Svenska
Blog
En härlig sommartradition

En härlig sommartradition

En tradition som jag inte minns hur den uppkom, men som jag ändock ser till att planera att varje sommar, är att se Hajen-filmerna. I alla fall de två första av förmodligen självklara skäl, och med tanke på att sommar innebär badsäsong för många passar det alldeles utmärkt att sätta sig ned och se på Hajen-rullarna.

Den första filmen är naturligtvis en riktigt klassiker, och det var denna film som startade hela sommarblockbuster-sensationen. Vad som dock verkligen slår mig och förvånar mig varenda gång jag ser den, är hur pass bra den har åldrat. Mycket i filmen fungerar fortfarande även idag, alltifrån det fantastiska skådespeleriet, manuset, musiken och de välgjorda effekterna.

En av de främsta anledningarna till varför den är så jäkla bra är nog fortfarande hur pass lite av hajen som man ser under första halvan i filmen, vilket är oerhört mer effektivare skrämseleffekt jämfört med om hajen synts till stup i kvarten. Sedan har vi också faktumet att praktiska effekter användes, och nu blir det kanske lite av en CGI-rant, men det finns både bra och dålig CGI. Men på vissa områden är praktiska effekter överlägset, och här är det bara att jämföra Hajen med valfri hajfilm från de senaste tio åren eller så. Även fast jag personligen gillar filmer som Deep Blue Sea, 12 Days of Terror och Bait, går det inte att komma ifrån att hajen i... Hajen ser så mycket bättre och verkligare ut än i nämnda filmer.

Även Hajen 2 är en film som jag gillar starkt, även fast den inte når upp till samma nivå som föregångaren. Däremot är de två andra uppföljarna skrattretande dåliga. Trean får dock lite pluspoäng för att det utspelar sig i Sea World och för de skrattframkallande 3D-effekterna, och fyran för scenen där de dödar hajen (har ni sett det originella slutet förresten?). Men annars... nej, det är bara sorgligt att en så mästerlig film fått så dåliga uppföljare (minus tvåan då, som jag som sagt gillar).

Men får att gå tillbaks till den första filmen, är den som sagt en fantastisk film som fortfarande håller efter alla dessa år och som jag skulle påstå är ett sant mästerverk. Även tvåan tycker jag är riktigt bra även fast den inte är på samma nivå, och även fast resterande filmer är usla lär jag säkert se om de igen bara för traditions skull, men då får jag nog åtminstone ett gott skratt.

Men ja, anledningen till att jag skrev detta inlägg beror på att jag såg Hajen häromdagen, och uppföljaren avnjöts under gårdagen. Något som gjordes förra sommaren, och som kommer återigen att avnjutas nästa sommar, och sedan sommaren därpå. Varför det har blivit en tradition för mig vet jag som sagt inte, men med tanke på hur pass mycket jag gillar dessa två filmer så är det inget som skadar. Speciellt inte med tanke på att Hajen är ett tidlöst mästerverk.

Har ni någon särskild tradition som ni försöker genomföra vid något tillfälle varje år?

HQ