Svenska
Blog

Spelmusikfredag (229)

Då var det äntligen fredag igen, och som ett brev på posten (förutsatt att det inte skickats med PostMord) kommer en ny del av Spelmusikfredag. Det blir dessutom äntligen lite Assassin's Creed-musik som utlovat sedan två veckor tillbaks.

Nu är jag förvisso inte superbekant med Assassin's Creed-serien utöver det första spelet, vilket även till viss del färgas i hur bekant jag är med musiken i de spelen. Det vill säga, ganska knapphändigt. Jag har dock hört någon enstaka låt från vissa spel, och av det lilla som jag hört så verkar en central låt ur seriens många soundtracks vara "Ezio's Family" från Assassin's Creed II.

Med central menar jag hur den här låten ifråga verkar blivit lite av ett ledmotiv för serien, och jag vill minnas att jag hört en variant på den i samband med utannonseringen av Assassin's Creed: Valhalla. Lite som hur "Call of Magic" från Morrowind blev Elder Scrolls-seriens temalåt, och hur spår av "The Unsung War" återfinns i musiken ur flera Ace Combat-spel som släpptes efteråt.

Efter att ha gått till originalet i form av "Ezio's Family", så är det inte svårt att förstå att det blivit ett ledmotiv för spelserien i sin helhet, då den bjuder på en stark känsla som förmodligen väl ackompanjerar den scen ur spelet där låten spelas upp vid (som bekant har jag endast spelat första spelet), men även utan den vetskapen är det helt klart en mycket atmosfärisk låt.

Ezio's Family (Jesper Kyd)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (229)

HQ