Svenska
Blog
Hur Nintendo ska vända skutan med sin NX

Hur Nintendo ska vända skutan med sin NX

Skrivet av jimbuktu den 21 oktober 2015 kl 11:25

Det har nu den senaste tiden börjat dyka upp allt mer rykten och spekulationer om Nintendos nästa konsol. Det ryktas att den ska släppas 2016, vissa hävdar att det ska vara en fusion mellan stationär och bärbar konsol, utvecklingskit har skickats ut till utvecklare och prestandamässigt ska den tydligen vara en best.

Jag tycker Nintendo borde tänka helt annorlunda och mer västerländskt för att ta sig ur den svacka som de hamnat i. Kanske finns det möjligheter nu när Tatsumi Kimishima tagit över rollen som VD över företaget. Tatsumi har nämligen tidigare axlat rollen som Reggienator har nu, chef över NOA. Tror därför att han har bra koll på hur man marknadsför koncept på ett mer västerländskt sätt. Detta har inte verkligen varit Nintendos starka sida, då de har en väldigt blygsam och ödmjuk inställning till presentationer och pressreleaser på ett sådant där typiskt japanskt moraliskt sätt.

Utan att på något sätt ha större kunskap inom marknadsekonomi, företagsverksamhet och innovation så tänkte jag dela min synpunkt på vad som bör förväntas av Nintendos nästa konsol NX. Börjar med att sammanfatta i en punktlista:

1. Prestanda, prestanda och prestanda. Konsolen måste vara riktigt kraftfull
2. Räkna med att gå "break even" för att leverera en superprodukt och vinna tillbaka förtroendet
3. Leverera massvis med Nintendospel dag 1
4. Se till att skaffa tredjepartsstöd på riktigt
5. Kom med nya spelserier
6. Sluta förvirra konsumenten med konstiga produkter och sköt marknadsföring snyggt

(1) NX måste ha en prestanda som matchar next-gen. Detta är en viktig punkt som berör många aspekter. Viktigaste aspekten är för att kunna konkurrera med XB och PS. Prestandan är ofta ett argument för folk att inte köpa Nintendos produkter och också därför man inte lyckas övertyga XB- och PS-fans att köpa Nintendos konsoler. Andra argument är att prestanda krävs för att få fullportsspel och bra versioner från tredjepart samt för att bibehålla stödet och respekten hos utvecklarna. Utvecklarna idag fnyser och skrattar åt Wii U.

(2) Nintendo måste leverera superkvalitet till ett toppenpris, detta till en sådan nivå att men måste räkna hem att gå plus/minus noll alternativt med förlust. Anledning... Jo, de måste övertyga konsumenterna att det är denna konsolen man måste köpa. Den skall vara så billig att den som står i valet och kvalet köper den eftersom den är billigast på marknaden samt att den är för billig att för att inte köpa. I den här marknaden tjänar man inte pengar på att sälja få exklusiva dyra produkter, man tjänar pengar på att sälja kvantitet och det vet alla. Vill man pyssla med exklusivitet kan man börja konkurrera med Ferrari, Luis Vuitton, Rolex och rysk kaviar. Blir detta svårt... Ja. Men kan man övertyga styrelse, chefer, ekonomer och ägare så tror jag att detta är det bästa för framtiden och inte just för generationen som kommer.

(3) Går man ut med ett stort BANG och släpper massvis med Nintendotitlar så kommer det finnas något för alla från dag 1. Hypen kommer vara enorm, försäljningen kommer slå alla tidigare rekord och dagen kommer diskuteras vilt en lång tid framöver både i social nätverk, nyhetstidningar, på börsen och mellan fyra ögon. Släpp Zelda, Mario Kart, Super Mario, Metroid och diverse nya speltitlar. På så vis kommer man också ha tid att utveckla en uppföljare till dessa som släpps till samma konsol 3-5 år senare.

(4) Nintendo måste ha ett utmärkt stöd från alla utvecklare. De måste räkna med att få spel från EA, Ubisoft, Capcom, Activision, Rockstar, Betsheda etc. De ska kunna sälja samma spel till sin konsol som till konkurrenterna utan att tumma på kvalitet. Detta innebär också att NX måste vara lätt att utveckla spel till. Den bör ha liknande arkitektur och tillräckligt med prestanda för att locka utvecklarna att tjäna enkla och snabba pengar på sina spel.

(5) Nintendo måste bli mer innovativa. All heder åt Mario, Zelda, Samus och Donkey Kong men de måste satsa vilt på nya spelserier och nya karaktärer. Fansen kommer givetvis köpa de gamla goda klassikerna men de nya potentiella konsumenterna som också kört PS och XB hela sitt liv hånler och dessa serier och tycker Nintendo mjölkar en 80-årig kossa på sina sista droppar mjölk. Ge oss nya mysiga barnspel samt nya vuxna spelserier som inget sett förut men som kommer göra vår kropp redo.

(6) Marknadföring... Detta kommer vara otroligt viktigt framöver. Än idag tror folk att Wii U's Gamepad är ett tillbehör till Wii, än idag tror folk att Wii och Wii U är samma konsol och än idag mår folk dåligt över Nintendos smaklösa presentation av Wii U på E3. NX behöver ett nytt fräscht namn och ett uppgraderat utseende som inte för tankarna till en liten söt vit låda med måtten 40x150x200 mm som passar in i alla hem. Sedan måste de hitta på något nytt med kontrollhysterin. Visst... Jag gillar tekniken i Wiimoten till många spel så som Pikmin och Metroid. Men att kunna spela Smash på 5000 olika sätt blir för mycket. Till Wii U finns iaf 6 olika kotroller som man kan använda. Och för ett superfan som mig så fungerar det fint för jag vet exakt till vilket spel jag skall använda rätt kontroll. Men för lilla Kalle 6 år som ska börja spel för första gången, mamma Berta 47 år som ska köpa en julklapp och Gurra 26 år som precis bytt från PS till Nintendo dessa har ingen aning vad de ska köpa.

HQ