Svenska
Blog

Spelmusikfredag (292)

Då var det äntligen fredag igen, och efter en vecka som varit fylld med plugg, arbetsintervjuer och tidiga morgonpromenader känns det definitivt välförtjänt med helg. Eftersom det är fredag betyder det naturligtvis att det är dags för att lyssna på lite spelmusik, även om det blev lite senare än tänkt på grund av VM-kvalmatchen mellan Sveriges och Slovakiens damlag i fotboll. Hade tänkt försöka lägga ut detta före matchen, men nu blev det inte, dock känns det extra skönt nu med en svensk seger!

Men till spelmusiken, så blir det denna vecka en form av tribut till Ace Combat 4 som firade sitt 20-årsjubileum tidigare i veckan. Det är ett av de mest hyllade spelen i serien, och även fast det inte är min personliga favorit så var och är det ett viktigt spel som formade seriens framtid. Med just detta i åtanke blir det därför extra passande med veckans val av spellåtar, för det blir faktiskt två. Tekniskt sett i alla fall.

Den första spellåten går under titeln ”Rex Tremendae”, och är latinska för fantastisk kung (ungefärlig översättning). Det är en kort låt som med sin halvminutslånga speltid egentligen bara är latinkör som sjunger en strof ur psalmtexten Dies irae (Vredens dag) och är en musikalisk prolog till den andra spellåten, ”Megalith (Agnus Dei).

Denna låt kombinerar ett överlag elektroniskt slagverk, som även kännetecknar resten av soundtracket, med en latinkör som kommer in i låten med jämna mellanrum. Tack vare låtens ganska tillbakahållna takt ges en hyfsat allvarsam känsla, och i kombination med latinkören får låten närmast en ödesdiger atmosfär, vilket ändå känns passande i och med att denna låt spelas upp under spelets sista uppdrag och tillika bossfight mot supervapnet Megalith.

Låten i sig är förvisso inte särskilt märkvärdig jämfört med andra Ace Combat-låtar som använder sig latinkörer för att skapa en mäktig och ödesdiger känsla där allt står på spel. Just den sista anmärkningen känner jag dock inte personligen med denna låt specifikt, då trots dess ödesdigra ton känns den inte lika kraftfull som exempelvis The Unsung War eller Zero. Men! Som skrevs ovan var Ace Combat 4 ett spel som verkligen formade hur resten av serien skulle bli, med alltifrån fokus på moderna stridsflygplan, bossfighter i form av rejäla supervapen, en dramatisk berättelse samt själva musiken. Producenten Kazutoki Kono har i en intervju pekat på just denna låt, samt dess tillhörande uppdrag, där han upplevde att alla puzzelbitar föll på plats och att det här är vad Ace Combat borde vara som serie.

Rex Tremendae (Keiki Kobayashi)

Megalith (Agnus Dei) (Keiki Kobayashi)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (292)

HQ