Svenska
Blog

Ett historiskt retroköp

Skrivet av jojje_70 den 23 augusti 2014 kl 10:02

Det allra första handhållna, helelektroniska spelet. Smaka på de orden. Spelet vi snackar om är Auto Race från Mattel Electronics som släpptes 1976. Det är mitt senaste retroköp och tillika ett av mina allra tidigaste spelminnen. Som tidig 70-talist och spelintresserad är man ju lite av en veterangamer, jag minns även Pong på okänd hemmamaskin som liten snorvalp. Detta är alltså flera år innan Game & Watch, Commodore 64 och NES som kom under 80-talet.

Men åter till Auto Race. Spelet är ett LED-spel, alltså man styr en ljuspunkt (som ska föreställa en racingbil) och undviker ankommande ljuspunkter (andra bilar) genom att byta mellan tre "körfiler". Väldigt simpelt men också förvånansvärt roligt. Enligt min sambo låter spelet som en rakapparat, medan jag (med mycket god vilja) tycker det ändå påminner om motorljud. Några andra, mindre vackra "ljudeffekter" förekommer också, som när man krockar eller kör i mål. Det är bara att inse - spelet låter. Men huvudsaken är ju att det f-u-n-k-a-r. Bara det känns som en vinst.

Och det är förstås ljuvligt att återuppleva barndomsminnen. Nostalgi är en kraft att räkna med, och jag tycker mig se ett ökande intresse för retrospel bland äldre gamers. Ibland är det skönt med enkla spel från en enklare tid. Jag och min bror arrangerar med jämna mellanrum retrospelsträffar, och Auto Race kommer att ha en hedersplats vid nästa sammankomst.

Ett historiskt retroköp

Auto Race i originalkartong. Nyligen inköpt från eBay för ca 400 kr, men värt varenda krona. Spelet rymmer endast 512 bytes, alltså en halv kilobyte. Otroligt!

HQ