Svenska
Blog
Nöjd med The Rise of Skywalker

Nöjd med The Rise of Skywalker

Inga spoilers förekommer i denna text!

Då har jag äntligen sett The Rise of Skywalker, den film som jag sett mest framemot det här året och som avslutar både den nya Star Wars-trilogin samt Skywalker-sagan i stort. Som det går att läsa i rubriken är jag ändå överlag nöjd med det avslut som denna film bjöd på, även om det ska sägas att det är med en del förbehåll.

I början av filmen vart jag faktiskt lite orolig för resten av filmen, för när The Rise of Skywalker startar så är det med dunder och brak, utan några tecken på att sakta ned en aning och låta tittaren smälta alla intryck. Det går helt enkelt för fort under filmens början, men lyckligtvis saktade den under framförallt den andra halvan av filmen och kunde bjuda på några partier som inte var konstant högt tempo. Jag får dock trots det ändå känslan av att filmen borde ha varit längre. The Rise of Skywalker må vara den längsta Star Wars-filmen på nästan 2 ½-timme, men med tanke på att den skall avsluta den nya trilogin och Skywalker-sagan på samma gång hade det kanske varit fördelaktigt att snegla på speltiden för Avengers: Endgame.

Manuset var lite av en blandad komplott, jag hade inga större problem med det i sin helhet, men det fanns definitivt delar som stack ut på ett negativt sätt. Vissa repliker höll nämligen en oerhört låg nivå och kändes nästan som fanfiction-nivå, och jag tror att till och med George Lucas (en fantastisk visionär, men manus och dialog är dessvärre inte hans starka sida) hade nog kunnat skrivit dem bättre. Liknande problem hade jag med vissa karaktärer, där nya karaktärer introducerades men inte fick tillräckligt mycket med skärmtid för att utvecklas på ett tillfredsställande sätt, och även sidokaraktärer från tidigare filmer skrevs praktiskt taget ut ur filmen.

Det höga tempot och delar ur manuset är det som jag skulle klassa som filmens absolut svagaste punkt, men där jag tyckte filmens lyckades betydligt bättre var genom dess kraftiga spektakel. Hela filmen kan nog faktiskt beskrivas som ett enda stort spektakel, som jag personligen njöt till stora delar av. Framförallt var slutstriden riktigt mäktig, och även om den kanske inte når upp till Endgame's nivå så var det definitivt en av de mest minnesvärda sekvenserna från filmen och potentiellt en av de mäktigare striderna i Star Wars överlag.

Jag tyckte även att filmen överlag bjöd på ett bra avslut för den nya trilogin och Skywalker-sagan. Rey och Kylo tyckte jag fick hyfsade avslut, även om andra karaktärer från den nya trilogin fick inte riktigt lika tillfredsställande slut som jag hade hoppats på. Däremot tyckte jag nog att de gamla karaktärerna från originaltrilogin nästan fick de bättre avsluten, och det kändes definitivt som ett värdigt avslut för originaltrilogins arv.

Kort sammantaget är filmen lite av en blandad komplott, där de delar som fungerade minst bra sticker ut nästan lika mycket de bästa delarna ur filmen. Jämfört med de tidigare filmerna så skulle jag nog placera denna på ungefär samma nivå som The Force Awakens, men den var inte lika stark som The Last Jedi. Den tillhör inte toppskiktet med A New Hope och Empire Strikes Back, men inte heller bottenskiktet med A Phantom Menace och Attack of the Clone. Så någonstans i mittenskiktet av alla Star Wars-filmerna.

Det tar mig dock till något som jag blev orolig för redan efter The Last Jedi, trots att jag gillade den starkt så vart jag fundersam till om det verkligen fanns någon bakomliggande plan för den berättelse som den nya trilogin skulle berätta, och bevisligen fanns det inte överhuvudtaget. Även om jag älskar The Last Jedi och de oväntade och vågade riktningar som filmen tog, så följde den inte upp det som J.J. Abrams hade lagt grunden. Samma sak går att se här, då J.J. Abrams verkar ignorerat det som Rian Johnson lade fram i The Last Jedi till förmån för att tvinga in berättelsen på det spår som han förmodligen föreställde sig genom The Force Awakens.

Detta gör (kanske paradoxalt nog) att även om jag tycker de individuella filmerna i den nya trilogin håller bättre kvalité än filmerna i prequel-trilogin, så är den nya trilogin sett till sin helhet inte speciellt väl sammanhållen. Så som trilogi tycker jag ändå att prequel-trilogin fungerar bättre som trilogi, även om de individuella filmerna inte är lika starka.

I slutändan tycker jag ändå att de positiva förtjänsterna väger upp betydligt mer än vad filmens svagheter drar ned, och när jag klev ut från biografen kände jag mig ändå nöjd med The Rise of Skywalker, både som film och som avslut. Förvisso kanske inte den avslutning som jag hade förväntat mig, men definitivt en avslutning som jag känner mig nöjd med.

HQ