Svenska

Bästa och sämsta Microsoft-konsolen

Skrivet av Jonas den 23 september 2020 kl 03:44
This post is tagged as: Microsoft

Efter att ha korat de sämsta och de bästa konsolerna från Nintendo, Sega och Sony (med fokus på hårdvara snarare än spel), har det nu till sist blivit hög tid att ta sig an Microsoft. De har ju bara tre konsoler att välja på (tre och en halv och man vill räkna Xbox One X - men den hade inte placerat sig i någon av de två kategorierna), och detta var därmed den lättaste att utse.

• Microsofts bästa - Xbox 360 var visserligen otroligt nyskapande och var först med trådlösa handkontroller som standard, först med Achievements-system, först med ett riktigt inbyggt online, först med utbytbara hårddiskar och så lättutvecklad att de flesta spel såg bäst ut till den. Men den led också av RROD. Och eftersom hårdvara är fokus, tycker jag fortfarande att den första Xboxen står sig som Microsofts bästa hårdvara. Den var en halv generation före konkurrensen prestandamässigt, levererades med enormt långa sladdar (som hade snubbelsäkring) istället för de korta som då var standard, var först med inbyggt nätverkskort, var först med inbyggd hårddisk, Controller S ligger till grund för utformningen av dagens alla handkontroller och den introducerade online-gaming till konsol på allvar med Xbox Live. Allt till en spottstyver eftersom Microsoft halvt skänkte bort dessa konsoler, med ofattbara förluster som följd.

• Microsofts sämsta - RROD till trots (vilken makaber historia egentligen) så fanns det otroligt mycket som var bra med Xbox 360. Den är inte på långa vägar sämst, utan den tvivelaktiga äran får Xbox One. Redan när den kom var den underdimensionerad sett till prestanda medan Playstation 4 åkte cirklar runt den. Menyerna var ologiska som en följd av att Kinect skulle användas, den hade överflödiga TV-funktioner, saknade knapp för att ta screenshots, såg ut som en VHS-spelare, var svårare att utveckla till på grund av udda minneslösning... och var ändå dyrare än Sonys motsvarighet. Den får tillsammans med Wii U stoltsera med sämsta visionen genom tiderna från en konsolutvecklare.

Posta gärna detsamma om respektive företag i respektive blogg (det vill säga Microsoft i denna) i kommentarsfältet med en motivering. Kul att veta vad som flyger respektive inte gör det i andra ögon.

Bästa och sämsta Microsoft-konsolen

En flopp på väldigt många sätt, men ett fantastiskt stycke hårdvara för en gamer.

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Microsoft och rollspelen

Skrivet av Jonas den 22 september 2020 kl 03:23
This post is tagged as: Microsoft, Rollspel

Jag tyckte det var lite märkligt redan i november 2018 när Microsoft utannonserade att de köpt upp både Inxile Entertainment och Obsidian Entertainment. Två stycken utvecklare som framför allt är kända för djupa och genomarbetade rollspel. Men det var ju lite olika stil på dem samtidigt, så jag såg ändå poängen. Inxile har just släppt mästerliga Wasteland 3 och är i full färd med något nytt, medan Obsidian gör Elder Scrolls-doftande Avowed.

Sedan i somras vet vi ju också att Playground är i full färd med att göra Fable, även det ett rollspel, och något som bygger på detta utbud ytterligare. Redan tre tunga rollspelstillverkare som gör exklusiva spel är något väldigt ovanligt, och ni förstår säkert vart jag vill komma. För Microsoft har alltså deklarerat att de köper upp ZeniMax, något jag skrivit om i en mastig artikel.

Det betyder att de nu även äger den störste rollspelstillverkaren av dem alla. Bethesda har ju inget vansinnigt högt tempo på sin spelutveckling direkt, men vi vet att de åtminstone filar på Starfield och ett nytt Elder Scrolls (samt att man kan misstänka att de skissar på nästa Fallout). Så nu är frågan, hur mycket rollspel behöver Microsoft?

Det är seriöst menat och absolut inte kritik, men de har på fullaste allvar kapaciteten att släppa ett-två rejält påkostade rollspel varje år. Det är mer än Square Enix mäktar med, vilka nog är de enda som skulle kunna mäta sig med Microsoft när det kommer till rollspelskapacitet idag.

För mig har rollspel alltid varit en favorit och jag ser fram emot att få se vad det här leder till, och jag medger villigt att det är en utveckling jag absolut aldrig hade kunnat förutspå för bara tre år sedan.

Microsoft och rollspelen

Ett av många Xbox Game Studios-rollspel under utveckling.

Nöjd med Disney+

Skrivet av Jonas den 21 september 2020 kl 01:40
This post is tagged as: Disney

Som så många andra skaffade jag Disney+ när Disney bullade upp med fina helårserbjudanden och har sedan den använt tjänsten dagligen. Och såhär en vecka senare, känner jag att jag har min åsikt ganska klar om den.

Disney+ är en kalastjänst jag absolut kan rekommendera, men jag tycker den ska ses som ett komplement till exempelvis Netflix. För medan det redan nu finns ett helt magnifikt arkiv (har avnjutit mästerliga Taran och den magiska kitteln, Pixar-kortisar, Willow och kollat diverse Star Wars), så är det främst ett arkiv. Det är många filmer och serier på gång, men inte tillräckligt många för att jag skulle kunna ersätta framför allt Netflix, och utbudet är ganska statiskt.

Dessutom fattar jag inte poängen med att helt artificiellt släppa Mandalorians första säsong med ett avsnitt i veckan. Stora delar av världen har ju redan fått se allt, det hade varit betydligt mer motiverat att agera schysst och ge fansen en laglig chans att kolla ikapp. Det känns som en tankevurpa hos Disney, som visar att de inte riktigt fattat det här med fanservice.

Runt knuten väntar massor av bra Marvel och Star Wars (Mandalorians andra säsong såklart, men även miniserien med Obi-Wan), och förhoppningsvis även material från Fox. Och det behövs, för det kommer gå ganska snabbt att bli mätt på utbudet annars, mer än som feelgood-tittande av favoriter samt såklart syssla för små barn.

Hade Disney+ kostar som exempelvis just Netflix, hade jag haft svårare att rekommendera. Då hade jag hellre betalat för några månader om året. Nu är det dock ungefär halva priset och som komplementtjänst tycker jag det är så in i bängen prisvärt.

Nöjd med Disney+

Vad tycker du om Disney+?

Farhågor inför PS5 och Xbox Series X #2

Skrivet av Jonas den 18 september 2020 kl 02:41
This post is tagged as: Åsikter, Xbox Series X

Som utlovat fortsätter jag med att lista farhågor kring nästa generations konsoler. Igår var det som bekant Playstation 5 jag gick igenom och idag kör vi Xbox Series S och X.

• Spelen är långt borta - Xbox Game Studios har vuxit enormt sedan 2018 och i juli utannonserades bland annat ett nytt Fable. Så låt oss ta det som exempel. Det påbörjades 2018 när Playground köptes upp. Allt måste göras från grunden eftersom det i praktiken är en ny serie idag. Jag blir förvånad (nästan orolig) om det släpps 2021, och flera andra studios sitter i samma sits. Det kommer intressanta spel till Xbox Series S och X, men risken är att det kommer att bli minst ett år till där de exklusiva titlarna inte kan klassas som storspel.

• Varför ska jag köpa - Precis som till Playstation 5 är denna punkt självskriven. Det saknas helt enkelt stora titlar till Xbox Series X vid lanseringen och det mesta som kommer fungerar utmärkt även till min Xbox One X. Och så lär det förbli, för Microsoft har sagt att vi kan se fram emot ett till två års stöd med kompabilitet mellan generationerna. Som jag skrev igår kommer jag att köpa båda konsolerna dag ett, för att jag är jag (och jag älskar konsoler), men jag har inga problem med att förstå folk som väntar.

• Hänger Series S med - Samma spel med samma 'nästa generations'-teknik, men i lägre upplösning. Så lyder sälj-pitchen för Xbox Series, och den är såklart väldigt lockande eftersom det ger ett billigt insteg till nästa generation, i synnerhet kombinerat med Xbox Game Pass. Här är det dock upp till bevis som gäller. Kommer verkligen konsolen hänga med som utlovat och kan den leverera. Och om den inte gör det, blir den rent av ett problem för Xbox Series X om utvecklare måste dra ner på grafik och effekter för att få spelet att funka som utlovat i 60 bilder per sekund och 1440p.

Farhågor inför PS5 och Xbox Series X #2

Vad har du själv för farhågor på nästa generations konsoler?

Farhågor inför PS5 och Xbox Series X

Skrivet av Jonas den 17 september 2020 kl 02:35
This post is tagged as: Åsikter, Sony, Playstation 5

Nu vet vi nästan allt om Playstation 5 och Xbox Series X. Jag tror inte på några jättelika spelutannonseringar som magiskt ska finnas till lanseringen och inte heller tror jag konsolerna försenas eller prisändras. Jag är rätt imponerad av båda burkarna ändå, och uppskattar att de skiljer sig lite åt på ett par ändå betydande punkter, både vad de gäller hårdvara och strategin bakom. Jag vill ju ha tydliga alternativ att välja på,.

Men... jag är inte helt såld på allt. Tyvärr. Jag tänkte lista tre farhågor till både Playstation 5 och Xbox Series S/X här i bloggen, och jag tar dem i bokstavsordning (mest för att jag har allt Playstation i så otroligt färskt minne, slött nog).

• Dyra spel - Några svenska priser har ännu inte kommunicerats, men Sonys större spel kommer att kosta €80, alltså drygt 830 kronor enligt bästa kurs. Men få säger väl emot när jag påpekar att vi sällan vinner på kurer i Sverige och jag kan absolut tänka mig att vi får betala 840-850 kronor per spel. Nu är jag generellt för en prishöjning på spel, men då ska den vara just generell. När många andra ännu håller kvar vid dagens priser och värste konkurrenten Microsoft har Game Pass där alla förstapartsspel och flera större samarbetstitlar från tredjepart ingår, känns det lite hårt att först köpa en konsol för 5700 kronor (sannolikt drygt tusingen billigare för den digitala) och sedan köpa spel för 850 kronor styck. Det ser verkligen inte helt bra ut.

• Varför ska jag köpa - Den här punkten återkommer även till Xbox Series X, kan jag redan nu avslöja, men lite annan motivering. Men väldigt få spel skriker nästa generation och de kommer i flera fall även till Playstation 4, dessutom känns titlarna lite för bleka. Nu är jag obotlig konsolälskare, så jag kommer köpa min Playstation 5 så snart det bara går, men jag har inget problem med att förstå de som säger att de lika gärna kan vänta några månader.

• Orimligt stor - En larvig punkt, kan tyckas, men det är min lista med mina farhågor. Och jag kan redan nu säga att den Ikea-bänk jag har för TV och konsoler inte kommer att rymma Playstation 5. Petar jag in den i hyllplanen blir det ingen ventilation alls och grymt trångt med kablar. I sovrummet har jag förvarat konsolerna i en byrå när de inte används, men inte heller där passar Playstation 5, som alltså måste stå framme trots att det är en lysande och orimligt stor tingest som jag inte vill ha synlig. Ett i-landsproblem, men en mindre konsol hade tveklöst varit att föredra, och jag kan absolut tänka mig att några hellre väntar på den ofrånkomliga mindre konsolen om ett år eller två.

Farhågor inför PS5 och Xbox Series X

Imorgon är det dags att dela med sig av tre farhågor inför Xbox Series S/X.

Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy