Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Black Ops 4 blir ett spännande test

Skrivet av Jonas den 21 juni 2018 kl 00:22
This post is tagged as: Spekulation, Call of Duty

Ingen har väl missat att Call of Duty: Black Ops 4 kommer sakna singleplayerdel när det släpps senare i höst. Jag har länge tyckt att dagens krav på storspel börjat bli ett hinder snarare än något positivt, och tycker egentligen inte alls detta är något negativt.

Singleplayer i Call of Duty-spelen brukar vara något få är sådär riktigt nöjda med och som ändå kostar mer att utveckla än resten av spelet tillsammans. Här brukar jag ibland höra argument i stil med att Activision tjänar så mycket pengar ändå att de borde kunna bjuda på detta, men riktigt så fungerar det inte. Enligt uppgift var det färre än var tionde spelare som körde igenom Call of Duty: Black Ops 3, och om vi räknar med att kampanjen står för halva kostnaden (jag tror att det är klart mer) så ska övriga 91% acceptera mindre multiplayerinnehåll och annat för att en svindyr kampanj ska tas fram som väldigt få spelas.

Därför tycker jag att Call of Duty: Black Ops 4 ska bli extremt intressant att följa. För om det blir en riktigt stor succé, tror jag pandoras ask är öppnad. Varför ska Halo, Battlefield, Doom eller Star Wars Battlefront har singleplayerkampanjer folk ofta inte riktigt gillar och som tar så mycket resurser i anspråk när det ger så lite och resurserna hade kunnat spenderats bättre?

Det jag talar om är inte döden för singleplayer, utan snarare räddningen. På det sättet kan man sedan göra singleplayerspel utan att behöva bekymra sig om multiplayerkomponenter. Idag är detta en tydlig tendens och senaste Elder Scrolls var ett onlinespel liksom nästkommande Fallout - och dessa är spel från Bethesda som oftast hyllas för sina singleplayersatsningar.

Oftast är det inte riktigt vad fansen i slutändan vill ha. De vill ha ren singleplayer, och med en större acceptans för att en del spel är det ena eller det andra - men sällan båda - tror jag vi kommer få en betydligt hälsosammare spelvärld. Istället för en kort och hoppig Call of Duty-kampanj kanske vi kan få ett riktigt äventyr på 15 timmar att spela igenom som faktiskt är vad alla vill ha.

Jag är övertygad om att Call of Duty: Black Ops 4 kommer följas med extremt stort intresse för utgivare och utvecklare. Kan denna anrika serie bryta med idén om ett forcerat singleplayer och sedan multiplayer som huvudspel så kommer betydligt fler försöka.

Black Ops 4 blir ett spännande test

Vad tycker du om att singleplayer slopas i Call of Duty?

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

E3: En passning till Sony?

Skrivet av Jonas den 11 juni 2018 kl 22:33
This post is tagged as: E3

Det har ju spekulerats en hel del när nästa generation tar vid efter en rad rykten under våren. Medan rykten är just rykten, har vi dessutom kunnat läsa en rad platsannonser från främst Sony-team som anställer folk för att jobba på "next-gen", ett begrepp som alltid används inför nya generationer av utvecklare som inte vill skriva något om ej utannonserad hårdvara.

Därför var det lite intressant att Microsoft under E3 igår kväll valde att nämna att de arbetar på nästa Xbox. Det är väl i sig något som alla fattar (eller har vi några bland oss som trodde att Xbox One X skulle bli den sista Xboxen någonsin?), men när man säger det är det oftast ett tecken på att det faktiskt är på gång. Det kan i teorin även få folk att avstå från inköp av befintliga konsoler eftersom man hellre väntar på nästa omgång hårdvara. Därför brukar nya konsoler vara något utvecklare avstår från att prata om i det längsta.

Nu gjorde Microsoft alltså annorlunda och det tror jag var av två anledningar. Det mest uppenbara var i princip hela tema kring gårdagens presskonferens, vilket jag tolkar var något i stil med "Vi har hört kritiken och nu satsar vi järnet". Med fem nya studios har de snudd på dubblat sitt stall av förstapartsutvecklare på en dag, och de visade åtskilligt med nya grejer som kommer framledes, inte minst ett Halo som ser ut att bli ren fanservice.

Det andra är dock en signal till konkurrenterna, och främst Sony. De spekuleras vara redo att släppa en konsol tidigare än Microsoft eftersom Playstation 4 Pro snart är två år gammal. Kommer Playstation 5 nästa år då Pro fyller tre år, skulle de flesta antagligen vara OK med detta. För Microsofts del skulle nog många tycka att det känns sådär att byta ut Xbox One X så tidigt. Dessutom vill man gärna avsluta generationen på topp, så folk känner att det är en självklarhet att välja samma märke nästa gång för att man minns det som något spektakulärt, och inte halvt avslaget - något jag tror Microsoft drabbades av med Xbox 360 som hann kännas äldre och mer sliten än Playstation 3 som snarast kom igång mot slutet.

Men genom att öppet tala om att man filar på nästa Xbox har man nu också gett signalen att man är redo att släppa den. Just det, tror jag är något Microsoft vill att Sony ska veta med det märkliga tilltaget att kommunicera detta på E3. Kort sagt, utannonserar Sony Playstation 5 (vilket jag tvivlar sker på E3, snarare ett eget event), kommer Microsoft svara med Xbox Two.

Ni har redan läst mina och andra spekulationer till döddagar, men jag är tämligen övertygad om att Playstation 5 och Xbox Two kommer att släppas inom ett kvartal från varandra oavsett när det blir.

E3: En passning till Sony?

Varför tror du Microsoft utan omsvep sade att de filar på nästa Xbox?

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Imorgon startar E3 på allvar

Skrivet av Jonas den 8 juni 2018 kl 21:24
This post is tagged as: E3

Det är nästan så jag darrande måste sträcka mig efter vattenglaset och fukta strupen medan jag skriver det, men vi är just nu ett dygn ifrån den första E3-presskonferensen, vilket är EA. Exakt vad de ska visa vet jag inte, men min förhoppning är att vi åtminstone får se ett nytt Star Wars-projekt.

Men egentligen tänkte jag inte spekulera så mycket (även om det också kommer längre ned), utan slå fast att det kommer bli en väldigt bra E3. Ryktena till trots, så verkar Playstation 5 vara något år bort, och Xbox One X är bara halvåret gammal ännu. Det lär alltså utannonseras en hel del spännande, och det här kommer vi berätta om.

Gamereactor har nämligen ett stort team på plats i Los Angeles (däribland Mathias Holmberg och Lisa Dahlgren från svenska Gamereactor) som redan har varit där några dagar och tjuvstartat lite med flera blytunga spel, gjort intervjuer och liknande, som ni kommer få läsa om de närmsta dagarna. Vi kommer rapportera om allt av värde och lite till, ni kommer kunna läsa kompletta sammanfattningar av presskonferenserna om ni inte vill vara uppe och kika själva, och det kommer även gå se presskonferenserna hos oss och repriserna efteråt.

Vi kommer leverera massor av video från mässgolvet, massor av foton, massor av gameplay, massor av intervjuer, massor av nyheter, massor av förtittar och massor av artiklar. Vi har ett makalöst team på Gamereactor och vi gör, enligt min mycket blygsamma mening, väldigt mycket bra - men just mässbevakningen är en av de saker jag personligen är extra stolt över och utan att överdriva kommer vi i år vara bättre än någonsin. Och det anser jag säger en del.

Med det sagt, jag har redan spekulerat en hel del i den suveräna podcasten Power-Up, men här nedan tänkte jag ändå försöka mig på ett tips från varje presskonferens på outannonserade saker som jag tror har chans att visas upp. För att göra det mer spännande så låter jag bli att spela säkert och kör på mer osäkra kort, listat i den ordning presskonferenserna körs:

EA
Star Wars Arens Shooter, Respawns omtalade Star Wars-spel är en arenaskjutare modell Overwatch med med kända hjältar och ruskprickar från Star Wars-universumet.

Xbox
Halo Battle Royale till Master Chief Collection. Enorma banor, massor av fordon och fokus på team på fyra personer (annars blir många av Halo-fordonen menlösa).

Bethesda
Doom 2 utannonseras. Bethesda har inte haft jättemånga succéer med sin singleplayersatsning, men Doom är en av dem och släpptes för drygt två år sedan. Det visas nu och kommer lagom till jul.

Square-Enix
Nytt Final Fantasy till Switch. Kanske en feg gissning, men det har överhuvudtaget inte ryktats om detta (annat än Final Fantasy XV), och jag tror de har en storsatsning på gång tillsammans med Nintendo.

Ubisoft
Nytt knasigt projekt med Nintendo. Det kan vara Mario ? Rabbids 2 eller något helt annat, men efter denna succé kommer de vilja göra något nytt igen.

Sony
Sony har varit experter på tunga tredjepartsexklusiviteter denna generation. En del har de styrt upp och en del har kommit tack vare dominansen för Playstation 4. Devil May Cry 5 tror jag kommer vara ett sådant spel som visas hos Sony.

Nintendo
Företaget där allt kan hända, tror jag kommer spela ganska säkert. Det går så jäkla bra just nu. Därför tror jag inte det är Nintendo själva som överraskar mest, utan Atlus med en Persona-satsning.

Imorgon 20:00 drar årets E3-täckning igång på allvar. Först på tisdag kväll slår mässan upp portarna, men då är alla viktiga presskonferenser avklarade och de absolut flesta stora utannonseringarna slut. Det kommer bli hektiskt, mäktigt och fullkomligt underbart. Vi hörs imorgon!

Imorgon startar E3 på allvar

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

"Men hur mycket var Xbox Game Pass?"

Skrivet av Jonas den 4 juni 2018 kl 18:45
This post is tagged as: Försäljning, Xbox One

Har noterat en tendens nyligen när det dyker upp rapporter om hur många som spelar Xbox One-spel. Mer specifikt handlar det om Sea of Thieves och State of Decay 2. Förstnämnda nådde hyggligt snabbt två miljoner spelare och nu meddelas att detsamma gäller för State of Decay 2. Eftersom Microsofts spel sedan en tid inkluderas i Xbox Game Pass har det lett till att många postar något i stil med "Men hur mycket var Xbox Game Pass?" alternativt "Men hur mycket är riktig försäljning?".

Båda dessa är i och för sig intressanta frågeställningar, men tycks i synnerhet bottna i en uppfattning om att Xbox Game Pass inte riktigt räknas. Det finns riktig spelförsäljning och Xbox Game Pass, tycks utgångspunkten vara. Sanningen är dock att Microsoft satsar stenhårt på detta. De vill givetvis ha spelare via Xbox Game Pass. Där vill några påskina att det handlar om testperioder (vilket Microsoft ger alla med Xbox Live), och så kan det definitivt vara en del fall - men inte heller det är något negativt.

Gratisperioder är ett sätt att få folk att testa en tjänst, inte konstigare än att stream-tjänster för film/sport ofta kan ge några gratisveckor. Tanken är såklart att några ska välja att stanna kvar i slutändan, och min sambo är en av dem som har tjänsten efter att ha testat den först. Det viktiga för företagens del är hur mycket pengar de får in för sina spel. Fortnite är free to play/gratis och har därför laddats ner ohyggligt många gånger. PlayerUnknown's Battlegrounds kostar en slant och har inte samma imponerande siffror men har såklart sålt kopiöst mycket mer. Det betyder inte att försäljning per automatik är bättre. Epic får idag bra betalt för Fortnites tjänster och PUBG Corp hade sannolikt gärna bytt sits med dem eftersom de har kvantiteten.

Microsoft har förklarat att de betraktar Xbox Game Pass som ett slags Netflix för spel, där deras egna titlar då motsvarar Netflix-filmer som Bright eller TV-serier som Stranger Things. Kan de få nog många att skaffa tjänsterna finns det enorma pengar att tjäna. Att sälja mycket av ett spel är trevligt, men enskilda titlar bleknar i betydelse jämfört med satsningen på Xbox Game Pass för Microsofts del där det handlar om kvantitet, att få många att nappa.

De är rimligen betydligt gladare för höga Xbox Game Pass-siffror som visar att det är en tjänst folk vill ha och som andra kanske lockas av att skaffa. Att två miljoner spelar State of Decay 2 betyder att det är lätt att hitta folk att spela med, vilket i sin tur kan attrahera ännu fler. Och om State of Decay 2 kan nå två miljoner på under två veckor, vad kan då Forza Horizon 4 dra? Eller Halo 6?

Xbox Game Pass garanterar ett jämt flöde pengar, på sikt utan enorma marknadsföringsinsatser för varje nytt spel (jämför med hur mycket mindre reklam Netflix gör för sina filmer/TV-serier jämfört med konventionella filmföretag som är beroende av bioförsäljning och DVD/Blu-ray), och det garanterar att det finns många potentiella spelare eftersom avgiften för inköp saknas. Likaså gör det att fler vågar testa udda titlar de annars dragit sig för att köpa. Vill din polare lira med dig och ni båda har tjänsten så är det ju bara att spela på.

Jag är också nyfiken på hur stor del av antalet spelare som är Xbox Game Pass, men inte för att det skulle vara något sämre som måste räknas bort för att få reda på faktiskt försäljning, utan för att jag vill veta hur bra/dåligt det faktiskt går för tjänsten. Det kommer avgöra betydligt mycket mer för spelförsäljningens framtid än vi nog kanske anar.

"Men hur mycket var Xbox Game Pass?"

Microsoft är sannolikt betydligt mer nöjda om du tecknar ett Xbox Game Pass-abonnemang, än om du köper något av deras spel.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Är Du vår nya nyhetsskribent?

Skrivet av Jonas den 29 maj 2018 kl 16:54
This post is tagged as: Gamereactor

E3 närmar sig med stormsteg och det sammanfaller med att det börjar bli dags för oss att leta nytt blod till redaktionen, i detta fall främst för att skriva nyheter. Vi letar därför efter dig som har ett brinnande intresse för spel med stenkoll på vad som händer i spelvärlden samt en god skrivförmåga med roligt språk. Om intresse finns kan du även få recensera ett eller annat spel (även om det som sagt främst är nyhetshjälp vi nu efterfrågar) samt möjlighet att göra spännande resor runt om i världen för reportage och intervjuer.

Det är i synnerhet kvällar och helger samt vid mässor dina insatser kommer behövas. Tycker du att detta låter som något för dig så författa två bra nyheter och skicka till mig (jonas.maki@gamereactor.se) och chefredaktör Petter (petter.hegevall@gamereactor.se) så ska vi bedöma om du har vad som krävs.

Glöm inte att bifoga kontaktuppgifter samt en kort presentationstext om dig, dina favoritspel och din bakgrund. Vi kommer att läsa igenom alla inskickade texter och svara på så många ansökningar vi bara kan. Innan E3 är det tänkt att tjänsten ska vara tillsatt.

Är Du vår nya nyhetsskribent?

Lycka till och tack på förhand.

OBS! Du måste vara 18 år eller äldre.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus