Svenska
Blog

Årets bästa skiva 2021?

Årets bästa skiva 2021?

Jo jag vet, 2020 är fortfarande inte över, och den årliga listan över de bästa albumen från de gångna tolv månaderna är ännu inte färdigskriven. Samtidigt kan jag inte låta bli att drömma mig bort till nästa år och den musikaliska skatten som tycks vänta runt hörnet. Den 27:e januari är det nämligen dags för debutskivan från Art of Illusion att släppas, och enligt mig finns inget mer spännande projekt på horisonten för stunden. För när man blandar den briljanta melodisvarvaren Ander Rydholm från den extremt underskattade rockorkestern Grand Illusion med Lars Säfsund (Work of Art, Lionville) så kan resultatet inte bli annat än briljant.

Jag har nämligen drömt om en ny Grand Illusion-platta i runt tio år vid det här laget och nyheten om mer musik i samma stil är förmodligen den bästa julklappen jag kunde önska mig. För Brand New World från 2010 och Prince of Paupers från 2011 hör till mina absoluta favoritskivor, och gillar man AOR med en skvätt progressiva tongångar och en rejäl mängd symfoniinslag så finns det få band som gör det bättre.

Art of Illusion låter sedan precis som ett modernare Grand Illusion fast med den magnifika Lars Säfsund bakom mikrofonen, och baserat på de två första singlarna så är jag nästan villig att dela ut förstaplatsen till nästa års best of-lista redan nu. "My Loveless Lullaby" bjuder nämligen på snirklande melodislingor och storslagna körer medan nya "Wild and Free" är en rakryggad rockdänga med en smittsam refräng och en ljuvlig solosektion. Visst, videorna som hör till vinner förmodligen inga priser, men sett till musiken så är det världsklass rakt igenom.

Lyssna här om du gillar lite mer motstånd i hörselgångarna.

Lyssna här om du genast vill försöka sjunga med utan att kunna texten.

HQ