Svenska
Blog
Jakten på den perfekta syrliga drycken

Jakten på den perfekta syrliga drycken

När det kommer till de fem grundsmakerna har jag en tydlig favorit som för mig utklassar allt motstånd. Vankas det godis så väljer jag i 9,5 fall av 10 att köpa surisar för hela slanten och blir det snacks kommer jag högst troligt att sitta med en påse av de syrligaste salt och vinäger-chipsen. Jag älskar allt som är surt helt enkelt och det har på senare år utvecklats till en passionerad jakt efter den allra främsta syrliga drycken. 

Eftersom att syra och citron ofta går hand i hand så blir det i regel just citrondrickor av alla möjliga slag som testas på den Mackegårdska våningen i centrala Göteborg men det är dessvärre sällan som jag blir imponerad i någon större utsträckning. Alltför ofta blandas det i på tok för mycket sötma i mina sura drycker, vilket förstås inte smakar illa på något sätt, men det är heller inte vad jag letar efter. Jag vill ha en dryck där surheten verkligen ligger i första rummet och som alla andra smaker antingen ska komplettera eller förhöja. Hög syra med god smak. Bättre än så kan jag egentligen inte formulera det.

Favoriterna just är Brämhults fruktiga lemonad av nypressade citroner, samt San Pellegrinos kolsyrade Limonata, som båda blir riktigt trevliga i stora glas med nästan lika stora isbitar och ibland en exra dos citronkoncentrat. De är når dock inte riktigt hela vägen in i mål för mig och även fast båda är rysligt goda drycker så fortsätter jakten på den ultimata törstsläckaren. 

Just nu sitter jag och sippar på en sockerfri Zingo Citron, vars existens jag av någon anledning aldrig har noterat förut. Den är inte så god. Smakar nästan bara sötningsmedel. Lite tråkigt.

Har du några tips på sura drycker?

HQ