Svenska
Pokémon är tillbaka!

Pokémon är tillbaka!

Skrivet av Jeppman97 den 17 november 2019 kl 17:20

Det känns en aning suspekt att skriva det, men ja, Pokémon är tillbaka med ett riktigt styrkebesked. Från det att Pokémon Sword/ Shield utannonserades i våras så har det verkligen varit en rejäl berg och dalbana för spelserien och Game Freak. Mina egna förväntningar har höjts och sänkts otalet gånger, men hoppet om att det första stationära Pokémonspelet från huvudserien skulle bli bra har alltid funnits kvar. Efter mina första 10 timmar med spelet är det förvisso för tidigt för att dra några riktiga slutsatser om var det kommer stå sig totalt, men intrycken är mycket goda och känslan av att de kommer att bestå är tydlig.

För det första, och kanske det som är allra viktigast, känslan i spelet är precis rätt. Det här är oerhört subjektivt, men det viktigaste för mig i varje spel ur Pokémonserien har alltid varit känslan av äventyr, upptäckande, nya möten och ständig utveckling i små steg samt allt däremellan. Det är kombinationen och avvägningarna av allt detta som i slutändan har avgjort om jag i slutändan gillar spelet. Sun/ Moon tappade detta enligt mig, och det är därför det är så förbaskat skoj att Game Freak har studsat tillbaka på rätt spår.

Den där genommysiga, varma Pokémonkänslan liksom genomsyrar allt och når ända fram till mig framför skärmen. Det är också kul att vi äntligen får ett riktigt rötägg till rival igen i Bede. Förhoppningsvis kommer han gäcka mig ordentligt genom spelet, för tro mig när jag säger att man verkligen vill slå honom både en, två och hundra gånger.

Det grafiska har aldrig varit en prioritet i ett Pokémonspel. Däremot vill jag som spelare att det utvecklas i rätt riktning också. Pokémon Sword/ Shield har en härlig design och den tilltalar mig mycket. Spelet är snyggt, däremot är det ganska ojämnt, och då tänker jag främst på Open world- delen av spelet i Wild Area. Däremot är den delen förbaskat skoj och när man kopplar upp sig mot internet så sprudlar denna del av liv och rörelse av otalet spelare som alla försöker att bli allra bäst. Wild Area är ett riktigt roligt koncept och här har man en språngbräda för framtiden. Det hade kunnat utnyttjas i betydligt större utsträckning och potentialen liksom bara dryper. I sin nuvarande form är det roligt, men det hade kunnat vara så mycket mer.

Allt som allt har jag förbannat roligt i den åttonde inkarnationen av den nu mycket anrika spelserien. Dessutom måste det verkligen sägas att de nya monster som introduceras håller riktigt hög klass av det jag spelat. Angående avsaknaden av alla Pokémon i spelen så kan jag inte påstå att det bör vara en vidare dealbreaker för någon. Det har faktiskt gjort så att jag (på det trevligaste av alla sätt) blivit tvingad att skapa nya lag och pröva nya strategier. Här ska det bli enormt spännande att se hur competitive kommer att utvecklas. För här finns verkligen alla verktyg för att det ska kunna röras om ordentligt.

Sammanfattningsvis ångrar jag verkligen inte mitt köp av Pokémon Shield hittills och jag rekommenderar alla som har någon som helst intresse i dess tidigare spel att ge dem en chans. Under ytan av alla debatter och klagomål från förhandsvisningar gömmer sig ett genuint roligt spel. Nu hoppas jag bara att resten av spelet håller samma höga nivå.

Har du spelat nya Pokémon?

HQ