest produktiva skådespelaren just nu, då han medverkar i flera storfilmer nästan på raken efter varandra. Runt jul var han med i Jumanji-uppföljaren, tidigare i år dök han upp i Rampage och nu är han återigen tillbaks på vita duken i Skyscraper.

Även om The Rock inte är bland toppskådespelarna, så utger han mycket charm och karisma vilket gör att jag ändå gillar honom och jag brukar vanligtvis tycka att filmerna han medverkar i är underhållande om inget annat. Att The Rock är med var såklart delvis en anledning till att jag såg framemot Skyscraper, men det var främst för att filmen såg ut att kunna bli nervkittlande framförallt med scenerna där det klättras på en gigantisk skyskrapa.

Den här gången spelar The Rock Will Sawyer, som 10 i år tidigare förlorade ena benet i ett gisslandrama som gick snett, och 10 år senare arbetar han med att kolla säkerheten i skyskrapor. Hans senaste jobb består i att kolla hur väl den aspekten fungerar på skyskrapan The Pearl, som är supermegagigantiskt hög. Dock tar ett gäng skurkar över byggnaden, samtidigt som Sawyers familj befinner sig i skyskrapan, vilket gör att han måste rädda sin familj.

Premissen påminner mycket om Die Hard, och sämre inspirationskälla kan man ju ha. Handlingen är inte det starkaste kortet med filmen, den är duglig och gör mer eller mindre sitt jobb. Det här är dock en film som jag personligen är mer intresserad av actionscenerna snarare än manuset, och på denna del levererar Skyscraper mycket god underhållning. Det är framförallt scenerna utanpå skyskrapan som är rent ut sagt nervkittlande, jag har personligen ingen höjdskräck även om jag samtidigt helst inte befinner mig på höga höjder, men jag kunde känna hur handsvetten bildades när The Rock hänger flera tusentals meter över marken.

Som film betraktat är Skyscraper trots en intressant premiss inte speciellt unik och manuset sticker inte direkt ut, men det bärs upp av en lika underhållande The Rock som alltid samt riktigt nervkittlande höghusscener. Det är dock kanske inget för den höjdrädda, eller så kanske det är vad som behövs för att "bota" höjdskräcken.

HQ