Svenska
Blog

Bethesda ska rädda singleplayerspelen

Det lär väl inte ha undkommit någon om diskussionen kring singleplayerspelens vara och icke-vara. I en tid då allt fler utgivare satsar på multiplayerspel och "Games as Service"-modellen för att både tjäna alla pengarna och stjäla så mycket tid från gamers som möjligt. Detta, tillsammans med EAs nedläggning av Visceral, deras omstrukturering kring Viscerals Star Wars-spel och uttalandet om att dagens spelare inte gillar linjära spel på samma sätt som tidigare, gör att det kanske inte är så konstigt för vissa att anta att tiden för den ensamme spelaren är över.

Personligen tror jag singleplayerspelen är här för att stanna, deras död har utfärdats av diverse utgivare och personer inom utgivarna sedan åtminstone 2010, om inte till och tidigare än så. Jag tror helt enkelt att vissa utgivare (som EA och Activision) är lite för sugna på att håva in massvis med pengar på mikrotransaktioner och lootlådor, för att vilja investera i påkostade singleplayerspel. Det släpps ju flertalet spel av den typen som det också går bra för, exempelvis Horizon: Zero Dawn, Hellblade: Senua's Sacrifice (och det gjort med en relativt liten budget), för att inte tala om i princip alla spel som Nintendo har släppt till Switchen. Som sagt så tror jag singleplayerspelen är här för att stanna.

Men om du som läser detta fortfarande är oroad (ni får ju ändå komma ihåg att jag endast är en tyckare i mängden som inte har 100% insyn i spelindustrin och vad som händer bakom kulisserna), så behöver ni inte vara det. För i den tid som det ser som mörkast ut, reser sig Bethesda från askan av singleplayerspelen för att slå tillbaka mot multiplayerspelen och "Games as Service"-modellen. Under årets The Game Awards visade de ett initiativ vid namn "Save Player 1", där de lovar att fortsätta fokusera på upplevelser för den ensamme spelaren. En video som jag tyckte var lite rolig att se på, och har ni ännu inte sett en så kan jag rekommendera att göra det om än enbart för underhållningsvärdet.

Dessutom är det lite av ett kul initiativ, för förutom denna video och att de sålde sina singleplayerspel för rabatterat pris under helgen, så har de även donerat 100 000 dollar till ESA Foundation för stipendier till framtida utvecklare, vilket är ett bra initiativ oavsett anledning.

#SavePlayer1

Bethesda ska rädda singleplayerspelen

HQ