Svenska
Blog

Uppvärmd inför The Rise of Skywalker

Internet må emellanåt vara en plats med mycket hat och ilska mot vissa personer, filmer eller spel, som så varit med Star Wars då debattklimatet kring de nya filmerna sedan The Last Jedi varit deprimerande hårt och ständigt närvarande. Det har dock inte hindrat mig från att ändå uppskatta Star Wars både genom de nya filmerna och till sin helhet, och snart ska det äntligen bli dags för mig att bevittna finalen för Skywalker-sagan.

Jag känner mig ändå lagom uppvärmd inför filmen, då jag under den senaste tiden helt enkelt har kollat på alla tidigare filmerna. Något som har varit kul dels eftersom Episod IX ändå är finalen på både den nya trilogin och Skywalker-sagan, och dels eftersom det faktiskt gått flera år sedan jag såg de flesta av de äldre filmerna från både original- och prequel-trilogin. Även om originaltrilogin är klassiker och prequel-trilogin... inte är klassiker, så gillar jag ändå på någon nivå alla filmerna. Rent spontant skulle jag nog placera filmerna i denna ordning:

1. Empire Strikes Back
2. A New Hope
3. Rogue One
4. The Last Jedi
5. Return of the Jedi
6. Solo
7. The Force Awakens
8. Revenge of the Sith
9. The Phantom Menace
10. Attack of the Clones

Även om jag känner mig någorlunda nöjd med denna placering i nuläget, så skulle jag inte bli förvånad om några av filmerna byter ordning i framtiden, och dessutom är denna lista utan The Rise of Skywalker. Som nämnt gillar jag också alla Star Wars-filmer på något plan, så det var svårt för mig att placera de allra flesta filmerna faktiskt.

Då är det ju bara The Rise of Skywalker kvar, och när den första trailern dök upp steg peppen direkt, till skillnad från både The Force Awakens och The Last Jedi där peppen mest bubblade fram till någon trailer precis innan release. Men med det minst sagt blandade mottagande som filmen har fått, har jag varit lite mer försiktig med förväntningarna. Jag ser fortfarande framemot filmen naturligtvis och jag hoppas på att jag kommer tycka om filmen, samtidigt känner en del av mig nervositet inför denna film. Som ett stort Star Wars-fan vill jag naturligtvis tycka om alla filmer, och det skulle vara trist om jag blev besviken på The Rise of Skywalker.

Men! Star Wars vara eller icke-vara hänger inte på en enda film. Det var många som skulle dödförklara Star Wars efter The Last Jedi och dess absurt långlivade ramaskri, och även om jag sympatisera med dem som inte gillade den filmen, så har jag svårt för denna dödförklaring av Star Wars som helhet. Nu kanske det handlar om olika perspektiv och utgångspunkter, att för dessa människor är det kanske endast filmerna som utgör Star Wars för dem. För mig, som för ett par år sedan bestämde mig för att hoppa in i det expanderade universum som även utgörs av böcker, serietidningar, spel, animerade serier och numer live action-serier, är filmerna bara en del av allt som utgör Star Wars. Förvisso den större delen av universumet, eftersom det helt enkelt är fler som enbart tittar på filmerna och de är ju ändå stora händelser, men ändock delar i någonting större.

För det kan faktiskt ge en tröst det där, för även om jag inte skulle gilla någonting med The Rise of Skywalker, så skulle det ändå inte döda Star Wars för mig eftersom det finns så mycket mer än bara filmerna. Framöver så har jag att se framemot både The Mandalorian och den kommande säsongen av The Clone Wars, och jag ser mycket framemot båda. Det kommer säkerligen att fortsätta släppas nya böcker och serier i sådan takt att jag aldrig kommer att hinna ikapp med allt, förhoppningsvis skärper EA sig med spelen (Jedi: Fallen Order är ett gott tecken på detta), och det ska bli spännande hur de framtida Disney+-serierna kring Star Wars kommer att bli. Kort sagt, det finns mycket att se framemot som inte har med filmerna att göra, kanske till och med lite för mycket...

Men nu har jag lyckats med konststycket att bara mala på om saker som kanske inte nödvändigtvis har med just The Rise of Skywalker att göra. Men det känns ändå skönt att bara skriva av sig ibland, och just idag lite kring förväntningarna på filmen och hur jag ser på Star Wars i övrigt. Speciellt när det i skrivande stund är knappt en timme tills jag ska iväg till bion. Oavsett hur filmen kommer att vara, så kommer jag att gå in med ett öppet sinne och likt kraften hålla förväntningarna i en balans.

Uppvärmd inför The Rise of Skywalker

HQ