Svenska

Microsoft behöver bestämma sig om Live Guld

Skrivet av Jonas den 26 november 2020 kl 01:23
This post is tagged as: Xbox Live, Microsoft

Under gårdagen bloggade min kollega Henric Pettersson om det svaga utbudet av spel denna månad till Xbox Games with Gold. Enkelt sagt de gratisspel som ingår med Xbox Live Guld varje månad.

Och det är svårt att inte hålla med honom. En ny Xbox har just släppts och om något borde väl detta ha varit en månad då Microsoft brassade på istället för att leverera riktigt gammal skåpmat. Så sent som förra månaden var jag själv inne på att slutet nalkas för tjänsten. Så länge som det var spel som Batman: The Enemy Within, Call of Cthulhu och Shantae: Half-Genie Hero (vilka alla kom under våren), tyckte jag att det var helt okej även om det oftast var svagare på pappret än det Sony erbjöd, då det trots allt var bra spel som många kunde tänkas ha missat.

Den här månaden fick vi däremot The Raven Remastered som förvisso är hyggligt, men även Bleed 2 som är så pass obskyrt (aldrig spelat själv, så jag kommenterar ej underhållningsvärdet) att varken jag eller någon av mina kollegor från de andra Gamereactor-länderna lagt in det i vår databas ens. Till detta kommer sedan två äldre spel; Saints Row: Gat out of Hell och Stacking. Sistnämnda är också bra, men tio år gammalt. Visserligen kostar Xbox Live Guld 79 kronor per månad mot 95 kronor för Playstation Plus. Men ändå, jag får betydligt bättre spel än såhär från Epic Games Store varje vecka utan att betala en krona.

Egentligen tycker jag det är ganska skitsamma för min egen del dock. Det mesta jag får via Playstation Plus har jag sedan tidigare, det mesta jag får idag via Xbox Live Guld är sådant jag inte vill spela. Dessutom har Microsoft i rättvisans namn sin Ultimate-tjänst som jag tycker är det tveklöst bästa värdet i spelvärlden idag. Det kostar 135 kronor per månad - 56 kronor dyrare än Xbox Live Guld och 40 kronor dyrare än Playstation Plus - och då ingår både Guld och Xbox Game Pass (allt som finns där nu inklusive EA Play samt kommande spel som Halo Infinite, Fable och Elder Scrolls VI plus såklart möjligheten att streama allt via Android).

Men en blogg av Jonas Mäki vore naturligtvis inte blogg av Jonas Mäki utan att titta på det från ett affärsmässigt perspektiv. Då blir det genast mer intressant än att konstatera att det är klena spel från Microsofts sida. För i dagsläget tror jag att tjänsten Xbox Live Guld gör mer skada än nytta. Trots allt ska utbudet av gratisspel till tjänsten jämföras varje månad mot Google Stadia som är bäst på området, samt Sony som är god tvåa.

Och som läget är nu är det en förlust i princip varenda månad för Microsofts del. Mot Google Stadia torskar de alla månader under 2020, och mot Sony alla utom maj. Det betyder att de just nu framstår som snåla och levererar besvikelser på månadsbasis. Det är totalt onödigt och usel reklam. Antingen behöver Microsoft ta krafttag och se över sitt gratisutbud av spel, alternativt sänka priset på Xbox Live Guld och ta bort gratisspelen för att sedan hitta på något annat. Att fortsätta som nu är inget alternativ.

Microsoft behöver bestämma sig om Live Guld

Idag känns Games with Gold som en strid ström av besvikelser, Microsoft behöver bestämma sig om framtiden för tjänsten.

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Vart är mitt Kratos Warriors?

Skrivet av Jonas den 25 november 2020 kl 02:07
This post is tagged as: Önska

Jag har omotiverat bra koll på kinesisk historia. Åtminstone den som berättas i Sagan om de tre kungarikena. Cao Cao och jag är praktiskt taget bästa vänner, jag vet allt om Liu Bei och He Jin tål jag bara inte. Att jag kan detta beror på Koeis (numera Koei Temco) Dynasty Warriors-spel, vilka jag lirat sönder och samman lite för många gånger.

Och jag har inte varit ensam. Varenda kotte jag introducerat för dessa spel har fastnat. De är löjligt underhållande och lätta att ta till sig. Vips sitter man där och hamrar på knappar medan fiender plöjs ihjäl på ett sätt som hade gjort Kina till ett obebott rike idag om det varit realistiskt. Underbar co-op, bra action och vanebildande gameplay.

Dynasty warriors-serien verkar det dock som att Koei Tecmo idag pensionerat. Istället satsar de på lukrativa samarbeten. Som med Nintendo, för du har väl inte missat att Hyrule Warriors: Age of Calamity har sålt över tre miljoner? Nu är ju det ett extremfall, men det har även blivit framgångsrikt med Gundam, One Piece, Fire Emblem och så vidare.

Men varför är det bara Nintendo som jobbar med dem? Sover Microsoft och Sony? Det är dags att uppvakta Koei Tecmo för nya exklusiva samarbeten. Ta God of War, det bara tigger ju om att förvandlas till en Kratos Warriors spinoff. Det finns massor av bossar att återuppväcka, en välbeskriven värld och massor av story samt en protagonist som klippt och skuren för detta.

Och vart är Halo Warriors? Spartan-krigarna slåss ju gärna med Gravity Hammers och Energy Swords samt andra tillhyggen, och kulörta fiender samt ikoniska platser saknas sannerligen inte. Det skulle dessutom vara ett ypperligt tillfälle att göra den japanska publiken mer sugen på serien.

Jag skulle så gärna vilja få avnjuta ett bra Warriors-spel till Playstation 5 eller Xbox Series S/X i 60-120 bilder per sekund och krispig 4K-grafik samt ohemult mycket krigare på skärmen som bara tigger om att köttas ner likt levande Domino-brickor. Make it happen plx!

Vart är mitt Kratos Warriors?

Det är dags för Microsoft och Sony att skämma bort oss med Warriors-spel av förstklassigt tekniskt snitt.

Tror på blytunga uppköp kommande år

Skrivet av Jonas den 24 november 2020 kl 02:54
This post is tagged as: Spekulation

Google har tydligt flaggat för att de är i spelvärlden för att stanna och Amazon har just doppat tårna i den. Men att slå sig in är riktigt svårt. Det finns redan rejält med konkurrens och Microsoft har fått kämpa trots stora resurser, EA får väl sägas ha misslyckats med Origin trots några av spelvärldens största serier och till och med Nintendo var nära knockout efter Wii U.

Men ska folk skaffa Google Stadia eller Amazon Luna så krävs spel. De jobbar båda på detta, och har lite studios och namnkunniga utvecklare. Men det är verkligen för lite. Efter att Microsoft köpt upp Bethesda kan dessa båda giganter sannolikt glömma att någonsin kunna erbjuda sina spelare Elder Scrolls och liknande, vilket såklart är ett rejält avbräck för dem. De har knappt några egna spel och nu blir de även av med några av de tyngsta tredjepartsdragplåstren.

Google rapporteras just nu dammsuga marknaden efter rollspel, sannolikt ett svar på just detta, och man klan tänka sig att även Amazon är sugna på att göra detsamma. De båda företagen skulle behöva biffa upp sig något alldeles brutalt om de vill bli spelare att räkna med - och snabbaste sättet att göra det är uppköp.

Men Microsoft har flera gånger redan flaggat för att de ska handla mer. Efter att de köpt upp Bethesda, finns det väl egentligen ingen gräns för vad som kan hända. Att köpa Capcom vore ju rena budgetgrejen, Square Enix likaså. Eller varför inte försöka lägga rabarber på Ubisoft? I ett sådant scenario, skulle Google och Amazon dels behöva bygga ett tjugotal riktigt starka utvecklare själva, men ändå sakna kända serier som spelfans älskar såsom Resident Evil eller Final Fantasy.

Det känns tufft, på vippen till omöjligt, att lyckas med denna bedrift. Men det finns enorma pengar att tjäna och både Google och Amazon hör tillsammans med Microsoft till världens fem största företag (Alphabet är Googles moderbolag). Att Google skulle vilja släppa framtidens mest lovande underhållningsform till Microsoft eller Amazon känns osannolikt, likaså att Amazon skulle acceptera att se fysiska spelförsäljningen krympa och finnas sig att bara få kränga hårdvara och konsoler medan de andra håvar in cashen.

Därför tror jag att både Google och Amazon just nu överväger hur de ska gå vidare. Att börja från noll, bygga ett tjugotal riktigt bra utvecklare, få folk att köpa deras hits så de blir kända serier och konkurrera ut de befintliga giganterna - känns fullständigt orealistiskt. Om de inte vill fortsätta med abonnemang som är i princip gratis på grund av alla kampanjer och runt 500 000 användare (färre än Microsoft och Sony sålde dag ett av Xbox Series S/X och Playstation), så kommer de behöva göra något.

Vad tror du själv? Kommer de ge upp spelmarknaden, eller kommer de satsa? Jag kan seriöst tänka mig ett scenario där Google och Amazon överväger att köpa upp Activision, Capcom, EA, Sega, Square Enix, Take-Two eller Ubisoft. Och om en av dem gör det, då kommer den andra behöva reagera blixtsnabbt.

Hur stor är chansen att du skaffar Amazon Luna om Google köpt upp Take-Two? Det betyder att du har en tjänst där du aldrig kommer få spela Fallout, Elder Scrolls, Red Dead Redemption eller Grand Theft Auto. De skulle tvingas svara och se till att de åtminstone har ensamrätt på exempelvis Call of Duty eller EA:s alla sportserier. Annars är det verkligen kört.

Tror på blytunga uppköp kommande år

Grand Theft Auto exklusivt till Google Stadia är långt ifrån så osannolikt som man kan tro.

Yakuza: Like a Dragon påminner om Saints Row 2

Skrivet av Jonas den 23 november 2020 kl 02:26
This post is tagged as: Tips

Kanske har någon av er läst rubriken och är i full färd med att snabbt skriva att Saints Row 2 minsann inte innehåller några hummerattacker, magical girls-flickor, tjockisar som slåss med PET-flaskor och shôgi-spelande. Och så är det ju såklart, inte heller har det ens en tillstymmelse till något rollspelsliknande level-system, och om något så är det ultraamerikanskt, medan Yakuza: Like a Dragon är ultrajapanskt.

Så vad menar jag då? Jo, jag har som bekant redan recenserat denna pärla, men sedan dess har jag fortsatt att spela vidare. Och det som får mig att minnas hur det var att sitta med Saints Row 2, är mängden vansinne som väntar bakom varje knut. Det har såklart varit en del av Yakuza-spelen även tidigare, men här tas det till en ny nivå.

Hela tiden finns det så kopiöst mycket att göra, och det är dessutom väldigt underhållande. Jag letar mynt under varuautomater och tycker det är kul, samlar PET-faskor på tid i kamp mot andra flasksamlare och återvinningsbilar - och tycker det är kul. Jag kör go-kart (med automatvapen) mot halvnakna fribrottare, och det är ju kul. Jag jagar folk som urinerar på allmän plats, och har kul. Jag sjunger karaoke, och det är ju kul. Jag kollar pisstråkiga filmer på bio med minispels-uppdraget att inte somna, och har såklart kul. Och så vidare, och så vidare.

Då har jag med flit valt att inte nämna de roligaste grejerna för att du ska få upptäcka dem själva. Det känns talande att en av mina bättre vänner köpte en Xbox Series S med detta spel i fredags, och under kvällen SMS:ade mig och tackade för att jag tipsat om ett spel han "annars aldrig hade rört". Det finns ute till PC, Playstation 4 (kommer först i mars till Playstation 5, men det går ju att spela bakåtkompatibelt) samt Xbox One och Xbox Series S/X (det är väldigt väl anpassat för ny hårdvara med läcker grafik).

Jag har redan tipsat om detta i och med recensionen ovan som fick ett högt betyg. Men ärligt talat, skaffa detta. Du behöver det. Den nya generationen blir inte mycket roligare än såhär och det blir många riktigt goa skratt innan äventyret är över. För min egen del alltså tillräckligt för att jag skulle spela ett varv till.

Yakuza: Like a Dragon påminner om Saints Row 2

Bisarrt, vulgärt och fruktansvärt roligt. Jag slår återigen ett slag för Yakuza: Like a Dragon, ett tokjapanskt Saints Row 2.

Hitta fler svenska Fortnite-spelare till konsol

Skrivet av Jonas den 20 november 2020 kl 02:29
This post is tagged as: Tips

Att Fortnite är vansinnigt populärt på flera håll är såklart ingen nyhet, och det gäller givetvis i hög grad även till konsol. Senare idag (klockan 17:00, så snabba på!) avslutas anmälningstider för vår turnering som anordnas tillsammans med JBL. Massor av prylar finns att vinna (du är med och tävlar genom att bara anmäla dig!), liksom kontanter, och just Fortnite är dragplåstret.

Själv lirar jag ytterst begränsat med Fortnite eftersom tiden helt enkelt inte räcker till, men om jag skulle göra det, hade jag förmodligen spelat till konsol. Detta eftersom jag trots allt gillar hur konsolspelarna kör med sina vanliga handkontroller och extremt lite fusk förekommer. Hur det nu än är med den saken, så tänkte jag tipsa om en av de saker jag lärt mig under arbetet med denna turnering.

Det finns nämligen en väldigt aktiv Facebook-grupp kallad Fortnite Console Sweden, dedikerad till just Fortnite-spelande till konsol. Och det är gott om event för medlemmarna och folk att spela med. Om du hör till de som lirar Fortnite (vilket väl är c:a alla i världen idag, utom jag), föredrar konsol och är svensk - så surfa över och anmäl intresse vettja.

Hitta fler svenska Fortnite-spelare till konsol

Spelar du själv Fortnite och föredrar du konsol eller PC?

Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy